İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, TBMM'nde düzenlediği basın toplantısında Ülkemizin deprem gerçeğini gündeme getirerek, AK Parti hükümetlerini deprem konusunda aymaz olduğunu, gerekli tedbirleri almadığını ifade etti. Kabukçuoğlu, Eskişehir’in 17 mahallesinin fay hattı üzerinde olduğunu belirterek, “17 yılda toplanan 147.2 Milyar Türk Liralık deprem vergilerinin afet riski altındaki alanlarda başlatılan kentsel dönüşümler ile binaların güçlendirilmesi ve tüm Türkiye’de deprem güvenliğinin sağlanması gerekir” dedi.
Nüfusun %98’i Deprem Tehlikesi Altında
Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle en etkin deprem kuşakları üzerinde bulunduğunun, son 120 yılda gerçekleşen 24 bin depremde, 83 bin 72 insanımızın hayatını kaybettiğini ve 584 bin 302 bina hasar gördüğü belirten Kabukcuoğlu, “Ülkemiz topraklarının yüzde 96'sı deprem tehlikesi altındadır ve nüfusumuzun yüzde 98'i buralarda yaşamaktadır. Kuvvetli ve kararlı bir siyasi iradece alınacak tedbirler ile tahribat hiç olmayabilir veya minimuma indirilebilir. Ülkemizde doğal felaketler nedeniyle yılda ortalama 1000 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Milli gelirimizin %1’i kadarını, yaklaşık 8 milyar $, maddi hasarda kaybetmekteyiz.” dedi.
Eskişehir’de 17 Mahalle Fay Hattı Üzerinde
Ülkemizdeki aktif fay hatları üzerinde yer alan 18 kentteki 80 ilçe ve 512 köyün tehlikede olduğunun altını çizen İYİ Partili Kabukcuoğlu, “ Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 2021 tarihinde yayınladığı bir rapora göre Eskişehir'de 17 kadar mahalle fay hattı üzerindedir. Porsuk, Keskin ve Gökçekaya barajları yeniden değerlendirilmelidir.
Deprem Vergileri Deprem İçin Harcanmıyor
Ülkemizde 1999 depremi yaşandıktan sonra vatandaşlarımızın 23 yıldır ödediği deprem vergileri, yaşanan her depremin ardından gündeme geldiğini belirten Kabukcuoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Bu vergi 1999 yılında geçici olarak alınmaya başlanmış, 2002 yılı itibari ile kalıcı hale gelmiştir. Cep telefonu, internet bankacılık işlemleri, Spor Toto, Milli Piyango, uçak biletleri, gümrük, pasaport işlemleri gibi birçok konuda deprem vergisi ödüyoruz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 1 Şubat 2020 tahinde, 17 yılda toplanan deprem vergileri tutarının, 147.2 Milyar Türk Lirası olduğunu açıkladı. Bu paralarla afet riski altındaki alanlarda acilen başlatılan kentsel dönüşümler ile binaların güçlendirilmesi ve tüm Türkiye’de deprem güvenliğinin sağlanması gerekirken, Türk Milleti, dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapmış olduğu açıklama ile, deprem vergilerinin, deprem için harcanmadığını öğrendi.”