Eskişehir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni açıklanan rakamları değerlendirdi.
ÜRETİM, YATIRIM VE İHRACAT ARTIŞI
Prof. Dr. Günay, ihracata yönelik üretime dikkat çekerken, "Faaliyet bazında 2016 ve 2017 karşılaştırıldığında, hanehalkı ve devlet tüketimi yaklaşık 2 kat artarken, sermaye oluşumu 3 katından fazla, ihracat eksi iken yüzde 12, ithalat ise yaklaşık 3 kat artmıştır. Sermaye oluşumu daha fazla yatırım ve üretim göstergesi olurken, içeride hem hanehalkı hem de devlet tüketimi iç tüketim artışını göstermektedir. Özellikle ihracatdaki artış büyük bir başarıdır,Türkiye zor bölgesel,küresel koşullarda bile dış talep artışını gerçekleştirmiştir. 2017 yılının 4. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 6, sanayi sektörü yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 5.8, hizmetler sektörü katma yüzde 9 arttı. Üretim odaklı sanayi sektörünün katma değerinin artması önemli bir göstergedir. 2017 yılında kişi başına GSYH 38,660 TL, ABD doları cinsinden 10,597 dolar oldu.’’ şeklinde açıklamada bulundu.
TÜRKİYE BÜYÜMEDE G20 LİDERİ
Prof. Dr. Günay, Türkiye’nin ekonomik göstergelerinin dünyadaki yerine ilişkin, "Türkiye, büyümede G-20 lideri oldu. Ayrıca Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 oranı ile OECD ülkeleri arasında da yüzde 8.4 büyüyen İrlanda’dan sonra en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu.’’ dedi.
ULUSLARARASI KURULUŞLAR RAKAMLARI SÜREKLİ GÜNCELLİYOR
Dünya Bankası ve OECD gibi uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisine ilişkin rakamları sürekli yukarı doğru güncellediğini dile getiren Günay, ‘’Dünya Bankası Ocak 2018’de Küresel Ekonomik Beklentiler (GEP) raporunda Türkiye için büyüme beklentisini yüzde 4'den, yüzde 6.7'ya çıkarmıştı. OECD, Mart 2018’de Türkiye için büyüme beklentisini yüzde 4.9'dan, yüzde 5.3'e revize etmişti.’’ diye konuştu.