CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yılın 5 ay 29 günü çalışan mevsimlik işçiler ile İŞKUR’un Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında çalışan geçici işçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak, işçilerin çalışma sürelerinin uzatılmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde Çakırözer, taşerona kadro düzenlemesi kapsamında, belediyelerde ve diğer bazı kamu kurumlarında çalışan geçici işçilerin kapsam dışı bırakılmasının büyük adaletsizlik olduğunu belirterek, “Ülkemizde ekonomideki karo tablo ortada. Zaten zor koşullar altında evlerini geçindirmeye çalışan geçici ve mevsimlik işçilerimiz artık evlerine aş götüremiyorlar. Kurumların talepleri beklenmeden geçici ve mevsimlik çalışan tüm emekçilerimizin çalışma süreleri uzatılmalıdır” dedi.
Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a, “Düzenleme kapsamında kamuda çalışan pek çok emekçimiz kadroya alınıp, çalışma süreleri uzatılırken belediyelerde ve KİT’lerde çalışan emekçilerimizin çalışma sürelerinin uzatılmamasının gerekçeleri nelerdir? Bu uygulama 4857 sayılı İş Kanunu’nun ve Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değil midir?” diye sordu.
ÇALIŞMA SÜRELERİ UZATILSIN
Eskişehir’in Mahmudiye Belediyesi’nde yılın 5 ay 29 günü çalışan mevsimlik işçiler ile İŞKUR’un Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında çalışan ve 13 Kasım’da çalışma süreleri sonlanacak olan geçici işçilerle bir araya gelen CHP’li Çakırözer, işçilerin taleplerini Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’nin dört bir yanında belediyeler ile Devlet Demiryolları, şeker fabrikaları ve ÇAYKUR gibi KİT’lerde çalışan mevsimlik ve geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılarak mağduriyetlerin giderilmesini isteyen Çakırözer, “Kurumların talebini beklemeden geçici ve mevsimlik çalışan tüm emekçilerimizin çalışma sürelerini uzatın” dedi.
İŞSİZLİK MAAŞI YOK, BAŞKA İŞLERDE ÇALIŞAMIYORLAR
Türkiye genelinde mevsimlik işçi statüsünde çalışan kişi sayısının 25 bini bulduğunu ve çalışma süreleri uzatılmayan işçilerin ciddi mağduriyetler yaşadığını belirtenÇakırözer, “Eskişehir’de Mahmudiye Belediyemizde çalışan geçici ve mevsimlik işçilerimizden talep ve sıkıntılarını dinledik. Bu işçilerimiz yılın sadece 5 ay 29 günü çalışıyor. Belediyelerde çalışan mevsimlik ve geçici işçilerimizin yasal olarak daimi kadroya geçme hakkı bulunmuyor ve çalıştıkları süre sonunda iş akitleri feshedilmiyor. Bunun için başka sigortalı bir işte çalışamıyorlar ve emeklilik için yeterli çalışma ve prim gün ödeme şartını sağlayamıyorlar. Evlerini geçindirmekte zorlanan mevsimlik ve geçici işçilerimizi artık daha zor günler bekliyor. İşsiz sayılmadıkları için işsizlik maaşından da yararlanamayan geçici ve mevsimlik işçilerimizin çalışma sürelerinin uzatılması ve daimi kadroya geçişlerinin yapılarak özlük haklarının verilmesi en önemli talepler arasında” dedi.
KAÇ EMEKÇİMİZ MAĞDUR EDİLDİ?
Geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılarak, yaşanan mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Çakırözer, “696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 106. maddesi ile mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 5 ay 29 günden 10 aya çıkarılmasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilirken, seçim bölgem Eskişehir’de Mahmudiye Belediyemizde çalışan mevsimlik işçiler ile Türkiye’nin dört bir yanında belediyelerde ve KİT’lerde çalışan mevsimlik işçiler bu kapsama alınmamış ve çalışma süreleri uzatılmamıştır. İller ve kurumlar bazında geçici ve Toplumsal Yarar Programı kapsamında çalıştırılan işçi sayısı nedir?Geçici ve mevsimlik işçilere kadro yolunu açan ve mevsimlik işçilerinin çalışma sürelerinin uzatılmasını sağlayan düzenleme kapsamında Türkiye genelinde kamuda toplam kaç işçi kadroya alınmamış, kaç işçinin çalışma süreleri uzatılmayarak mağdur edilmiştir?” diye sordu.
ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI DEĞİL Mİ?
Uygulama kapsamında hangi kurumlarda kaç işçinin çalışma süresinin uzatıldığını soran Çakırözer, “KHK ile yapılan düzenlemede geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması konusunda düzenlemenin yapıldığı tarihten bu yana yasadan kaç işçi yararlandırılmıştır? Kaç işçi mağdur edilmiştir? Belediyelerde ve diğer bazı kamu kurumlarında çalışan mevsimlik işçilerimizin çalışma sürelerinin uzatılmamasının gerekçeleri nedir? Belediyelerde ve KİT’lerde çalışan mevsimlik işçilerimizin bu uygulamadan yararlanamaması 4857 sayılı İş Kanunu’nun ve Anayasa’mızın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Bu işçilerin özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda bir düzenleme yapılacak mıdır?” dedi.
BAKANLIĞA VERİLEN YETKİ KEYFİYETE AÇIK DEĞİL Mİ?
Çakırözer’in Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle sorduğu sorular şu şekilde:
“696 sayılı KHK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilen yetki kapsamında kamu kurumlarında çalışan mevsimlik işçilerden kaçının çalışma süreleri uzatılmıştır?Geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması konusunda hangi ilde kaç kurum başvuru yapmıştır? Çalışma süreleri uzatılan işçiler hangi kurumlarda bulunmaktadır? 696 sayılı KHK ile yapılan düzenlemede geçici işçilerle ilgili “geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir” ifadesi keyfiyete açık değil midir? Bu düzenleme hangi kurumda, hangi esaslara göre belirlenecektir? Hazine ve Maliye Bakanlığı süre uzatımı taleplerini hangi kriterlere göre onaylayacak ya da reddedecektir?”