İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş, ekonomik sorunların bedelini işçiler, çiftçiler ve esnafın ödeyeceğini belirterek, “Sırça köşklerde yaşayanlar fakirin halini bilmiyor”dedi.
“Yaklaşık 2 yıl önce, damat ekonomisi ile yükselen ve koronavirüs salgını nedeniyle gün geçtikçe ağırlaşan ekonomik sorunların bedelini her zaman olduğu gibi işçilerin, esnafların, çitçilerin ödeyeceği gerçeğiyle bir kez daha yüzleşiyoruz.” diyen Ektaş, pandemi döneminde işçilerin, işin, işverenin ve üretimin korunması için, işten çıkarmaları önlemesini ve bunun getirdiği maliyeti bütçe kaynaklarından karşılamasını istedi. İktidardan beklediğimiz günlerde, 4857 Sayılı İş Kanununa eklenen geçici 10 uncu madde ile sürekli işçilerin ücretsiz izne çıkarılmasının önü açılarak büyük bir hayal kırıklığı yaratığını ifade eden Ektaş’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Dün TBMM’de kabul edilen ve bugün Resmi Gazetede yayınlanan 7244 Sayılı Kanunda 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanuna getirilen geçici 24 üncü maddeyle de ücretsiz izne ayrılacak sürekli işçiler ve aileleri, günlük 39,24 TL aylık 1.177,00 TL nakdi ücret desteği ile açlığa mahkum edildi.
2020 yılında uygulanacaken düşük ücret olan asgari ücret 2 bin 324 lira, bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” yani yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama tutarı aylık 2 bin 847 lira, dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani “açlık sınırı” ise 2 bin 345 liradır.
İşçinin ücretsiz izinde alacağı bin 177 lira ile ailesinin bir aylık gıda harcamasını bile karşılayabilmesi mümkün değildir.
İşsizlik Sigortası Fonu, işçilerimizin ve işverenlerimizin zor günlerinde, işçilerin, ailelerinin ve üretimin korunması amacıyla işçi ve işverenlerimizin katkılarıyla oluşturulmuş bir fondur ve sahibi işçilerimiz ile işverenlerimizdir.
Hepimiz biliyoruz ki, İşsizlik Sigortası Fonu'nun toplam varlığı 2019 yılı Aralık sonu itibarıyla 131 milyar 541,8 milyon TL’ydi.
Sadece fonun toplam varlığını dikkate aldığımızda, ücretsiz izne ayrılacak işçilerimize ödenecek miktarın ne kadar yetersiz olduğu görülmektedir.
Geliri olmayan ailelere aylık 1.000,00 TL’yi, ücretsiz izne ayrılacak işçilere aylık 1.177,00 TL’yi reva gören iktidarımız, sözleşme bedelleri dolara endekslenen, araç geçiş garantileri şişirilen köprüler, otoyollar ve Ankara YHT garı müteahhit/işletmecilerine ise 2020 yılı için 7,8 milyar TL ödenek ayırmış durumdadır. Ancak koronavirüs salgını yüzünden karayolu trafiğinin azaldığı ve dolarda yaşanan şok artışlar hesaba katılırsa bu tutar planlanandan çok daha fazla olacaktır.
Sayın İktidar sahipleri, bir an önce içinde yaşadığımız koşulların gerçekliğini fark edin, ciddi kaynaklar yaratın; vatandaşın emeği, vergisi ile oluşturulmuş bütçeyi, İstanbul Kanalı, Kömürlü Termik Santral İnşaatları gibi verimsiz, çevreye zararlı projelere kullanmaktan vazgeçin. Kullanılmayan yol, köprü ve tünel ile havaalanlarında geçiş garantisi kapsamında yandaş firmalara aktarılacak paraları virüs salgınıyla mücadeleye kaynak olarak aktarın, garantileri Türk Lirasına çevirin. Lütfen, oluşturacağınız kaynağı, dar gelirli ve geliri olmayan hanelere aktarın.