Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden 2021 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşmada bütçe kaynaklarının eşitsiz dağılımına dikkat çekerek bu dağılımın toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleşmesine sebep olduğunu belirtti.
Kanunu Teklifinin Yürütme Maddesi’nin birinci fıkrasında yer alan “Cumhurbaşkanı Yürütür” cümlesinin aslında bütçeyi ve ülkede olup bitenleri en iyi özetleyen madde olduğunu söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “Mecliste günlerdir bu yürütme ile ülkemizde her kesimden vatandaşımız için işlerin iyi yürümediğini günlerdir anlatıyoruz. İşi yürüyenler sadece, Cumhurbaşkanı’na yakın olup iş yürütenler.” dedi.
“Bu yürütme ile işlerin iyi gitmemesi, bütçe kaynaklarının eşitsiz dağılımı, emekçi, ev içi emeği görünmeyen kadını, esnaf, işsiz, çiftçi kadını daha derinden etkiliyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğin derinleşmesine, kadına yönelik şiddet, taciz, kadın cinayetlerinin artmasına yol açıyor. Oysa ki, bütçe sürecinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermeye yönelik toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme gibi bir araç var.” diyerek süreç içinde somut bir uygulama olmadığına dikkat çeken SüllüToplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin uygulanması için öncelikle siyasal niyet gerektiğini ve bunun toplumsal cinsiyet eşitliği demekten kaçınan, eşitsizliğin fıtrattan olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanına her şeyin bağlandığı bir yürütme ile sağlanamayacağını belirtti.
HESAP VERMEK YÜRÜTMENİN İŞİNE GELMİYOR
Şeffaflık, hesap verebilirlik ve sivil toplumla işbirliği ilkesinin de yürütmenin işine geldiğini söyleyen Süllü, konuşmasına şöyle devam etti “Muhalefetin hesap sorması ve alanlarda sivil toplum kuruluşlarının maruz kaldığı saldırılar düşünüldüğünde,tahammülsüzlüğün had safhada olduğunu görüyoruz.Ayrıca bu anlayışta bütçe uygulamasının gerekliliklerini yerine getiremeyen yürütme, kaynakları, servet eşitsizliğine maruz kalan kadınları güçlendirmeye kullanmak yerine, rantçı kesimlere dağıtarak, yandaş atamalar için kullanıyor.
“Bu konuda,işbirlikleri için dünyadaki öncüleri ve örnekleri yerine Katar ile Mutabakat imzalanıyor” diyerek Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti arasında imzalanan Aile, Kadın ve Sosyal Hizmetler Alanlarında İş birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı hatırlatan Dr. Jale Nur Süllü “Katar’a baktığımızda, bizden bir adım ileride değiller. Uluslar arası Af Örgütü’nün Kasım 2020 Raporunda,evlerde çalışan kadınlara yönelik kölelik benzeri durumdan, sözlü, fiziksel, cinsel saldırılar ve emek sömürüsünden söz ediliyor. Bizim, onlardan öğrenecek pek bir şeyimiz yok. Biz mi onlara bir şey öğreteceğiz bilmiyoruz.” dedi.
Cumhuriyet Halk Partili yerel yönetimlerin bu alanda iyi uygulamalarının olduğunu ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılından beri bu konuda büyük bir başarı sergilediğini söyleyen Süllü,merkezi yönetimin Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin iyi uygulamalarını görmek yerine engellediğini belirtti.
HER ŞEY YÜRÜTMENİN İKİ DUDAĞI ARASINDA
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmada yapılan kanun değişikliği yerel yönetimler de dahilkamu bütçelerinin Cumhurbaşkanlığı programına uydurulacağı için her şeyin yürütmenin, iki dudağı arasına sıkıştığını söyleyen Eskişehir Milletvekili Süllü konuşmasını şu şekilde tamamladı.
“Her şeyin tek bir kişinin iki dudağı arasına sıkıştığı bu yürütme maddesine yürütmenin, samimiyetine inanmadığım için, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlar adına, özgür irademle hayır oyu vereceğimi belirtiyorum. Kübalı şair JoseMarti’nin sözleriyle “Özgürlük, çok pahalı bir kazanımdır. Ya onsuz yaşamaya boyun eğmek ya da bedelini ödemek gerekir. Yürütme ve yürütmelerle işlerin hiç de iyi gitmediği ülkemizde,bedel ödeyen vatandaşlarımızın, ama en çok da kadınların iradesinin ilk seçimlerde sandığa yansıyacağına yürekten inanıyorum.”