banner536

Çakırözer: Bugün Türkiye’de işsiz sayımız 10 milyona dayandı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,TBMM Genel Kurulunda görüşülen torba yasadaki, emekçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ile emeklilik konularında düzenlemeler yapan maddelere tepki gösterdi. Düzenlemelerin emekçilere yönelik hak gaspı yaratacağını söyleyen Çakırözer, “ Bugün Türkiye’de işsiz sayımız 10 milyona dayandı. Her üç gençten biri işsiz. Meclis’in işsizliğe karşı önlem alması, gençlerimize kalıcı ve güvenli istihdam yaratacak düzenlemeler getirmesi gerekirken, gençlerimizi güvencesiz çalıştıracak, kölelik düzenine mahkum edecek düzenlemeleri konuşuyoruz. Bu kabul edilemez. Bizim gördüğümüz Türkiye ile sizin gördüğünüz Türkiye arasında dağlar kadar fark var” dedi.

Çakırözer: Bugün Türkiye’de işsiz sayımız 10 milyona dayandı
05 Kasım 2020 Perşembe 15:17

EMEKÇİLERİN HAKKI GASP EDİLİYOR

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasa ile emekçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ile emeklilik konularında düzenlemelere gidiliyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, düzenlemenin Meclis görüşmelerinde söz alarak, teklifin işçi ve emekçilerin kıdem tazminatı ile emeklilik başta olmak üzere pek çok hakkını gasp ettiğini söyledi. İktidarın işçileri kölelik düzenine mahkum etmek istediğini belirten Çakırözer, düzenlemelerin emekçileri mağdur edeceğini söyleyerek geri çekilmesini istedi. Türkiye’de gerçek işsiz sayısının 10 milyonu geçtiğini dile getiren Çakırözer, “İşsiz sayımızın 10 milyonu aştığı, her üç gençten birinin işsiz olduğu bir Türkiye’de, bizlerin konuşması gereken, Meclis’te yapılması gereken yurttaşlarımıza kalıcı ve güvenceli istihdam yaratan düzenlemeler olmalıdır” dedi.

KÖLELİK SİSTEMİNİN YOLU AÇILIYOR

Meclis’e getirilen düzenlemenin işvereni korumak için hazırlandığına dikkat çeken Çakırözer, “İşvereni de koruyalım ama bunuemekçinin haklarını sınırlandırarak yapmayalım. Emekçinin kara gün parası olan İşsizlik Sigortası Fonunu yok ederek yapmayalım. Burada böyle yapılıyor. 50 yaş üstüne ve 25 yaş altına bir nevi kölelik sisteminin yolu açılıyor. Kıdem, ihbar gibi hakların olmayacağı belirli süreli iş sözleşmesi, 50 yaş üstü için yasal hale getiriliyor. Bir işyerinde iki yıldan fazla bir kişi bu şekilde çalıştırılamayacak. Nasıl denetleyeceksiniz bu maddenin suiistimal edilmesini? İnsanların normal primlerinin ödenmesini bile temin edemeyen bir sistemden bahsediyoruz. Özellikle örgütsüz olan küçük işyerinde, 50 yaş üstünün hiçbir hakkı hukuku korunmadan çalışmasına neden olacak bu madde. Bunun sonu belli, yeni bir emeklilikte yaşa takılanlar gibi ciddi bir mağdur kitlesi oluşturacaktır” dedi.

KIDEM TAZMİNATINI YOK ETMEK İSTİYORSUNUZ

Teklifte sözü edilen belirli iş sözleşmesinin geçici işçilik olduğuna vurgu yapan Çakırözer, “Burada resmen diğer tüm alanlarda olduğu gibi salgını fırsata çevirmek istiyorsunuz. Salgın başında işçilerin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin direnci sonrasında geri çekiyormuş gibi yaptığınız emekçinin alın teri, çocuklarının okul, düğün parası, ömrü boyunca alayı hayal ettiği ev parası kıdem tazminatı hakkını aslında bu teklifin maddeleri ile parça parça yok etmek istiyorsunuz” dedi.

EMEKÇİLER GEÇİCİ İŞÇİLİĞE MAHKUM EDİLECEK

Teklifteki düzenleme ile kayıt dışı işçi çalıştıranları ödüllendirildiğini de söyleyen Çakırözer, “Kayıt dışı işçi çalıştırdığını kabul eden işveren affedilmekte.Bununla da yetinilmeden üstüne günde 44.15 lira destek verilmekte.Nereden? İşsizlik fonundan sadece prim desteği de almayacak, idari para cezası uygulanmayacak.Sigorta primi tahakkuk ettirilmeyecek kayıt dışı çalışmaya zorlanarak sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakılan işçiler ise kayıt dışı çalıştırıldıkları döneme ilişkin haklarından feragata zorlanmakta. Bu kabul edilemez”  dedi. Çakırözer, torba yasadaki değişiklikte 25 yaş altı ile 50 yaş üstündeki çalışanlar için belirli süreli sözleşmelerin iki yıla kadar koşulsuz olarak yapılmasına imkan veren düzenlenme ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların emeklilik hakkı ve kıdem ihbar tazminatlarının ellerinden alınacağını söyledi. Çakırözer, “ Bu düzenlemedeki Belirli Süreli İş Sözleşmesi ile 25 yaş altındaki gençlerimiz ile 50 yaşın üstündeki yurttaşlarımız geçici işçiliğe mahkum edilmektedir. Belirli süre çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem ihbar tazminatı olmaz, emekli olması da imkansız hale gelir. Bunun adı kölelik düzeninden başka bir şey değildir” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.