banner536

Kabukcuoğlu: Çiftçinin geliri 8,6 kat artmışken borçları 51 kat arttı

İYİ Parti Grubu adına Eskişehir milletvekili Arslan Kabukcuoğlu’nun, Tarım sektörü ve bilhassa kuraklığın tarımda yarattığı olumsuz etkilerin araştırılması ve üreticilerin taleplerinin karşılanması amacıyla TBMM Genel kurulunda görüşülen araştırma önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Kabukcuoğlu: Çiftçinin geliri 8,6 kat artmışken borçları 51 kat arttı
03 Haziran 2021 Perşembe 14:47

Çiftçinin Geliri 8,6 Kat Artmışken Borçları 51 Kat Arttı

            Pek çok ülkenin çiftçisine destekte bulunduğunu, Avrupa Birliği’nin 2019'da bütçesinin %36'sını çiftçilere destek olarak dağıttığını, Kanada’nın tarımın iyileştirilmesi ve uygun olmayan arazilerin ıslahı için bankaları kredi vermeye zorladığını, eğer bu krediler bankalara geri dönmezse devletin bunun %95'ini karşıladığının altını çizen Kabukcuoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “ Görüldüğü gibi pek çok ülkenin tarımına, çiftçisine desteği vardır. 2006 yılında AK PARTİ Hükûmetinin çıkarmış olduğu millî gelirin yüzde 1'inin çiftçilere dağıtılma yasası ortada dururken şimdiye kadar dağıtılan binde 6 olmuştur. Hiçbir zaman vatandaşa, çiftçiye Hükûmet vadettiği yüzde 1'lik geliri dağıtmamıştır. AK PARTİ hükûmetlerinin on dokuz yıllık iktidarları döneminde çiftçinin geliri 8,6 kat artmışken borçları 51 kat arttı. 2020 çiftçi için tam bir kâbus olmuştur. Kuraklık yoksulluğun üzerine tuz biber ekmiştir. Az çok borcunu çeviren, durumunu idare eden çiftçi artık işin içerisinden hiç çıkamaz hâle geldi. Eskişehir'den Kayseri'ye kadar kara yoluyla seyahat eden birisi hiçbir tarım arazisinde hububat hasadı göremez. Şu anda, olması gereken büyüklükte olması gereken şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır da aynı durumdadır ve geçen yılki büyüklüklerinin, fiziki büyüklüklerinin ancak %30'u kadar, 40'ı kadar bir büyüklüktedirler.”

Çiftçi Kuraklığa Karşı Yalnız Bırakılmamalı

            İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kuraklık ve çiftçinin sorunlarıyla ilgili ortaya koymuş olduğu reçetenin dikkate alınması gerektiğine değinen Kabukcuoğlu, “ Şu anda, hasar tespiti yapılmalı ve bu hasar kaybı, verim kaybı ortalama verimin ne kadar altındaysa Hükûmet bunu karşılamalıdır. Eğer bu yapılamıyorsa, arpa için 125 lira, buğday için 185 lira ve mercimek için de dekar başına 140 lira ödeme yapılmalıdır. . Çiftçilerin borçları iki yıl süreyle ertelenmeli, BAĞKUR primleri bir yıl karşılanmalı, elektrik giderlerinin -ki artık günümüzde çiftçinin en büyük kalemidir- hiç olmazsa yüzde 50'si karşılanmalıdır. TARSİM kapsamında olmayan araziler TARSİM kapsamına alınmalı ve çiftçiler bundan yararlandırılmalıdır.” dedi.

            İYİ Partili Kabukcuoğlu’nun, Türk milletini açlıktan ve Türk köylüsünü yoksulluktan kurtaracak tedbirlerin alınması için İYİ Parti Grubu adına Meclise sundukları, milletvekillerinden desteklemelerini beklediklerini önerge, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

           

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.