CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, TBMM’de görüşmeleri devam eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinde konuştu.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, TBMM’de görüşmeleri devam eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinde konuştu. Süllü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe sunumunda toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ile ilgili tek bir cümle etmeyerek bu beklentileri boşa çıkarttığını söyledi. “Ülkemizde kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı, yoksulluk, şiddet, kadın cinayetleri, karar mekanizmalarına katılım, eğitim, istihdam, spor, sağlık ve kentsel haklar/hizmetlere erişim; medyada cinsiyetçilik gibi, sayısız sorun yaşamaktadır” diyen Süllü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2022 yılında Bakanlığınız için öngörülen ödeneğin içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını sürdürmekle sorumlu Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçesinin son derece yetersiz ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek yerine daha derinleştireceğini ve kadın mücadelesinin tüm kazanımlarını hedef alacağının bir göstergesi.”
Kadının Güçlenmesi Programı bütçesinin 943 milyon 298 bin TL’sının ülkemizdeki kadın nüfusuna bölündüğünde kadın başına 22,5 TL düştüğüne dikkat çeken Süllü, “Bakanlığın güçlü kadın için ayırdığı bütçe yarım kilo kıyma parası” dedi.
“Sosyal yardım derneği gibi çalışarak aileyi güçlendiremezsiniz”
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi verilerinde Türkiye’nin, yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinin yüzde 6,5 ile en çok arttış yaşanan ülkeler arasında olduğunu vurgulayan Süllü, “Bakanlık olarak sosyal yardım derneği gibi çalışarak ne kadını, ne aileyi güçlendirebilirsiniz. Sosyal yardımları hak temelli olmak yerine, seçimler de oy tezgahtarlığı için, lütuf gibi yaparak yoksulluğu bitiremezsiniz. Ayrımcılık ve eşitsizliklere müdahale etmeyen bir sosyal politika, çözüm yerine, sorunları daha yakıcı hâle getiriyor. Mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile yoksulluğun kadınlaşması daha da derinleşiyor. Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum adı altında anlattıklarınız ve istatistiki verileriniz, kadınlara hiçbir kazanım sağlamıyor” ifadelerini kullandı.
Bakan’a İstanbul Sözleşmesi tepkisi: “Tek kelime etmediniz”
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine de tepki gösteren Süllü açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Bakan siz, sunumunuz ve bütçenizle eşitsizliğinin toplumsal değil fıtrattan olduğuna inanların, kadını eşitsizlik ve yoksullukla erkek egemenliğine mahkûm etmek isteyenlerin bakanısınız. AK parti kadın milletvekili sayısı ile övünüyorsunuz. Ancak, övündüğünüz milletvekilleri, tek bir erkeğin kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak kadınların hak kazanımlarının elinden alınmasına tek kelime etmediler. Siz de ne İstanbul Sözleşmesinden söz ettiniz ne de cinsiyet eşitliğin sağlanmasında en etkili araç toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeden.”