CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, Ortadoğu’da yaşanan siyasi belirsizliğin ve istikrarsızlığın Türkiye ekonomisi ve uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisinin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Yüksel, dış politikada ‘komşularla sıfır sorun’ parolasıyla yola çıkan AKP iktidarlarının geldiğimiz süreçte tek bir komşu bırakmadığını bildirdi.
CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, Ortadoğu’da yaşanan siyasi belirsizliğin ve istikrarsızlığın Türkiye ekonomisi ve uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisinin belirlenmesi için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması açılması istemiyle önerge verdi. Yüksel, “Dış politikada “komşularla sıfır sorun” parolasıyla yola çıkan AKP iktidarları geldiğimiz süreçte tek bir komşu bırakmamıştır. Dış politikada olmadık hayallerin peşinden koşan ve Ortadoğu’nun mezhepsel geriliminde taraf tutan iktidar, tarafgir politikalarıyla Türkiye’yi bu bataklığın içine sürüklemiştir” dedi.
SAVRULAN SURİYE POLİTİKASI
Yüksel, Ankara’nın Suriye politikasının 2011 yılından sonra “kardeşim Esad’dan, diktatör Esed’e” savrulduğunu, Suriye’de yaşanan iç savaş altıncı yılına girerken, bu süreçte en büyük zararı halkın gördüğünü, binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, milyonlarca insanın da evsiz kaldığını kaydetti. Mültecilere kapılarını açan Türkiye’de gayri resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon Suriyeli yaşadığını kaydeden Yüksel şöyle devam etti: "Kontrolsüz geçişlerin yapıldığı yol geçen hanına dönen sınırlarımızda teröristler cirit atmaktadır. Ortadoğu’da yaşanan bu gelişmeler Türkiye’nin ulusal güvenliğine de ağır bir darbe vurmuştur. Ülkemiz cihadçı terör örgütlerinin saldırılarına açık hale gelmiş, şehirlerimizde patlatılan bombalar nedeniyle yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik ve iç savaş Türkiye’nin ulusal güvenliğini yakından ilgilendirmektedir. NATO müttefikimiz ve stratejik ortağımız olarak nitelendirilen Amerika Birleşik Devletleri’nin PKK'nın Suriye uzantısı PYD ve silahlı kanadı YPG’yi ise ısrarla terör örgütü olarak tanımamaktaki politikası Ankara-Washington hattında krize neden olmuştur."
YPG’YE SİLAH YARDIMI
Türkiye’yi Rakka operasyonundan dışlayan ve ilişkileri daha da gerecek bir adım atan ABD yönetiminin Rakka operasyonuna katılma şartıyla Türkiye’nin itirazlarına rağmen YPG'ye silah yardımı onayladığını kaydeden Yüksel, “YPG’ye ABD'nin havan mermileri, ısı güdümlü füzeler, doçka ağır makineli tüfekler, otomatik silahlar, ağır otomatik silahlar, zırhlı araçlar ve tanklar vereceğini iddia edilmektedir. ABD'nin silahların kullanımı için YPG'lilere danışmanlık hizmeti vereceği de iddialar arasındadır dedi. El Bab operasyonunda Türkiye ile askeri ittifak görüntüsü veren Rusya da Münbiç ve Afrin'de PYD ile askerlerine YPG arması taktıracak yakın bir ilişki içine girmiştir” dedi.
Bugün geldiğimiz noktanın “stratejik derinlik” adı altında uygulanan sorumsuz ve öngörüsüz dış politikanının sonucu olduğunu bildiren Yüksel, Türkiye’nin dış politikasının çöktüğünü, hem bölge ülkeleri arasında hem de Dünya genelinde hızlı bir itibar kaybına uğradığını bildirdi. Yüksel ve arkadaşları konu ile ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.