banner536

BURHAN SAKALLI: BEN ESKİŞEHİR’İN ADAYIYIM

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, Eskişehir’i dünyanın şehirleriyle rekabet edebilen bir şehir yapmak istediklerini söyledi.

BURHAN SAKALLI: BEN ESKİŞEHİR’İN ADAYIYIM
11 Şubat 2019 Pazartesi 12:21

RÖPORTAJ: GÖKHAN KOÇAL 

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, aday olduktan sonra ilk röportajını esgundem26.com’a verdi. Sakallı, Eskişehir’i dünyanın şehirleriyle rekabet edebilen bir şehir yapmak istediklerini söyleyerek,Dünyanın bir Eskişehir’i, dünyanın şehirleriyle sanatta, sporda, kültürde, ticarette, ekonomide, akademide ve hayatın her alanında rekabet edebilen bir şehir olmalı” dedi. Eskişehir’in yüzlerce, binlerce sorunu olduğunu aktaran Sakallı, seçilmesi durumunda sorunların en kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Sakallı, AK Partili olmasına karşın Eskişehir’in adayı olduğunu belirtti.

-Siyasete bir ara vermiştiniz. Aday belirleme süreci nasıl gerçekleşti? Bir beklentiniz var mıydı?

Aday adaylığı için bir müracaatım olmadı. Sonra Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilinde, belki direktifleri dahilinde ilgili genel başkan yardımcımız aradı, ‘Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız olarak sizi görmek istiyoruz’ dedi. Bende ‘bunu ailemle değerlendirmek, durum tespiti yapmak isterim’ dedim. Sağ olsunlar onlarda kabul ettiler. Ve süreç başlamış oldu. AK Parti Genel Merkezi tarafından, Genel Başkanımız tarafından AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldum

Bir beklentim var mıydı? Evet bekliyordum.

-Karşınızda 4 dönem belediye başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen var.  Büyükerşen’in size göre dezavantajları nelerdir?

Avantajlar ya da dezavantajlar üzerinden bir siyaset mühendisliği, kampanya, strateji ya da bir süreç başlatmak ya da yaşatmak istemem. Ben Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına adayım. Kazanmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Onun için bir problem değil; bir dönem olmuş olabilir 4 dönem olmuş olabilir. 5 yıl olmuş olabilir ya da yirmi yıl olmuş olabilir sorun yok. Sadece kendi işimize bakacağız.

-5 yılda 10 bin kişiye iş, istihdam sözü. Şimdi bu bazı kesimlerce gerçekçi bulunmadı. Bunu nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz? Altyapınız hazır mı?

Gerçekçi bulmayanlar için bir örnek verebilirim. Birkaç hafta önce burada Beyoğlu Belediye Başkanımız vardı. Şöyle söyledi: “15 yıllık belediye başkanlığım boyunca ilçeme 50 bin yatak kapasiteli bir turizm yatırımı yaptırdım. Bu yatırım sayesinde 125 bin civarında özellikle gençlerimize ve hemşehrilerimize iş buldum” dedi. Beyoğlu’nun nüfusu 250 bin civarında.  Demek ki hiç abartılı değilmiş. Ben ‘5 yıl içerisinde 10 bin’ dedim Beyoğlu Belediye Başkanımızın 5 yılını sayacak olursak neredeyse 40 bin kişilik istihdam iklimi yaratmış. Yapmamız gereken şey bu iklimi yaratmak. Belediye başkanı İşkur ofisi açmaz, belediye başkanı iş bulma kurumu gibi çalışmaz. Gençlerin ya da o şehrin insanlarının iş bulabilecekleri, istihdam edilebilecekleri iklim yaratır. Bu iklimin yaratılmasına öncülük eder. Aslında az bile söylediğimi düşünüyorum. Göreceksiniz 5 yıl içerisinde taahhüt ettiğimizden daha fazlasını bulacağız. Bunun altyapısı her şeyi hazır.

-Her seçim döneminde şu söylemlerle karşılaşıyoruz. “AK Parti yerelde seçimi kazanırsa Eskişehir’de insanların yaşam tarzına müdahale edilecek”. Bu yönde bir kaygı var. Seçime giderken bu kaygıyı nasıl gidereceksiniz?

Böyle bir kaygının anlamsız olduğunu düşünüyorum. 10 yıl belediye başkanlığı yapmış birisiyim. Dolayısıyla benim şehrimde ve hemşehrilerimde kanaat var diye düşünüyorum. Eskişehir’in yüzlerce binlerce sorunu var. Bu sorunlar içerisinde bahsedilenin sorun olarak değerlendirilmesini bir espri olarak görürüm. Eskişehir tarihinin her dönemimde farklılıkları tutan, farklılıkları bir tehdit olarak değil, zenginlik olarak gören birlikte yaşamayı başarmış şehir.

Evliya Celebi Seyahatnamesinde Eskişehir’i tarif ederken, dışarıdan gelenleri bağrına basmakta son derece mahir bir şehir der. Bu şehirde 1927’li yıllarda çocuklar vals yapıyordu. Sağ siyasetçi olan Hasan Polatkan seçim vaatlerinde 3 şeyi söylüyor: Şehrimiz bir opera kazandıracağım. Uluslararası bir yatırımcıya oteller zincirinin bir şubesini açtıracağım. Tiyatro kuracağım.

Opera binası açılıyor. Uluslararası otel olarak Sheraton Otel, bugünkü orduevi açılıyor. Sonra da tiyatro açılıyor. Bir sağ siyasetçinin 1950’li yıllarda bunları konuştuğu bir şehirde kalkıp da 21. yüzyılın birinci çeyreğinde bunları konuşuyorsak şehrimize de bize de haksızlık olur.

Kültürde, sanatta, sporda, hayatın her alanında Eskişehir’i bugün olduğundan çok daha ileri götüreceğiz. Var olanların üstüne koyacağız.

Eskişehir’de son yıllarda sonlandırılan ancak yıllardır devam eden uluslararası Zeytinoğlu Vakfının desteklediği Sanat Festivali vardı. Hem onu canlandıracağız hem de onun yanına uluslararası sanat festivali yapacağız. Bu şehri sanatın, kültürün, sporun; sanatsal ve kültürel faaliyetlerin başkenti haline dönüştüreceğiz. Hem hemşehrilerimiz sanata ve kültüre daha fazla erişebilecekler hem de bunu dünyanın her tarafına Eskişehir’i marka yaparak yapacağız. Bizim mottomuz ‘Dünyanın bir Eskişehir’i var’, ‘Dünyanın bir Eskişehir’i’. Dünyanın şehirleriyle sanatta, sporda, kültürde, ticarette, ekonomide, akademide ve hayatın her alanında rekabet edebilen bir şehir olmalı. Böylesine büyük bir vizyon çizdiğim bir şehirde kalkılıp bu tür düşünceler olursa bu olsa olsa bir espri ya da ironi.

-Eskişehir kültür sanat şehri değil mi?

Eskişehir kültür-sanat şehri ancak 20 yıldır devam eden uluslararası festivalini devam ettiremeyen bir kültür-sanat şehri. Kültür-sanat adına çok değerli şeyler yapılmış ama bunlarla yetinmemeliyiz. Vatandaşlarımızın kültür ve sanata erişebilirliğini artırmalıyız. Senfoni orkestrası, operası dünyanın her yerinde gösteriler yapabilmeli. Yoksa yapılanların her biri kıymetli ancak bunu yeterli görmemeliyiz.

-Eskişehir’de Cumhur İttifakının çalışmaları nasıl gidiyor?

Çok iyi gidiyor. Geçtiğimiz günlerde Nurullah Beyin ev sahipliğinde hep beraber bir yemek yedik. AK Parti milletvekilleri, AK Parti-MHP teşkilatları, Cumhur İttifakı adaylarımız bir aradaydık. Daha sonra Çifteler’de bir buluşma oldu. Yine 3 milletvekilimiz vardı.  Çifteler Belediye Başkan Adayımız Cumhur İttifakının adayı Kadir Bey. STK’lara dolaştık. Partileri dolaştık. Pazaryerinde hemşehrilerimizle ve pazarcı esnafıyla buluştuk. Daha sonra kahvehanelerde Çiftelerli vatandaşlarımızla bir araya geldik. Son derece iyiydi. Olağanüstü bir teveccüh vardı. Moralle döndüm Çifteler’den. Ümit ediyorum Çifteler ve diğer ilçelerde hiçbir problem olmayacak.

-AK Parti-MHP seçmenin oyu seçimi kazanmak için yeterli mi?

Eskişehirli hemşehrilerimizin oyları seçimi kazanmamız için yeterli olacak. Cumhur İttifakının adayıyım ama AK Partili, Milliyetçi Hareket Partili, Büyük Birlik Partili, Saadet Partili, İYİ Partili hatta Cumhuriyet Halk Partili seçmenlerimizin de oylarına talibim. Adaylık söz konusu ise ben Eskişehir’in adayıyım. Eskişehir’deki her yaştan hemşehrilerimizin bana oy verebileceğini düşünüyorum. İddiamı bunun üzerine kuruyorum. AK Partiliyim ama Eskişehir’in adayıyım.

-Parti içerisindeki küskünleri bir araya getirebildiniz mi?

Fevkalade bir araya geldik. Bundan sonra oradaki sinerji artarak devam edecek. Eski il başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, kadın kolları ve gençlik kollarının değerli başkanları, belediye meclis üyesi arkadaşlarımız, teşkilatlarımızda görev yapan arkadaşlarımız, teşkilatımızın her kademesinde çalışan arkadaşlarımız hep bir araya geliyoruz. Bir endişemiz yok,  tereddüdümüz yok. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte Eskişehir olacağız. Bir sorun yok.

-Projelerim yok dediniz ama Burhan Sakallı seçimi kazanırsa Eskişehir’de ne tür değişimler olacak. Eskişehir ne kazanacak?

Eskişehir hem kültürel anlamda hem sanatsal anlamda hem de ticari ve ekonomik anlamda; akademisiyle, sanayisiyle, endüstrisiyle, turizmiyle, termal turizmiyle tüm alanlarda dünya ile rekabet edebilecek bir şehir formatına getirmemiz gerekiyor. İddiamız şu daha fazla üreten bir Eskişehir, daha fazla istihdam sağlayan, daha fazla katma değer yaratan, daha fazla refah üretip bunu sahada geniş kitlelere yayan bir şehir olmamız gerekiyor.

-Eskişehir’de imar sorunu var (Yeşiltepe, Gündoğdu vs.) bu sorunu nasıl çözeceksiniz?

1 Nisandan itibaren şehrin bütün planlarını, haritalarını, paftalarını masanın üzerine yayacağız. Bu şehirdeki tüm paydaşlarımızı; mimarlar odasını, inşaat mühendisleri odasını, şehir plancıları odasını, Eskişehir’in 3 üniversitesini, inşaat sektörü temsilcilerini, ilçe belediyelerini bir masanın etrafında bir araya getiereceğiz. Beyin fırtınaları yapacağız. Müzakere edeceğiz. İstişare edeceğiz. Modern dünyada kentler nereye gidiyorsa, gelişmiş şehirler nereye gidiyorsa bunun üzerinden Eskişehir vizyonu yapacağız. Yeniden bir tasarım yapacağız. Bunun üzerinde çalışacağız ve 2019 yılının sonu, 2020’den itibaren ortak akılla elde edilmiş şehrin imar problemlerini çözmeye yönelik bu planları uygulayacağız.

Plan düzeyini 2019 yılında bitirmiş olacağız. Uygulamasına 2020’den itibaren başlamış olacağız.   

-Şehir içi trafik sorunu yanı sıra karayolu ağında da sorun var. Sarıcakaya yolu, Seyitgazi yolu, Alpu yolu, Kuzey ve Güney Çevre yolu bekliyor. Bu yolların yapılması için seçilmeniz durumunda nasıl bir çalışma yapacaksınız? Vekillerle beraber ortak hareket edecek misiniz?

Eskişehir-Alpu yolunun ihalesi yapılmıştı. Yer teslimi yapıldı fakat hemşehrilerimiz bu yolun çift yol, duble yol olmasını istediler. Bunun üzerine yapılan ihale iptal edildi. Çift yol üzerinden bir ihale süreci başladı. İhale iptal edilmemiş olsaydı, Eskişehir-Alpu yolu yapılmış olurdu. Alpu- Mihalıççık kısmına bakıyor olacaktık. Ancak bu olmadı. Eskişehir-Sarıcakaya yolunun, Seyitgazi’den sonra Kırka’ya kadar olan bölümün yapılması için biz tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak yapabileceklerimiz varsa biz yapacağız. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması gerekenler için ise ısrarla takip edeceğiz.

Yeni çevre yolu mutlaka şart. Güneyde 52 kilometrelik bir yol var. Onun yapımı konusunda Ulaştırma Bakanımızla görüşmüştüm. Nisandan sonra bu bilgilendirme toplantılarını bir eylem toplantılarına dönüştürmemiz gerekiyor. Kuzey çevre yolu ile ilgili de bir çalışma yapmamız gerekiyor. Ondan da önemlisi, bir o kadar önemli; Eskişehir sınırları içerisinde gerektiği halde açılmamış tüm bulvarlar, caddeler, sokaklar birkaç yıl içerisinde 2019-2020 yılı içerisinde yan yollarla birlikte mutlaka açılmış olacak.

-Eskişehirspor Şampiyonlar Liginde mücadele eden bir takım olacak dediniz. Bunu nasıl yapacaksınız?

Benim başkanlığım döneminde Eskişehirspor, Süper Lig’e yükselmişti. Belediye başkanlığından ayrıldım maalesef Eskişehirspor Süper Lig’den düştü. Benim iddiam şu Eskişehir’in bir sürü değeri var.  Eskişehir’in bir sürü değer ve kıymeti var. Eğer bu değerler orkestra şefliğinde bir araya gelirse, bu orkestra şefliği Eskişehirspor’u Süper Lig’e çıkartmakla yetinmez, Eskişehirspor’u Şampiyonlar Ligi’nde geçmişte olduğu gibi oynayan takıma dönüştürür. Eskişehirspor, sadece Süper Lig’e yükselsin derseniz bu takımın vizyonunu daraltmak, haksızlık yapmak olur. Benim belediye başkanı olduğum şehrin takımı ancak Şampiyonlar Ligi’nde oynayabilir.

Eskişehirspor’un tesis sorunu var, altyapı sorunu var, ekonomik sorunu var. Bu şehrin değerleri bir araya geldiğinde bu söylediklerimizin hiçbiri gerçekten sorun olmadığını 1 Nisan’dan sonra göreceğiz. Bir araya gelen değerler ve kıymetler Eskişehirspor’u bulunduğu ligden bir üst lige çıkartacak. Her alanda Eskişehir’i Şampiyonlar Ligi’ne çıkartacağız.

-Termik santral konusunda hükümet bunu yapacağım derse nasıl bir eylem içerisinde olacaksınız?

Tartışılır iyi olduğunu karar verilir. Tartışılır kötü olduğuna karar verilir. Ama ben hemşehrilerimin hayrına olmayan hiçbir işin içinde olmam.

Volkan Bey ikinci millet bahçesi sözü verdi? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gelecek 50 yıl içinde birçok yeşil alanlara, meydanlara, bulvara ihtiyacımız var. Bunları elbirliği ile yapacağız.

-Son olarak Eskişehir CHP’nin kalesi mi?

Hiçbir şehir hiçbir partinin kalesi değil. Eskişehir tarihin hiçbir döneminde CHP’nin kalesi olmadı. Dolayısıyla böyle bir yargı bu şehirde yaşayanlara haksızlık olur. Kara Kamil 4-5 dönem bu şehirde belediye başkanlığı yapmıştı. Bu şehir Kara Kamil’in kalesi miydi? değildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.