Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü tarafından düzenlenen “Türk Müziği Bölümü Açılış Konseri” Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Opera ve Bale Salonu’nda sanatseverlerle buluştu. Konsere; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı'nın yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve sanatsever katıldı.
Konserin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Bu akşamki konserimizin gerçekten çok farklı bir yönü var. Bu salonda hepimiz birçok konser izledik, ama ilk defa Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü’nün konserini izleyeceğiz. Bu bizim için gerçekten heyecan verici. Eskişehir, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu ve Anadolu Üniversitesinin de Türkiye’ye, Eskişehir’e ve Türk Dünyası Başkentine yakışır, başarılı bir konservatuvarı var. Devlet Konservatuvarımız, gerçekten Üniversitemizin en takdir ettiğim bölümlerinden hatta sadece benim değil, ülkemizin de takdirini alan bölümlerin başında geliyor. İnşallah yeni kurduğumuz Türk Müziği Bölümü’nün de Konservatuvarımıza daha da güç katacağını düşünüyorum” dedi.
"Türk müziği alanında faaliyetlerimiz devam edecek"
Bu tür konserlerin bundan sonrası için de hem Anadolu Üniversitesi’nde hem de şehirde coşkuyla izleneceğinin müjdesini veren Rektör Gündoğan, “Tabii ki biz idareci olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Konservatuvarımıza, Türk Müziği Bölümü’nü açma fikrimizi ifade ettik. Sonrasında ise fikrimizin, Senatomuz ve Yükseköğretim Kurulu’nca da uygun bulunmasıyla birlikte bölümümüz kuruldu. Bu süreçteki emeklerinden dolayı Zeki Atkoşar Hocamıza çok teşekkür ediyorum. Kendisinin, müdürlüğü döneminde bölümün kurulmasına çok ciddi katkıları oldu. İnşallah Kemal Biçerli Hocamız da bundan sonrası için bölümün gelişim sürecine önemli katkılar sunacak.” diye konuştu. Devlet Konservatuvarının, yıl boyu tüm alanlardaki etkinliklerinin devam edeceğini belirten Prof. Dr. Gündoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türk Müziği Bölümü de bundan sonra gerek Üniversitemizde gerekse şehrrmizde ses getirici konserlerle ve eğitimlerle faaliyetlerine devam edecek. İnşallah bugünkü konserin de hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonrası için de Devlet Konservatuvarımızın tüm etkinliklerine Rektörlük olarak desteğimizi sürdüreceğiz.”
Devlet Konservatuvarı, 30 yıllık Batı müziği deneyimine sahip
Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Biçerli ise, Devlet Konservatuvarına ve konsere ilişkin görüşlerini şu şekilde aktardı: “30 yıllık bir Batı müziği konservatuvarı deneyimi olan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesinde Türk Müziği Bölümü olarak örgütlenirken, hem makam müziğini en otantik hâliyle koruyan nesiller yetiştirmek hem de onları aynı zamanda Batı müziği bilgileriyle donanmış makam çalgıcıları olarak eğitmek ve güncel özgün üretimlerde rahatlıkla yer alabilmelerine imkân vermek en önemli hedeflerimizdir. Aynı zamanda, Batı müziği eğitimi alanları geleneksel makam müziğinden haberdar etmek görevi de yerine getirilerek, bu kazanımlarının etkisiyle dünya müzik sahasındaki özgünlüklerine katkı sağlamak ve böylelikle kültürümüzü de temsil etmelerine olanak vermek istiyoruz. Bu kapsamda, konserin birinci bölümü Türk Müziği Bölümü’nün ‘makam müziğini en otantik haliyle koruyan ve icrâ eden nesiller yetiştirmek’ ülküsünün karşılığı; ikinci bölüm ise, ‘onları aynı zamanda Batı müziği bilgileriyle donanmış makam çalgıcıları olarak eğitmek ve böylelikle güncel özgün üretimlerde rahatlıkla yer alabilmelerine imkân vermek’ hedefini yansıtmaya yönelik olarak tasarlanmıştır.”
Açılış konuşmalarının ardından sanatseverlerle buluşan Türk Müziği Bölümü Açılış Konseri’nin ilk bölümünde, bölümün açılması için ilk başvuruyu 2015 yılında yapan ve açılış onayını alan o dönemki Konservatuvar Müdürü Zeki Atkoşar’ın eserleri “Anadolu Makam Topluluğu”nca seslendirildi. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi' Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Zeki Atkoşar, pek çok makamsal eser üretmiş; TRT yarışmalarında pek çok bestecilik ödülü sahibi olmuştur.
Konserin ikinci bölümünde ise, günümüz genç çağdaş bestecileri arasında olan, eserlerinde makamsal öğeleri ve makam müziği çalgılarını da ustalıkla kullanabilen Evrim Demirel’e ait “Anadolu’dan Dört Halk Türküsü” seslendirildi. Piyanist Birsen Ulucan’ın ”Masallar, Rüyalar, Fısıltılar” albümünde yer alan eserde, topluluk bünyesinde, tenor, piyano, kanun, yaylı tanbur, kemençe, viyolonsel, bas klarnet, kontrbas ve vurmalı çalgılar yer aldı.