Yaz aylarının kabusu haline gelen, ev ve iş yerlerini mesken tutan haşereler için önlem alınmadığı takdirde sayıları yüzleri buluyor. İlaçlama Uzmanı Zekeriya Karaçay, Ağustos ve Eylül ayında dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, böceklerin üreme dönemlerinden önce ilaçlamaların yapılmasını söyledi.
Bugünlerde insanların özellikle ev ve iş yerlerinin kabusu haline gelen haşereler için koruyucu önlemler alınması gerekiyor. Yaz sonu ve sonbahar başı gibi sıcaklık dengelerinin değiştiği günlerde, haşereler ev ve iş yeri gibi alanları mesken tutarak yuvalanıyor. Yerleşen haşereler, ilaçlama yapılmadığı taktirde yumurtlayarak sayıları bir iken yüzleri bulabiliyor.
“Sıcaklıkların artmasıyla haşerelerin üreme sıklığı da artıyor”
Konuyla ilgili konuşan İlaçlama Uzmanı Zekeriya Karaçay, sıcak havalarda haşerelerin üreme sıklığının arttığına değinerek, “Yaz dönemlerinde özellikle bu yaz aşırı derecede sıcak geçiyor. Sıcaklıkların artmasıyla haşerelerin üreme sıklığı da artıyor. Doğal olarak bu haşerelerde evlerde, işyerlerinde ve ortak kullanım alanlarına daha fazla akın ediyor. Bu dönemlerde bilhassa apartmanlar, işyerleri, evlerin düzenli ilaçlamalarını yaptırmaları insanlar için daha rahat olacaktır. Çünkü bu haşereler örneğin binaların bodrumlarına yerleşiyor ve oraya yuvalanıyor. İş yerlerinin belli noktalarına girip, yumurtalarını bırakabiliyor. Dolayısıyla bir taneyken 50-60 tane oluyor ve sorun büyük bir hal alıyor. Ağustos ve Eylül aylarında bilhassa Eskişehir’de havalar geceleri soğuk olduğu için özellikle karasinekler evlere, iş yerlerine akın ediyor. Yani havaların soğuması durumunda dışarıdaki sinekler içeriye giriyor ve bu durum insanları oldukça rahatsız ediyor. Bu dönemlerde vatandaşların ilaçlamalarını yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü ilaçlama yaptırılmadığı sürece yoğunluk içeriye toplanıyor. İçeride konuşlandıkları zaman yumurtalarını bırakıyorlar. Belli bir ısıya ulaştığı zaman, tekrar o yumurtalardan çoğalmalar meydana geliyor. Yani bu aylar çok önemli ilaçlama yapılması açısından” ifadelerini kullandı.
“Yetişkin hamam böcekleri 100-110 taneye kadar yumurta bırakabiliyor”
Karaçay özellikle hamam böceklerinin mücadelesi çok zor haşere türü olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Yumurta sayısı böceklerin cinsine göre değişiyor. Örneğin hamam böceklerinin mücadelesi çok zor böcekler. Genellikle iş yerlerini tercih ediyorlar. Bilhassa makinaların ve fırınların olduğu sıcak alanları tercih ediyorlar. Evlerde ise, buzdolabının motoruna, bulaşık makinaların içlerine girebiliyorlar. Bunlar çok fazla üreyebilen böcek türleri ve çok sıklıkla yumurta bırakıyorlar. Orta boy bir hamam böceği 50-60 tane yumurta bırakıyor. Ancak çok daha yetişkin olanları ise, 100-110 taneye kadar yumurta bırakabiliyor. Yani mücadelesi çok zor bir böcek türüdür. Bu böceklerle vatandaşlarımız kendisi baş edemez, kendileri ilaç alıp yapsalar da, baş etmesi çok zordur. Öyle yerlere yuva yapıyorlar ki, prizlerin içlerine de yumurta bırakabiliyorlar. O yüzden profesyonel ve uzman birilerine bu sorunu çözdürmeleri gerekiyor.”