Eskişehir Barosu Başkan Adayı Pınar Turhanoğlu Gücüyener, Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı.
Adaylığınızın açıklandığı tarihten bugüne kadar nasıl bir seçim süreci yaşıyorsunuz?
Genel Kurulumuz 6 Ekim tarihinde, seçimlerimiz ise 7 Ekim’de yapılacak. Ekibimizle birlikte adaylığımızı kısa bir süre önce açıkladık. Bu nedenle son derece hızlandırılmış bir seçim süreci yaşıyoruz.
Seçimin yakın tarihli olması sebebi ile sosyal medya üzerinden de meslektaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun dışında önceliğimiz meslektaşlarımızı ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunmak. Bu ziyaretlerin her birinden ayrı keyif alıyoruz. Üstat avukatların meslek anılarını, Eskişehir Barosu’nun eski günlerini dinliyoruz. Genç meslektaşlarımızın önerilerini alıyoruz. En yerinde tespitler, en akılcı çözümler de gençlerden geliyor.
Ziyaretlerimizin başında şu ana kadar adaylıklarını açıklamış olan Mustafa Bey ve Özgür Bey’i de ziyaret ettik. Hatta Mustafa Bey ve ekibi de bize nazik bir iade-i ziyarette bulundu. Seçim sürecinin nezaket içerisinde geçmesi temennisi ile bu ziyaretleri yaptık. Zira biz kendimizi ve ekibimizi tanıtarak, yapabileceklerimizi anlatarak ilerlemeye inanıyoruz. Bir başka adayı ya da ekibi karşımıza alarak, gerilimden beslenerek ilerlemeye çalışmanın bir anlamı yok. Mesleğin itibarı için yola çıkıp, meslektaşlarınızın eleştirisi üzerinden bir yere varamazsınız.
Adaylık sürecinizde, meslektaşlarınıza hangi vaatlerde bulunuyorsunuz? Siz göreve gelirseniz Baro’da hangi projeleri hayata geçireceksiniz?
Bizim önceliğimiz mesleğimizin sorunları, meslek sorunlarımız da iş alanlarımızın daralması ile başlıyor. İş alanlarımızın genişletilmesi hem avukatlara hem topluma fayda sağlayacak bir konu olarak ele alınmalıdır. Avukat ile çalışmanın faydasını mutlaka görürsünüz. Avukatla çalışma zorunluluğu olan şirketlerin, sözleşmeleri, ödemeleri denetlenmeli. Avukat ile çalışma zorunluluğu sermaye gözetmeksizin tüm ticari şirketlere yaygınlaştırılmalı. Sürekli hukuki danışmanlık almanın olumlu etkileri ticari hayatta da görülecektir.
Vekaletname düzenlenmesi başta olmak üzere şu an noterlerce yapılan bir takım işlemlerinde avukatlarca yapılması yerinde olacaktır.
Gelirimize etki edecek önlemler olarak KDV’nin avukatlık hizmetlerinde %8 indirilmesi, adli yardım ve CMK’da verilen hizmetlerin ücretlerin en az asgari ücret düzeyine çekilmesi yer alıyor. Baroların öncelikli görevinin sorunlarımızın takibi için kuvvetli bir lobi oluşturmak olduğuna da inanıyoruz.
Mesleğimize yönelik haksız rekabeti önleyecek, kanunla avukatlara özgülenmiş işleri, şehrimizde açılan hasar takip merkezi, danışmanlık şirketi ve benzerlerinin yapmasının önüne geçeceğiz.
İkincil olarak mesleğimize yoğunlaşmamızı sağlayacak önlemler almayı hedefliyoruz. Sağlık eğitim, sigorta ve ulaşım alanlarında ayrıcalıklı ve indirimli hizmet alacağımız protokoller yapmayı hedefliyoruz.
Genç meslektaşlarımızdan gelen staj kaidesinin iadesi, görev belgesinin şarta bağlanmaksızın online verilmesi taleplerini karşılıksız bırakmayacağız.
Yine bir genç meslektaşımızın önerisi ile şekillendirdiğimiz, diğer illerden gelen talepler için bir mesleki yardımlaşma sistemi kurmak var. Yalnızca mesleğinin ilk beş yılındaki meslektaşlarımızın dahil olacağı bu sistemde yetki belgesi ile duruşmaya girme, hacze çıkma, dosya fotokopisi alma ve diğer kalem işleri için gelen taleplere genç meslektaşlarımızın cevap vermesi ile hem yardımlaşma hem de genç meslektaşlarımıza destek olunması hedefi gerçekleşmiş olacak.
TAKBİS sorgularının avukatlar tarafından yapılabilmesi, avukatların kamu kurumları nezdinde bilgi edinme yollarının ve kapasitelerinin arttırılması da talep ve takip edeceğimiz konulardır.
Emekliliğimiz için özel önlemler alınmasını istemekteyiz.
Meslek-içi eğitimlerimiz düzenli olacak. Avukatların kendilerinin ve ailelerinin ihtiyaç duydukları durumlarda kurumlarla iletişimlerini sağlayacak baro asistan servisi düzenleyeceğiz. Yurt dışı staj değişimi ve yüksek lisans protokol anlaşmaları yapacağız. Üniversiteler ve Adalet Bakanlığı ile olan ilişkilerimizi çok daha iyi seviyelere çıkarmak niyetindeyiz.
Yönetmeye talip olduğunuz Eskişehir Barosu özelinde avukatlık mesleğinin genel sorunları nelerdir? Baronun bu yapı içerisindeki fonksiyonu ne olmalıdır.
Meslek mensuplarının sayısı arttıkça sorunlarımız da artıyor ve çeşitleniyor. Zira iş alanımız sayımız kadar hızlı artmıyor. Bu nedenle iş alanımızın genişletilmesini biz önceliğimiz olarak belirledik.
Emekliliğimiz ve sağlığımız ile ilgili yeterli destek bulamıyoruz.
Baronun öncelikli fonksiyonu avukatlık mesleğinin sorunlarına eğilmek olmalı.
Bu sorunların bir kısmının çözümü doğrudan Eskişehir Barosu’nun yetki alanında, bir kısmı ise TBB nezdinde ya da ancak Kanun değişikliği ile çözülebilecek sorunlar. Biz sorunlarımızı da çözümlerimizin içeriklerinin ve takip makamlarının da farkında olarak ilerliyoruz.
Peki, Baro sadece avukatların sorunları ile ilgilenen dar kapsamlı bir meslek kuruluşu mu? Toplumsal yaşamda Baronun yeri nedir?
Baro öncelikle bir meslek örgütüdür. Öncelikli görevleri arasında mesleğin gelişimi, meslek düzeni ve saygınlığının korunması yer alır. Yine hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak baroların görevleri arasındadır. Dengeyi kurabilmek önemli.
Avukatların sayısı hızla artıyor. Mesleğin geleceği açısından düşünceleriniz nelerdir?
Mesleğin geleceği için acil önlemler alınması ihtiyacı mevcut. Avukatlık sınavının gerekliliği tartışılmaz.
Türkiye Barolar Birliği hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Türkiye Barolar Birliği’nin meslek sorunlarını öncelemesi gerektiği inancındayım. Mesleğimizin sorunları giderek artıyor ve bu konuda Barolar Birliğinden mevcut çabadan daha fazlasını arzu ediyoruz.
Adalete güven son yıllarda çok tartışılıyor. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Barolar neler yapmalı? Yargının bağımsızlığı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Tartışma doğruyu bulma amacında sapmamalı, tartışmanın kendisi adaleti örselememeli. Somut olaylar üzerinden bu tartışmayı yaptığınızda bu kez baskı oluşturma amacına hizmet etmiş oluyorsunuz.
Söz konusu seçim olduğunda ülkemizde genelde siyaset kurumu akla gelir. Baro seçimlerinde de siyasetin etkisi var mı?
Eskişehir Barosu seçimlerinde siyasetin etkisi var demek çok büyük haksızlık olur.
Süreçte tüm adaylar çalışma prensiplerini, önceledikleri sorunları meslektaşlarımız ile paylaşıyor.
Meslektaşlarımız ekipler ve adaylar arasından yetkin gördüklerini seçecekler.
Bize biraz baro seçimlerinin usulünden bahseder misiniz? Seçimler nasıl yapılıyor? Oylamaya kimler katılıyor?
Baro genel kurulumuz 6 Ekim 2018 Tarihi’nde, seçimlerimiz ise 7 Ekim günü yapılacak. Baro genel kurulu tarafından gizli oy ile baro başkanı, baro yönetim kurulu, baro disiplin kurulu, denetleme kurulu ve Türkiye Barolar Birliği delegeleri iki yıllığına seçiliyor.
Baro yönetim kurulu on avukattan, disiplin kurulu beş avukattan, denetleme kurulu üç avukattan ve Türkiye Barolar Birliği delegeleri ise beş avukattan oluşuyor.
Biz de seçime 24 kişilik ekibimizle katılıyoruz.