banner536

Üretici de nakliyeci de dertli

Çiftçiler: Randevu alamadığımız için elimizdeki malları teslim edemiyoruz, Tüccara verdiğimizde TMO’da 7,5 TL olan arpa 4.5- 5 arası ediyor. TMO’da 8.250 TL olan buğdaya tüccar 5,250 veriyor. Zaten tüm kazancımız aradaki bu fark

Üretici de nakliyeci de dertli
23 Temmuz 2023 Pazar 17:30

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, arpa ve buğday alımında TMO’da yaşanan sorunlarla ilgili üretici ve nakliyecilerin yakınmalarının artması üzerine, siloları ziyaret ederek Sivrihisar, Çiftelerli çiftçiler ve nakliyecileri dinledi; yetkililerden bilgi aldı.

Daha önce Alpu, Beylikova, Mihalıççık arpa üreticileri ile görüşerek Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımları ile ilgili sorunlarını dile getiren Dr. Jale Nur Süllü, TMO'dan randevu alamadığı için mahsullerini teslim edemeyen, kaldırdığı hasadını depolayarak bekletecek olanağı olmadığı için düşük fiyata tüccara vermek zorunda kalarak sezondaki tüm kârından olacağını söyleyen Sivrihisar ve Çiftelerli üreticiler ile kamyoncuları dinledi. Üreticiler Süllü’ye, TMO’nun arpa ve buğday üreticisi çiftçilere randevu vermediğini ve randevu tarihi ertelendikçe maliyetlerinin arttığını söyleyerek dert yandı.

“AKARYAKITTAKİ ARTIŞLARLA İYİCE PERİŞAN OLDUK”

Çiftçiler, “Randevu alamadığımız için elimizdeki malları teslim edemiyoruz, Tüccara verdiğimizde TMO’da 7,5 TL olan arpa 4.5- 5 arası ediyor. TMO’da 8.250 TL olan buğdaya tüccar 5,250 veriyor. Zaten tüm kazancımız aradaki bu fark” diyerek içinde bulundukları durumu aktardılar. “Randevu sistemine ulaşamıyoruz. Ulaşanlara ise çok geç randevu veriliyor. Biçiyoruz, yüklüyoruz ondan sonra yeniden indiriyoruz. Hasadımızı koyabileceğimiz bir alanımız olmadığı için mahsulümüz de dışarıda telef oluyor. Üstüne üstlük akaryakıttaki artışlarla iyice perişan olduk” diyen çiftçiler Süllü’ye, büyük zarara uğradıklarını dile getirdiler.

Sivrihisar Ertuğrul Mahallesi'nden bir şoför ise Süllü’ye, “Günyüzü, Çifteler, Sivrihisar’da 36 köy mağdur. Kamyonlarımız kapıda yatıyor. Boşaltma ihalesini alan firma, dampersiz kamyonları elle boşaltacakları için kabul etmiyor. Daha önce hiç böyle sorun yaşamazdık. Hasat tarlada, kamyonlar kapıda yatıyor. Zaten ÖTV, KDV, motorlu taşıt vergisi, mahvolduk; acımızdan ölelim mi” diyerek dert yandı.

“SABIR DİLEMEK YERİNE ÇÖZÜM ÜRETİN”

Güya daha iyi hizmet vermek için bu yıl uygulanan randevu sisteminin, çiftçiyi oyalama ve tüccara mahkûm etme ile çileye dönüştüğünü ve bunun sadece Eskişehirli üreticinin değil, tüm ülkeye yaygın sorun olduğunu söyleyen Süllü, arpadaki alım sorunu henüz çözülmeden buğday hasadının başlamasıyla ikiye katlandığını belirtti.

“Bu yıl arpa rekoltesinin beklenenden yüksek olduğu, siloların dolduğu söyleniyor. Oysaki Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen hububatın Türkiye'deki tüm depolara dağıtıldığı ve doluluk yarattığı biliniyor. Silolar dolu olduğundan, açık saha yığınlarının planlaması, randevulardan boşaltmalardaki gecikmelere, dampersiz kamyonların boşaltılmamasına bir dizi yaşanan sorun, vatandaşı yıldırmış durumda. Zaten tohum, ilaç, gübre, mazot girdilerinin altında ezilen üretici, bu yılgınlıkla tüccara mahkûm edilerek zarar ediyor. TMO Genel Müdürü ise çiftçiye sabır etmesini söylüyor” diyen Süllü, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TMO yetkililerine seslenerek, “Öngörüsüzlüğün, plansızlığın ve beceriksizliğin bedelini üreticiye ödetmeyin. Sabır dilemek ve mazeret üretmek yerine, bir an önce çözüm üretin” çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.