AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Gündoğdu ve 8 mahalle için hazırlattığı afet riskli alanlara ilişkin hazırlattığı projeleri eleştirdi.
-Partiyle özdeşleşmeyenlerin adaylığına sıcak bakmıyoruz-
Çalışkan, düzenlediği basın toplantısında, 5-12 Kasım'da yerel seçimler için belediye başkanı aday adaylığına ilişkin müracaatları almaya başlayacaklarını belirterek, AK Parti ile hiçbir zaman özdeş olmamış kişilerin aday adaylığına sıcak bakmadıklarını bildirdi. Çalışkan, yerel seçimleri kazanmak adına "gece gündüz" demeden çalıştıklarına değinerek, Eskişehir’in karşısına seçimi kazanacak ve en yüksek oyu alabilecek adaylarla çıkacaklarının altını çizdi.
-Gündoğdu 1 projesi vatandaşın lehine gelişen bir proje değil-
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda bir yıldır bekletilen Gündoğdu kentsel dönüşüm projesine ilişkin konuşan Çalışkan, “Gündoğdu 1 ve 3 projeleri, kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen, 2010 yılından beri devam eden, Sayın Belediye Başkanının sekiz yıl sonra aklına geldiği, hatta bir yıl geçmesine rağmen bir yıl sonra aklına gelen bir mesele. Gündoğdu 1 projesi vatandaşın lehine gelişen bir proje değil. Burada eğitim alanlarına ilişkin Milli Eğitim’den herhangi bir görüş alınmamıştır. 202 adet binadan 668 adet binaya dönüşecek bir 6 kat nüfus yoğunluğundan bahsediyoruz. Burayla ilgili yeterince kurum görüşü alınmıyor. ESKİ’nin hem atık su hem de temiz içme suyuna ilişkin nasıl bir planlama yapacağı ise belli değil. Bugün orada emsal 1.70 yoğunluk var. Bu emsal yoğunluğun 2.30’a çıkacağı değerlendiriliyor. 300 metrekare arsası olan birisinin en iyi ihtimalle 97 metrekarelik bir dairesi oluşuyor. Orada 300 metrekarelik değil de 150 metrekarelik arsalar olduğunu varsayarsak hemşerilerimize 50 metrekarelik bir yer düşüyor. Biz bu rakamlarla kendi mülkünden dolayı rant kazanması gereken Gündoğdulu hemşerilerimize bu projenin fayda getirmeyeceğini anlatıyoruz. Gündoğdu 3 projesi ise eskiden bildiğimiz Zeytinoğlu’nun arazisidir. Gündoğdu 3 projesinin gündeme gelmemesine ilişkin kısım vatandaşa ilişkin bir husus zaten değildir. Gündoğdu 2 projesinin bu projelerinin tamamıyla birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Sosyal donatıları doğru yerleştirmezseniz orada oluşacak yoğunluğu doğru planlayamazsınız. Gündoğdu 1,2 ve 3’ün bir arada değerlendirilmesi lazım. Gündoğdu’da hemşerilerimize ilişkin reelde oluşan, tam müttehit ağzıyla konuştuğumuzda yüzde 20’şer değer verilmektedir. Ben Gündoğdulu hemşerilerimizin buna razı olduğu kanaatinde değilim” ifadelerini kullandı.
-Yüzde 70 inşaat yoğunluğunun olduğu bir alana dönüşüyor-
Eskişehir’de afet riskli alan ilan edilen 8 mahalleye ilişkin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı projeyi de eleştiren Çalışkan, “Sekiz mahallemizde daha önce çalışılan projeler bize bir görsel olarak getirildi. Ancak bugün ki görseller değişti. Orası tamamen beton alana dönüşüyor. Yaklaşık yüzde 70 inşaat yoğunluğunun olduğu bir alana dönüşüyor. Biz bölgenin betonlaşmasına karşıyız. Böyle çözümler olmaz. Sadece Porsuk kıyısını yeşil alanlarla rahatlatarak, yüzde 70 yoğunluğa dönüşen inşaatların oluşmuş olması insanlara nefes alacak alan bırakmaz” diye konuştu.