TBMM çalışmalarına ara verir vermez sahaya çıkan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’i dolaşarak anayasa değişikliğine neden “hayır” denilmesini gerektiğini anlatıyor.
Çakırözer, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret ederek, anayasa teklifi ve referandumla ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Genel Kurul görüşmeleri sırasında anayasa değişikliği teklifini Meclis’ten geçirmemek için CHP grubu olarak direndiklerini ve mücadele ettiklerini söyleyen Çakırözer, “Biz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bunun gelmemesi, engellenmesi ve geri çekilmesi için çok büyük bir mücadele gösterdik. Bunun bir bölümünü gördünüz. Ama önemli bölümünü görmediniz. Devlet televizyonlarından yayınlatmadılar. Halkımızda bilgilenemedi. Bizler de baskı ve yasaklara rağmen sosyal medya aracılığıyla siz yurttaşlarımızın haber alma özgürlüğü için mücadelemizi sürdürdük” dedi.
YENİ ANAYASADA NELER DEĞİŞECEK?
Milletvekili Çakırözer, anayasa değişikliğine ‘neden hayır’ denilmesi gerektiğini anlatarak, yeni anayasayla birlikte nelerin değişeceği hakkında bilgi verdi.
- Hükümet lav ediliyor. Hükümetin yetkileri cumhurbaşkanına veriliyor.
- Cumhurbaşkanına aynı zamanda Meclis’i fes etme yetkisi veriliyor. Sizlerin iradesi, sizlerin elinden alınıyor.
- Cumhurbaşkanı hiç kimseye sormadan yardımcılarını, bakanları atayacak. İstediği bakanlığı kapatacak, istediğini açacak.
- Bakan ve cumhurbaşkanı yardımcısı seçtiklerinin kriterini hiçbir şekilde, kimse ona soramayacak. Mahalle arkadaşı mı, asker arkadaşı mı, partilisi mi, akrabası mı kim cumhurbaşkanı yardımcısı, kim bakan olacak hiç kimseye sormayacak. Hiç kimseden onay almayacak.
- Seçilen cumhurbaşkanı yardımcıları, atanan cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, Meclis’ten güvenoyu almayacak.
- Kanun Hükmünde Kararname ile ülkeyi yönetme yetkisi ve OHAL ilan etme yetkisi veriliyor.
- Bu bir kişinin aynı zamanda partili olmasına imkân tanınacak. Partisinin milletvekili listesini hazırlayacak. Arkasından partisinin il başkanını belirleyecek. Ama aynı zamanda valileri, kaymakamları ve il müdürlerini de belirleyecek.
- Yargı kurumunu yine aynı kişi belirleyecek. Nasıl belirleyecek? Anayasa Mahkemesi 15 kişiden oluşuyor. 12’sini cumhurbaşkanı seçecek. Kalan 3’ünü, Meclis seçecek. Ancak Meclis’teki çoğunluğu da aynı zamanda genel başkan sıfatıyla kendisi yazacağı için o 3’üde kendisi seçecek.
- Hakimler Savcılar Kurulu’nun yarısını cumhurbaşkanı seçecek, yarısını Meclis seçecek.
- Yasayı o yapacak. Yürütmeyi o yapacak. Bakanlar yok, hükümet yok. Yargıyı da o belirleyecek.
- Cumhurbaşkanı herhangi bir karar aldığında onu engelleyecek bir fren mekanizması bulunmamakta. Denetlenemiyor. Her türlü yetkiyi alıyor ama hiçbir denetleme imkanı bırakmıyor.
Anayasa paketi içerisinde yer alan ‘bölgesel birlikler oluşturma yetkisine’ vurgu yapan Çakırözer, “Bu anayasa paketinin içinde bir de ısrarla istedikleri bir unsur var. O da bölgesel birlikler oluşturma yetkisi. Bu ülkemizin birliğinin ve bütünlüğünün tehlikeye düşürebilecek bir taleptir. Bunu hiçbir şekilde de izah edememekteler. ‘Neden bölgesel birlik oluşturmak istiyorsunuz?’ sorusunun cevabını vermekte güçlük çekmektedirler. Bu önümüzdeki dönemlerde federatif sisteme geçisin bir ilk aşaması olabileceği kaygısını taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
PARTİ DEĞİL, MEMLEKET MESELESİ
Çakırözer, Meclis’ten geçen anayasa taslağına Sivrihisarlıların hayır oyu vermesini isteyerek, şunları söyledi: “Böylesine büyük yetkilerin tek bir kişiye, sınırsız olarak verilmesine karşıyız. Kendi Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu dahi olsa biz buna karşıyız. Bu sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin meselesi değildir. Bu mesele, partiler üstü bir meseledir. Türkiye Cumhuriyeti’nin, bundan sonraki demokrasimizin, hukuk devletimizin geleceği ile ilgili bir meseledir.” Dernek Başkanı İsmail Arslan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çakırözer’e gerçekleştirdikleri her etkinlikte kendilerini yalnız bırakmadığı için teşekkür etti.