banner536

Çakırözer: Girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiye bir darbe daha vuruldu

Mahmudiye’de çiftçilerle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, girdi maliyetleri iki katına çıkan çiftçinin perişan ve karamsar olduğunu söyledi.

Çakırözer: Girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiye bir darbe daha vuruldu
12 Eylül 2018 Çarşamba 13:59

CHP’li Çakırözer, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ile Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Erol Yalçın’ı ziyaret etti, çiftçilerle bir araya geldi, talep ve sıkıntıları dinledi. Ekonomideki durgunluk ve artan döviz kuru karşısında çiftçinin maliyetlerinin de iki katına çıktığını belirten Çakırözer, çiftçilerin su kullanım hizmet bedeli ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçlarının, tarımsal desteklemelerden kesilecek olmasına da tepki gösterdi. Çakırözer, “Çiftçi zaten alın terinin karşılığını alamazken, karamsar ve ümitsizken, çiftçilerin su kullanım hizmet bedeli ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçlarının, tarımsal desteklemelerden kesilecek olması çiftçiye yapılan en büyük darbelerden biridir. Bu uygulama durdurulmalı,  çiftçiye acil destek paketleri açıklanmalıdır” dedi.

Gübre, mazot, tohum fiyatları iki katı arttı

Çitçinin girdi maliyetleri giderek arttığına dikkat çeken Çakırözer, “Gübre, mazot, tohum, zirai ilaç fiyatları iki, üç katına çıkmış durumda. 2017 yılında kilogramı 1.565 TL olan gübrenin 2018’deki kilogram fiyatı 3.400 TL. Çiftçi şu anda gübre alamazken, ekimler başlamadan bir zam daha yapılacağı konuşuluyor. Mazottaki fiyat artışı yüzde 50’ye yaklaştı. İthal edilen sebze, hububat tohumlarının fiyatı da dövize bağlı olarak giderek artıyor” dedi.

Çiftçi perişan ve karamsar

Geçimini hayvancılıkla sağlayan üreticilerle de bir araya gelen Çakırözer, “Yem fiyatları da aynı şekilde artmış durumda. Geçen yıl 50 kilogramı 45 TL olan besi ve süt yemi bu yıl 80, 90 TL. İthal saman rakamları yüzde 40, 50 artmış. Çiftçi geçen yıl 22 kuruştan aldığı samanı şu anda 33 kuruşa alıyor. Bu rakamlara rağmen sütünü geçen yılın fiyatlarıyla neredeyse aynı rakama satıyor. Buğday, hububat alım fiyatları 90 kuruş, 95 kuruş. Sattığı ürünle borçlarını kapatan çiftçi sayısı çok az. Şimdi yeni üretim sezonunun hazırlıkları yapılıyor.Yakında kışlık buğday ekimi yapılacak, sonra diğer ürünler. Çiftçi ‘bu girdi fiyatlarıyla üretim yapılmaz, yapılamaz’ diyor. Çiftçi bu fiyatlarla evine ekmek mi götürecek, borçlarını mı ödeyecek, yoksa gelecek yıl için ekimini mi yapacak?” diye sordu.

Acil destekleme programları devreye sokulmalı

Çakırözer, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile çiftçilerin su kullanım hizmet bedeli ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçlarının, tarımsal desteklemelerden kesilecek olmasına çiftçilerle birlikte tepki gösterdi. Bu uygulamanın çiftçiyi sudan, elektrikten mahrum edeceğini aktaran Çakırözer, “Bu uygulama çiftçimizin yaşadığı mağduriyetleri daha da arttıracaktır. Çiftçi zaten alın terinin karşılığını alamıyor. Borç içinde. Var olan desteği keserseniz çiftçi nasıl geçinsin, nasıl üretsin. Tarım Kanunu Milli gelirin en az yüzde 1’inin çiftçiye verilmesini söylüyor. Hükümetin çiftçiye borcunu ödemeli, çiftçi daha fazla desteklenmeli” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.