CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde aralarında kemoterapi, anjiyografi gibi ünitelerin de olduğu bazı bölümlerin kapatıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin birimlerinin birer birer kapatılması ile yaklaşık 400 bin nüfuslu Tepebaşı ilçesinin kamu sağlık hizmetinden mahrum kalacağına dikkat çeken Çakırözer, “İnsanların sağlıklarıyla oynuyorsunuz. Şehir Hastanesi’ne daha fazla kazandırmak için mi Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin bölümlerini kapatıyorsunuz?” tepkisini gösterdi.
İNSANLARIN SAĞLIĞIYLA OYNUYORSUNUZ
CHP’li Çakırözer Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde bazı bölümlerin kapatılarak, sağlık hizmetinin kısıtlandığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde bölümleri kapatıp, hizmetleri sınırlayarak insanların sağlığıyla oynuyorsunuz. Sintigrafi,Radyoterapi, Pet-cd, Kemoterapi, anjiyografi ve yanık üniteleri, 12 odalı uyku laboratuvarı, KVC Anevrizma ameliyatı cihazları depoya kilitleniyor. Eskişehirliler bu kritik sağlık hizmetlerinden yararlandırılmıyor. Bu, halk sağlığının tehlikeye atılmasıdır ve vicdanlara sığmaz” dedi.
İDDİALAR DOĞRU MU?
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin birimlerinin birer birer kapatılması ile yaklaşık 400 bin nüfuslu Tepebaşı ilçesinin kamu sağlık hizmetinden mahrum kalacağına dikkat çeken Çakırözer, “Şehir Hastanesi’ne daha fazla kazandırmak için mi Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin bölümlerini kapatıyorsunuz?” tepkisini gösterdi.
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin Eskişehir’in merkezinde yer aldığı ve Eskişehirlilerin sağlık hizmeti almak için Yunus Emre Devlet Hastanesi’ni tercih ettiğini söyleyen Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Çakırözer, “Hastanedeki bazı bölümlerin kapatıldığı iddiaları Eskişehirlileri hem üzmüş hem de sağlık hizmetinden mahrum bırakmıştır. Tepebaşı bölgemizde yer alan Yunus Emre Devlet Hastanesi’ndeki bu bölümlerin kapatılması demek kalp ve damar hastalarının tedavi olamaması ya da tedavi olmak için başka bölgelere gitmek zorunda bırakılması demektir. Milyonluk yatırımlar yapılarak açılan bu bölümlerin kapatıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu birimlerin kapatılmasının gerekçesi nedir?Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde hangi bölümler kapatılmıştır? Şu anda hangi bölümler açıktır?” sorularını yöneltti.
TAHLİL SORUNU NEDENİYLE TEDAVİLER GEÇİKİYOR MU?
Öte yandan Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde hastaların tahlil alırken yaşadığı sorunları da gündeme getiren Çakırözer, “Hastanede tahlil alamadığı için çok sayıda hastanın mağdur edildiği kamuoyuna yansımıştır. Tahlil almak için hastaneye gelen insanlar aç bırakılmasının yanı sıra doğru tahlilleri alamadığı ya da tahlillerin ertesi gün çıkmadığı, hastaların tedavilerinin geciktiği söylenmektedir. Bu iddialar doğru mudur?” dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARINI DA ETKİLEDİ
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin hizmetlerinin sınırlandırılarak, önemli bölümlerin kapatılmasının hastanede çalışan sağlık personelinin döner sermayeden alacak ücretlerine de yansıdığına dikkat çeken Çakırözer, “Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde bölümlerin kapatılması sağlık personelinin özlük haklarına da yansımaktadır. Hastane çalışanlarının döner sermaye gelirlerinde ciddi azalmalara neden olmuştur” dedi.
Çakırözer, Bakan Koca’ya, “Döner sermaye sağlık çalışanlarının emeğidir, alın teridir, hakkıdır. 2016 yılında Türkiye’nin en yüksek döner sermayesini dağıtan hastanesi olduğu söylenen Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin performansa dayalı döner sermaye ek ödemelerinin sıfırlandığı iddiaları doğru mudur? Hastanedeki sağlık çalışanlarının sadece sabit ek ödeme aldıkları doğru mudur? Hastane çalışanlarının döner sermayeden ücret alamamalarının gerekçesi nedir?” diye sordu.
İDDİALAR AÇIKLANIP, EKSİKLİKLER TAMAMLANSIN
Çakırözer Bakan Koca’ya yaptığı çağrısında, “Eskişehirimizin sağlıkta merkez haline getirilmesi hepimiz için önemlidir. Ancak hastanelerde ve sağlık sisteminde var olan bu iddialar ve eksiklikler ile Eskişehirimiz sağlık alanında nasıl merkez olacak” dedi.