banner536

Yerel basının sorunları Meclis gündeminde

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıyarak, yerel basının desteklenmesini istedi. A

Yerel basının sorunları Meclis gündeminde
16 Aralık 2017 Cumartesi 11:43

nadolu basının pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu dile getiren Çakırözer, “Basın İlan Kurumu tarafından iki yıldır teklif edilen ilan tarife artışı hükümet tarafından reddediliyor. Gazetelerimiz zaten zor koşullar altında yayın yapma mücadelesi verirken bir de destek alamaması Anadolu basınımızı öldürüyor. Yerel basınımız destek bekliyor” dedi.

9 BİN GAZETECİ İŞSİZ

Türkiye’de 24 bin gazeteciden 9 bininin işsiz olduğunu dile getiren Çakırözer, Türkiye’deki işsizlik rekorunun gazetecilik mesleğine ait olduğunu söyleyerek, iletişim fakültelerinden mezun olan binlerce gazetecinin de bu sayıya dahil olmadığını belirtti. Çakırözer, basının yaşadığı sorunların, ülkede yaşanan diğer sorunlardan bağımsız düşünülemeyeceğini de vurgulayarak, yaşanan sıkıntıların bir an önce çözülmesini istedi.

UTANÇ VERİCİ

TBMM Genel Kurulu 2018 yılı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP’li Çakırözer, hem ulusal basın hem de Anadolu basınının yaşadığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Gazetecilik mesleğinin işsizlik oranının en yüksek yaşandığı mesleklerden biri olduğunu vurgulayan Çakırözer, “İletişim ve gazetecilik fakültelerimizden her yıl binlerce öğrenci gazetecilik yapma hayaliyle mezun oluyor ama bunların sadece yüzde 5’i sektöre girebiliyor. Bunlar da uzun yıllar kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyor” dedi. Dünyada basın özgürlüğü endeksinde Türkiye’nin son sıralarda yer aldığını da hatırlatan Çakırözer, “Basın özgürlüğü konusunda dünya 155’incisi konumundayız. Bu utanç verici tablo yetmezmiş gibi, basının, gazetecilerin yaşadığı sıkıntıların görmezden gelinmesi Türkiye’de basını işini yapamaz hale getiriyor. Türkiye artık bu tablodan kurtulmalı” dedi.

MESLEK ÖRGÜTLERİ KOMİSYONDA OLMALI

Gazetecilerin basın kartlarına ilişkin yaşanan sorunları da dile getiren Çakırözer, “Hiçbir gerekçe gösterilmeden keyfi uygulamalarla gazetecilerin basın kartları iptal ediliyor. Basın kartlarını devlet değil, meslek örgütleri vermeli. Bu yapılmıyorsa basın kartları komisyonunun oluşum ve işleyişini düzenleyen yönetmelik eşitlikçi biçimde ve yaygın meslek örgütlerini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli” çağrısında bulundu. Çakırözer, gazetecilerin örgütlülük ve sendikalaşma oranının da çok düşük olduğunu belirtti.

ANADOLU BASININI AYAKTA TUTAN İLAN TARİFESİ ARTMALI


Çakırözer, Anadolu basınını ayakta tutan ilan tarifesinin de arttırılmasını isteyerek, “ Bizlerin temsil ettiği şehirlerde yerel basınımız pek çok sorunla karşı karşıya. Maddi olarak zor koşullar altında yayın hayatını sürdürmeye çalışan basın kurumlarımız, hükümetin yıllardır görmezden geldiği tarife artış teklifiyle yok olmaya mahkum bırakılıyor. Hükümet bir an önce bu tarife artışına onay vermeli ki Anadolu basınımız da nefes alabilsin. Hükümet artık Anadolu basının görmezden gelmemeli” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.