CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in merkezinde ve ilçelerinde sıklıkla meydana gelen elektrik kesintilerini ve kesintilerin yarattığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyarak, kesintileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu.
Son zamanlarda özellikle Odunpazarı ve Sivrihisar ilçelerinde meydana gelen elektrik kesintilerinin maden ocaklarını, turizmi ve tarımı olumsuz etkilediğini ve gündelik hayatı zorlaştırdığını belirten Çakırözer, “ Eskişehir’imizin çeşitli ilçelerinden, mahallelerden neredeyse her gün muhtarlarımız, mahalle sakinlerimiz arayıp elektrik kesintilerinden şikayetçi olmakta. Özellikle Mamuca-Gülpınar hattı üzerinde bulunan Akkaya, Yenisofça, Yörükkırka, Uluçayır, Kargın, Aşağıçağlan, Yukarıçağlan, Ilıca mahallelerimizin de bulunduğu yaklaşık 35, 40 köy sık yaşanan elektrik kesintilerinden olumsuz etkilenmekte. Hemşehrilerimiz en küçük yağmur yağdığında dahi elektriklerinin kesildiğini ve mahallelerine saatlerce elektrik verilmediğini belirtmekte. Kesintilerden kaynaklı pek çok elektrikli ev aleti bozulmuş” dedi.
ÜRETİM DURDU, ÇİFTÇİ ZARARDA
Sivrihisar ilçesinde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle yaşanan sıkıntıları da sıralayan Çakırözer, “Kesintiler maden ocaklarında üretimi durdurmuş durumda. Maden ocaklarının milyonlarca liralık zarara uğradığı basına da yansıdı. İlçeye bağlı mahallelerdeki soğutma depoları da yaşanan kesintilerden büyük zarar görmekte. Çiftçilerimiz kesintiler nedeniyle sütlerini dökmek zorunda kalmakta ve mağdur edilmekte. Burada da Aşağıkepen, Yukarıkepen, Sığırcık, Yeşilköy, Bahçecik, Kınık, Beyyazı, Buranlar mahallelerimizden yurttaşlarımız sıkça mağduriyetlerini dile getirmekte. Günlük yaşamı da büyük oranda etkileyen bu kesintiler bir an önce durdurulmalı, çiftçinin, üreticinin, hemşehrilerimizin yaşadığı mağduriyetler derhal giderilmelidir” dedi.
MAĞDURİYETLERİ NASIL GİDERECEKSİNİZ?
Kesintileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in gündemine getiren Çakırözer, şu soruları yöneltti:
“Kesintiler ilk ne zaman yapılmıştır? Hangi ilçelerde, hangi aralıklarla ve ne kadar sıklıkla kesinti yapılmaktadır? Kesintiler konusunda bir planlama var mıdır? Kesintiler yapılmadan önce bilgilendirme yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa ne kadar zaman öncesinden duyurulmakta mıdır? Kesintilerin nedeni nedir? Vatandaşın, üreticinin ve çiftçinin kesintilerden dolayı kaybı ne kadardır? Bu konuda bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?”