8 Nisan tarihinde AK Parti’nin Meclis başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile ilgili olarak açıklama yapan MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir kanun teklifinin 19. Maddesini işaret ederek ve “Hemşehrilerimiz olan Yükseköğretim Kurulu’ndaki temsilcilerimizi, şehrimiz ve ülkemizin göz bebeği olan üniversitemizin kazanımlarına sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
8 Nisan 2020 tarihinde AK Parti milletvekillerinin Yükseköğretim kanunu ile bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dâir kanun teklifini Meclis Başkanlığına sunduğunu belirten Candemir, “Bu teklifin 19. maddesinde şehrimizi yakından ilgilendiren bir hususu siz değerli kamuoyu ile paylaşmak istiyorum; Açıköğretim hizmeti veren yükseköğretim kurullarının döner sermaye işletmelerinin açıköğretim fakültelerine ait alt hesaplarında oluşan gelirler, münhasıran bu faaliyetlerin gerektirdiği giderlerde kullanılacak. Bu hesaplarda 3'er aylık dönemler itibarıyla oluşacak gelir fazlalarının yüzde 80'i her 3 ayda bir izleyen ayın 15'ine kadar YÖK Başkanlığı muhasebe birimi hesabına aktarılacak. Aktarılan bu tutar, Başkanlık bütçesine kaydedilecek ve devlet, yükseköğretim kurullarına kaynak aktarmak suretiyle doktoralı bilim insanı ve araştırmacı yetiştirilmesi için kullanılacak” dedi.
Anadolu Üniversitesi’nin Eskişehir için önemine vurgu yapan Candemir, “Ekonomik açıdan sağlanan bir husus ise Anadolu Üniversitesi ve Açıköğretim Fakültesi sermayesi ile Türkiye'ye ve şehir ekonomisine katkı sağlamış, geniş ölçekteki katkılarla saygınlık kazanmış uluslararası rekabette başarılara imza atmıştır. Sektör temsilcisi kuruluşlara yönelik insan kaynağı geliştirme projeleri aracılığıyla toplumumuzun eğitim düzeyinin artmasına büyük katkıda bulunan çağdaş bir eğitim kurumudur. Eskişehir'de yüzlerce kişi Anadolu Üniversitesi'nin varlığı ile istihdam edilmiş, onlara hatrı sayılır bir oranda iş olanağı sağlanmıştır” diye konuştu.
SAHİP ÇIKIN
Gelelm asıl konuya diyerek, . Anadolu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Mehmet Şişman’a seslenen Candemir, “8 Nisan 2020 tarihinde alınan düzenlemenin ülkemiz yükseköğretimine getirecekleri ve götürecekleri konusunda kamuoyuna da yansıyan tartışmalar vardır. Bilindiği üzere Eskişehir’in Yükseköğretim Kurulu’nda yürütme kurulu üyesi iki temsilcisi mevcuttur. Anadolu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Mehmet Şişman. Şehrimiz adına önem teşkil eden bu hususun onlara danışıp danışılmadığı konusu bilinmezlik içindedir. Eğer danışılmamış ise Üniversite bünyesinde söz sahibi olan kişilere neden danışılmadığını merak ediyorum veyahut danışılıp bu teklif meclis başkanlığına sunulmuş ise Üniversitenin ve şehrin geleceğini hiçe saymanın mânâsını kavrayabilmiş değilim. Söz konusu değişiklikte ya Eskişehir’in iki temsilcisi şehrimiz adına etkin değillerdir ya da Eskişehir’in kazanımlarını koruyacak bir karar alınmasını sağlayacak pozisyonda bulunmamaktadırlar. Unutulmamalıdır ki Anadolu Üniversitesi şehrimizin yarattığı büyük bir değer olarak bayrağımızı dünyanın dört bir yanında gururla dalgalandıran, her yaş ve sosyal kesimden insanın nitelikli yükseköğretim hizmeti almasını sağlayan, şehrin sosyokültürel ve ekonomik bağlamda kaderini etkileyen Türkiye’nin köklü ve kaliteli üniversitesidir. Bu gerçeğin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor ve hemşehrilerimiz olan Yükseköğretim Kurulu’ndaki temsilcilerimizi, şehrimiz ve ülkemizin göz bebeği olan üniversitemizin kazanımlarına sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.