CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile ani sıcaklık değişikliklerinin tarım arazileri ve çiftçiler üzerinde oluşturduğu zararları araştırmak amacıyla 19 ilde araştırma yapacak olan milletvekilleri saha çalışmalarına başladı.
Türkiye genelinde geçtiğimiz ay yaşanan ani sıcaklık değişikliklerinin tarım arazileri ve çiftçiler üzerinde oluşturduğu zararlar üzerine CHP harekete geçti. Çiftçilerden gelen şikayetler üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15-25 Mayıs tarihleri arasında yaşanan doğal afetlerin tarımsal üretim ve çiftçilere etkilerini araştırmak amacıyla milletvekillerine talimat verdi. Kılıçdaroğlu, tarımda ciddi sorun yaşandığı ve afetlerin ürünlere verdiği 19 ilde zararların incelenerek raporlaştırılmasını istedi. Çalışmalarına başlayan CHP'nin Eskişehir tarım heyeti, ziraat odası yetkilileri ve çiftçilerden önce yapacakları çalışmalar hakkında basına bilgi verdiler.
BİLECİK VE BURSA MİLLETVEKİLLERİ DE İNCELEYECEK
Eskişehir’de don ve kırağı nedeniyle tarlalarında zarara uğrayan çiftçiler ile görüşerek rapor hazırlayacak olan milletvekilleri heyeti içerisinde CHP’nin Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü yer aldı. CHP Eskişehir İl Başkanlığında düzenlenen toplantıya, CHP Genel Merkez tarafından görevlendirilen Tarım Zararı Komisyonu Milletvekilleri Yaşar Tüzün, Yüksel Özkan, Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katıldı. Toplantının açılış konuşmasını CHP İl Başkanı Recep Taşel yaptı. Toplantıyı gerçekleştirme nedenlerini anlatan İl Başkanı Taşel, 15-25 Mayıs tarihleri arasında ani hava değişimleri dolaysıyla, ısı artışları ya da düşüşleri dolayısıyla çiftçiler de çok ciddi sıkıntılar oluştuğunu ifade etti.
"SORUNLARI MECLİSE TAŞIYACAĞIZ"
Komisyonda yer alan Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, yaptığı konuşmada, CHP’nin sahanın her bölgesinde, her alanında, toplumun her sorununda en ufak ayrıntıya girerek bunları tespit etmekle yükümlü olduğunu belirtti. CHP’nin parlamentoda ikinci siyasi parti olduğunu aktaran Tüzün, “CHP ana muhalefet partisidir. Bizim milletvekili olarak var olan sorunları tespit etmek, tespit ettiğimiz sorunları TBMM’ye taşımak ve ilgili bakanlıklara, hükümete taşımak bizim görevimiz. Sorunu tespit etmek, var olan sorunu meclis gündemine getirmek, ilgili bakanlığa aktarmak. Ama çözümü ise bugünkü Cumhurbaşkanlığı. Biz vatandaşımızdan bu anlamda birlikteliklerimizi koruyoruz, bu sorunları tespit ediyoruz. Tespit edilen sorunları meclise ve hükümete taşıyacağız ve çözümü için de katkı ve destek isteyeceğiz. Güzel çalışma ortamı olacağını ümit ediyorum” dedi.
"KÖYLÜNÜN EFENDİLİĞİ KALMADI"
Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözünü hatırlatan Jale Nur Süllü ise konuşmasında şunlara yer verdi: “Ne yazık ki köylünün ne efendiliği kaldı köyünde, ne de kendi halinde harcayacağı parayı üretime yatıra yatıra kendisinde hal kaldı. Köylümüz gerçekten son derece zor durumda, zorlu üretim koşulları altında üretimini devam ettirmeye çalışıyor. Besicilik yapmaya çalışıyor ama ne yazık ki para kazanan yok, tarlada para yetmediği gibi ayrıca bir de doğal afetler üstüne tuz biber ekledi. Geçtiğimiz yılı da hatırlayalım sel ve dolu vurmuştu Eskişehir’i. Bu yıl da önce havalar güzelleşti, hepimiz sevindik. Yaza mı girdik derken birden küresel ısınmanın etkisiyle mevsim değişikleriyle birden don ve kırağı oldu. Ardından bir de don vurdu sebzeleri. Baktığımız zaman Eskişehir’de yüzde 60 ‘a yakın bir hasar var ne yazık ki. Çiftçimiz destek bekliyor devletten, sosyal toplum gereği desteği bekliyor ama ne yazık ki her zaman olduğu gibi bu sene de o desteği alamayacak. Ben özellikle iktidar milletvekillerine çağrıda bulunuyorum yeniden Eskişehir’e destek olalım hep birlikte.”
"ÇOK BÜYÜK ZARAR VAR"
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer çiftçilerin ani hava değişiminden dolayı çok büyük zarara uğradığını belirterek, hasar tespit çalışmalarının yapılacağını söyledi. Çakırözer, “Eskişehir’de çiftçilerimiz çok büyük mağduriyet yaşadı. Son don hadisesinde çok büyük rakamlar yani ilçe örgütlerimizden raporlara baktığımızda Eskişehir’in hemen hemen tüm ilçelerinde, 200’ün üzerinde köyde, yaklaşık 5 bin çiftçiyi etkileyen 200-300 bin dekarlık çok büyük bir alanda mahsuller heba olmuş durumda. Tekrar ekim yapıldı. Çok büyük bir zarar var. Şuana kadar rakam çıkartılabilmiş değil. Yapacağımız çalışma ile öğrenmeye çalışacağız. Tahminimiz 10 milyonlar belki yüz milyona ulaşan rakamlarda bir zarar mevcut. Geçen yıl Eskişehir’de yaşanan dolu olayında İl Tarım Müdürlüğü tarafından tespit edilen 55 milyon liralık bir zarar vardı. 55 milyonluk hasar raporuna karşılık komik bir rakam olan 440 bin lira gibi çiftçilere bir yardım yapılmıştı. Şimdi ise ne yapılacağını bilmiyoruz. Ama zarar çok büyük. Kiraz ağaçları, mısır, şeker pancarı, buğday, birçok yerde kabak zarar görmüş durumda. Yerinde görerek hasar tespit raporunu çıkartacağız. Neler yapılması gerektiği yöndeki önerilerimizle birlikte rapor hazırlayacağız" dedi.
"ASIL ÇÖZÜM İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNDEN GEÇMEKTEDİR"
İktidarın çiftçinin yanında olmadığını belirten Çakırözer,"Yaşana don olayının ardından çiftçi bir kez daha tarlasını ekmek durumunda kaldı. Çiftçinin borçları çok fazla. Çiftçinin borcunu borç ile ertelemesi çare değil. Biz borçların iptal edilmesi yönünde kanun teklifi verdik. Eskişehir çiftçisi, Türkiye çiftçisi sahipsiz değildir. Çalışma sonrasında iktidara yapıcı önerilerimiz sunacağız. Ama bu iktidarın çiftçinin yanında olmak gibi, çiftçiyi desteklemek gibi bir derdinin olmadığını görüyoruz. Asıl çözüm iktidar değişikliğinden geçmektedir. Bu süreçte ana muhalefet olarak üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı.