İYİ Parti İl Başkanı Ektaş, “İYİ Parti ailesi olarak, olağanüstü günlerde çözümün ve sorumluluğun parçası olmaya çalışıyoruz” diyerek, Eskişehir için daha ileri tedbirler alması yönünde uyarılarda bulundu.
Ektaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Sürecin başından itibaren tüm iyi niyetimizle, yapıcı eleştirilerimiz, uygulanabilir ve sürdürülebilir önerilerimizi ortaya koyuyoruz. Aklın ve bilimin ışığında hazırladığımız önerilerimizi iktidarımızla ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.Ne yazık ki, iktidarımız bu güne kadar önerilerimizi zamanında değerlendirmedi ve uygulamaya koymadı.Bu olağandışı günlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın, mecliste grubu bulunan siyasi partilerimizin liderleriyle bir kez toplantı dahi yapmaması dikkat çekicidir.
İktidarın, ABD, İtalya, İspanya gibi kötü örnekleri işaret edip, mevcut duruma bizleri ikna etme çabaları karşılıksızdır. Virüsün en geç girdiği Ülkelerden biriyiz övüncünü yaşarken kısa sürede en çok vaka görülen 9 uncu Ülke olma durumumuzu da inandırabilir argümanlarla izah etmek gerekir. Virüsün Ülkemize geç girmesi, diğer Ülkelerin iyi ve kötü örneklerini görme olanağı sağlamıştı. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyordu, hala geç kalınmış değil.
Genel Başkanımız Sayın Meral AKŞENER’in belirttiği gibi parça parça alınan tedbirler, soruna köklü çözümler üretemiyor.Uçak biletlerinde KDV indirimi, konut kredilerinde yüzde artırımı gibi anlamdırmakta zorlandığımız tedbirler paralelinde, öngörüsüzlük ve kararsızlığın da olduğunu düşündüğümüz mücadele stratejisinin geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
İlimizde 1 Nisan tarihinde 83 olan vaka sayısı, 2 Nisan tarihinde 116’ya 3 Nisan tarihinde ise 135’e ulaşmış, 5 hemşerimiz ise vefat etmiştir. Rakamlardaki hızlı artış, İlimiz açısından da acilen özel tedbirlerin alınmasını gerekli kılmaktadır.
Önceliklendirdiğimiz önerilerimizi bir kez daha yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.
- İl Umumi Hıfzısıhha Kurumu, Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve İçişleri Bakanlığımızca yayımlanan Genelgelerle yetinmemeli, şehrimiz özelinde daha ileri tedbirleri uygulamaya koymalıdır.
- Şehrimizde, sürecin birlikte ortak akılla yönetilmesini temin etmek amacıyla; Tabipler, Eczacılar, Esnaf ve Sanatkarlar, Ziraat, Sanayi, Ticaret Odaları, İşçi ve Kamu Çalışanları Sendikaları başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini temsil eden paydaşların yer alacağı bir kurul oluşturulmalı ve sorumluluk paylaşılmalıdır.
- Şehrimizde, tam izolasyonun sağlanması amacıyla, gıda, güvenlik ve sağlık sektörlerinde çalışanlar dışında kalan tüm vatandaşlarımız için evde kal uygulaması zorunlu hale getirilmelidir.
- Temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin karşılanması için zorunlu çalışması gereken personel ve vatandaşların korunması, performans ve motivasyonlarının yüksek tutulabilmesi için, kapalı-izole bir çalışma düzeni tesis edilmeli, bu sistemin gerektirdiği konaklama, servis, iaşe gibi tüm olanaklar oluşturulmalıdır.
- Evde kalacak vatandaşlarımızın gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri coğrafi alanlar, mahalleler özelinde tanımlanmalıdır.
- Dışarıya çıkacak herkese maske takma zorunluluğu getirilmeli, maliyetleri göz önünde bulundurularak maske fiyatları kontrol altına alınmalı, gelir düzeyi düşük olan hanelere ücretsiz maske temin edilmelidir.
- Şebeke suyu fiyatında indirime gidilmelidir.
- Cadde ve sokaklar dahil açık alanların tamamında sigara içilmesi yasaklanmalıdır.
- Elektrik, su, doğalgaz fatura ödemeleri 3 ay ertelenmelidir.
- İlimizde meydana gelen vakalar; yer, zaman, kişi belirtilerek günlük basın açıklamalarıyla şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır
Unutulmamalıdır ki, bugün ekonomik maliyetinden kaçındığımız için uygulamaya sokamadığımız tam izolasyon, zorunlu evde kalma tedbiri, yarınlarda çok daha büyük ekonomik ve sosyal maliyetlerle karşımıza çıkacaktır.