banner536

BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ!

Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, geçmiş dönemde yaşanan “müdürlük- belediye” sorununun Milletvekili Nabi Avcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in girişimleriyle ortadan kalktığını söyledi. Müdür Cırıt önümüzdeki dönemde belediyelerle işbirliği içerisinde olacaklarını aktardı.

BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ!
11 Eylül 2019 Çarşamba 10:12

Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, YAKINDA Dergisinin sorularını yanıtladı. Yeni eğitim öğretim dönemine hazır olduklarını aktaran Müdür Cırıt, eğitim çıtasını yukarı taşımak adına çalışacaklarını söyledi. Eskişehir’in eğitimde marka olduğunu aktaran Müdür Cırıt, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kente ayrı bir ilgisinin olduğunu aktardı. Geçmiş dönemde belediyelerle yaşanan sorunun Milletvekili Nabi Avcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in girişimleriyle ortadan kalktığını ifade eden Cırıt, tüm kurumlarla olduğu gibi belediyelerle de işbirliği içerisinde olacaklarını aktardı.

Eskişehir yeni eğitim öğretim sezonuna hazır mı?

2019-2020 eğitim öğretim sezonunu 9 Eylül günü açacağız. Eskişehir’de herhangi bir eksikliğimiz yok. Öğrenci bazında, ücretsiz kitap dağıtımı bazında, okulların genel inşaatı, tadilatı bakımında herhangi bir eksikliğimiz olmayacak.

Eskişehir’de kaç öğretmen görev alacak? Öğretmen açığı var mı?

10 bin 150 öğretmenimiz var. Yeni 22 sözleşmeli öğretmenimiz atandı. Öğretmen açığımız yok, bazı branşlarda öğretmen fazlamız var.  İkili eğitimden normal eğitime geçtikçe okul mevcudunun yarısı fazlalık durumuna düşüyor. Tabi o öğretmen arkadaşlarımızı değerlendiriyoruz.

Genellikle öğretmenler ilçelerde görev almayı çok istemez. İlçelerde durum nedir?

İlçelerde de bir sıkıntımız yok. Eskişehir tercih edilen bir kent olduğu için pek öğretmen açığımız olmaz. Öğretmen açığımız şöyle olur; devam eden öğretmen arkadaşımız doğum iznine ayrılabilir, rahatsızlığından dolayı izne ayrılabilir. Fazla öğretmenimiz var onları devreye sokuyoruz. Ücretli öğretmen alımı pek yapmıyoruz.

KAYIT PARASI ALMIYORUZ!

Her sezon öncesi kayıt parası meselesi gündeme gelir. Size gelen bir şikayet var mı?

Biz okullara bir genelge yolladık. Bu genelge kayıt parası, öğretmen seçimi ya da bağış adı altında para talep edilmesiyle ilgili. “Okul Aile Birlikleri velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz.  Bağış ve yardım toplayamaz. Faaliyetlerden ücret talep edilemez. Kayıt esnasında hiçbir şekilde para talep edilmemesi, yönetmeliklere aykırı işlem yapan okul yöneticiler hakkında yasal işlem yapılacaktır” diye de yazar.

Veliler adres değişikliği yaparak kayıt alanı dışından çocuklarını okullara kaydettiriyorlar. Veya farklı şekilde o okula çocuklarını kaydettirmek için mücadeleye giriyorlar. Bazen velilerimiz, “biz dönem içerisinde okula gidip gelemeyiz ondan dolayı da bağış yapmak istiyoruz”, diyorlar. Bu konular farklı şekilde topluma yansıyabiliyor. Bağış altında toplanan paralar okul aile birlikleri tarafından kesinlikle alınmaz. Bunlar okul hesaplarına velilerin isteğiyle yatırılan paralardır. Bazen bu tür şeylerle karşı karşıya kalıyoruz.

Eskişehir’de özel okullar da dahil olmak üzere 463 kurumumuz var.  Bu okulların ihtiyaçları oluyor. Ana sınıflarıyla ilgili bizim bir taban bir de tavan fiyatımız var. Mesela tuvalet kâğıdıdır, temizlik malzemesidir... Anaokulları bunları toplu halde alır o çocuk dönem sonuna kadar bir para ödemez. Bu tür şeyler olduğu zaman zannediyorlar ki tüm okullar bağış topluyor.

Öğretmen seçimi konusunda; Bir öğretmenin okutabileceği öğrenci sayısı en fazla 40 kişidir. Kayıt yaptıran 250 kişi varsa, 250’si de bir öğretmeni istiyorsa diğer öğretmeni ne yapacağız.  Bu mantıkla baktığımız zaman;  veli tarafından öğretmen seçimi bile yanlıştır. Öğretmen arkadaşlarımızın yeterlilik seviyeleri yüksek olduğu için zaten merkeze gelmişler. Yeterlilik seviyesi olmayan öğretmenin misal Milli Zafer İlkokulu’nda görev yapması mümkün değildir. Bu yöntemler vatandaşa yanlış gidiyor. Vatandaş yanlış bilgilendirildiği için okul yönetimini zorlamaya başlıyor.  Toplumda bu yargıyı kırmamız lazım. İyi öğretmen- kötü öğretmen. Böyle bir mantık yok.

Bağış konusunda; isteyen veriyor isteyen vermiyor. Biz genelge yayınladık ama okul aile birlikleri bağış almaz diye de bir kavram yok.  Okul aile birliği yönetmeliği var. Bu yönetmeliklere göre okul aile birlikleri velilerle işbirliği içerisinde olmalı.

Kayıt parası konusunda;  velilerimiz bize kayıt parası örneği getirdiklerinde biz gerekeni yaparız. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda denetim mekanizmasını çalıştırmaktadır.

Eskişehir’in eğitimdeki başarısı nedir?

YKS’de Türkiye 3’üncüsüyüz. LGS’ de Türkiye 7.siyiz. Ondan önceki yıl 23. sıradaydık. Okul puanlarımız yüksek.  Önümüzdeki illere baktığımız zaman bizim öğrenci sayımızla önümüzde bulunan 6 il öğrenci sayısı arasında çok büyük fark var. Bizim bütün öğrencilerimiz sınava girmiş. Kaynaştırma öğrencilerimiz bile sınava girdi. Aileye o heyecanı yaşattırdık. Bu başarı;  veli işbirliği, öğretmenin yeterliliği, öğrencinin çalışması- gayreti ve öğrencinin her ihtiyacı okulda karşılanmasıyla sağlandı. 

Yatırımlar noktasında son durum nedir?

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni açtık.  2 tane hayırseverimiz ile protokol hazırlığı içerisindeyiz.  Emek tarafında bir lise yapacağız. Hem arsayı bağışlıyor hem de okulumuzu yapacak. Bir de özel eğitim okulu yapacağız. Eskişehir özel eğitim konusunda çok iyi. Eskişehir gibi başka bir il yok açıkçası.  Bunu biz perçinleyeceğiz.  Han’daki öğretmen lojmanlarımız tamamlandı. Milli Zafer ve farklı okullarda onarımlarımız devam ediyor. İnşaatı başlamayan okullarımız var. Deliklitaş’taki okul yıkılıp, yenisi yapılacak. İhalesi yapıldı. Ayrıca Yavuz Selim İlkokulunu yıkacağız. Oraya 16 derslik bir okul yapacağız. Eskişehir’de okul sayımız gerçekten iyi. Sıfır okula ihtiyacımız var mı? var. 32 okulumuzda ikili eğitim yapılıyor. Deprem yönetmeliğine uymayan okullarımızı yıkıp, yapıyoruz. Yavuz Selim bunlardan biriydi. İlçelere baktığımız zaman okul sayısında sıkıntı yok. İlçelerde asıl sıkıntımız öğrenci sayısındaki düşüş. 

Ödenek geliyor mu?

Geliyor ama eskisi kadar değil.  Türkiye genelinde bir sıkıntı. Ancak bu yatırımların durduğu anlamını taşımasın.

Yeni döneme ilişkin projeleriniz nelerdir?

Üniversitelerimizle protokoller yapıyoruz ve yapacağız da. Sanayiyle ilişkilerimiz çok iyi. Odalarımızla ilişkilerimiz çok iyi. BEBKA ile bir projemiz var. Turgut Reis Endüstri Meslek Lisemizdeki tüm alet ve edevatlarımız, atölyelerimiz yenileniyor.  Sanayi Odası ile işbirliği yapıyoruz. 100 milyon liralık bir yatırım. Biz ortağız. Bizim okulumuz olacak. Hem yetişkinlere hem de kendi öğrencilerimize ders vereceğiz. Atatürk Endüstri Meslek Lisesinde birçok çalışmamız olacak.  Eskişehir Ticaret Borsasıyla yapmış olduğumuz bir çalışma var. Uşak Üniversitesi ile Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arasında bir çalışma var. Üniversite öğrencilerine burada eğitim vereceğiz. Ölçme ve değerlendirme konusunda Ankara Milli Eğitim Müdürlüğüyle bir protokol imzalayacağız. Siber zorbalıkla ilgili Anadolu Üniversitesi ile bir çalışmamız var. Ölçme Değerlendirme Merkezine en büyük desteği Anadolu Üniversitesi veriyor. Bu konuda Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’ya teşekkür ediyorum. Yüksek lisans konusunda Osmangazi Üniversitesi ile bir protokol yaptık. TÜBİTAK’la alakalı çalışmalarımız devam ediyor.  Bizim her kurumla ilişkilerimiz çok iyi olması lazım.

ESKİŞEHİR HER ZAMAN EĞİTİMDE MARKADIR

Eğitim bir bütün. 882 bin nüfuslu bir şehirde yaşıyoruz. 882 bin nüfusun hepsi topyekun eğitimin içerisinde olmalı. Aksaklıklar olmaz mı? Olur. Problemler çıkar.Sonuçta  463 kurum var. 10 bin öğretmen ve 157 bin öğrenci söz konusu. Biz eğitimde görünen aksaklıkları beraber çözeceğiz.  Biz Türkiye dereceleri alıyoruz. Eskişehir’i herkes biliyor, herkes tanıyor.  “Bu proje Eskişehir’den geldiyse muhakkak güzellik vardır” diye komisyonlar özellikle inceliyor. Sayın Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’un Eskişehir’e özel bir ilgisi var.  Eskişehir her zaman eğitimde markadır. Marka şehirdir. Bu markanın değerini de daha da artırmak için bize düşen vazife bütün kurumlarla; basınıyla, üniversitesiyle, belediyesiyle çalışmak ve iyi bir noktaya getirmek.

Önceki dönem belediyelerle bir sorun vardı? Bu sorun ortadan kalktı mı? Sizin belediyelerle bir işbirliğiniz olacak mı?

Geçmişte gerçekten bir kriz yaşanmış. Onu da Prof. Dr. Nabi Avcı’nın girişimleriyle çözdük. Gittik kendisine durumu anlattık. O da Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile görüştü. “Bu şekilde olmaz” dediler. Belli bir noktaya getirdik.  Eskişehir’de biz doğanı da, büyüyeni de tanıyoruz.  Okullarımız belediyelerle çalışmaya devam edecekler. Belediyelerle protokollerimiz var, devam edeceğiz.  Eskisi gibi bir problem yok ve olmayacak.

Taşımalı eğitim konusunda geçtiğimiz yıl bazı ilçelerde sorun yaşanmıştı. Bu yıl önleminizi aldınız mı?

Mihalıççık ve Alpu’da böyle bir sorun vardı. Bu yıl öncelikli olarak bunu çözdük. İnşallah böyle şeyler yaşanmayacak.

Sendikalarla ilişkiniz nasıl?

Hepsi benim arkadaşım. Hepsi benim dostum. Yıllarca beraber öğretmenlik yaptığımız, görüştüğümüz, tartıştığımız, konuştuğumuz arkadaşlar. Bizim sendikalarla sorunumuz olmaz. Onların istekleri olur. Makulsa yerine getiririz. Makul değilse nedenini anlatırız. Sendika ayrımı yapmıyoruz. Zaten son yapılan atamalarda bunu fark etmişsinizdir. Herkes puanına göre yerleşmiştir. Kimseye ayrım yapmadık. Eskişehir mutlu, huzurlu bir şehir olmalı. Başarıyı her kurumda hissettirmemiz lazım. Milli Eğitim bir vitrindir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.