Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: “Bazıları devamlı olarak Ahmet Ataç ile beni aramda geçimsizlik olduğunu söyleyip, partiye zarar vermeye çalışıyor. Bunlar tedavisi mümkün olmayan siyaset hastalarıdır. Belediye başkanları olarak eskisinden daha çok birlik ve beraberlik içerisindeyiz.”
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı. Büyükerşen, 2019’daki yerel seçimlerde tekrar aday olup olmayacağı, Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşmenin ayrıntılarını ve CHP’nin kongre süreciyle ilgili görüşlerini Esgündem26.com ile paylaştı.
Hocam cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’e yaptığınız açıklamayı okuduk. O yüzden bu konuya hiç girmiyor. Ancak siyasi çevreler kadar etrafımızdaki eş, dostta ‘Hoca, Büyükşehir’e yeniden aday olacak mı?’ diye soruyor. Yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?
Sayın Genel Başkan, yerel seçimlerde belediye başkan adaylarını parti Genel Merkezi’nin kararlaştıracağını, zamanı gelince de ilan edeceklerini söyledi. Bu bir anlamda da Genel Merkez’in belediye başkanlıkları için görevlendirmesidir. Dolayısıyla adayların tercihleri çok önemli değil.
Geçtiğimiz haftalarda TBMM’de partinizin grup toplantısına katıldınız. Büyük bir ilgi gördünüz. Grup toplantısı sonrasında ise Kılıçdaroğlu ile bir görüşmeniz oldu. Görüşmede neler konuşuldu?
Uzunca bir görüşme yaptık. Bu görüşmede Türkiye’nin iç ve dış siyasetindeki konular gündeme geldi. Sayın Genel Başkana, özellikle Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nin Brüksel’de düzenlediği Yerel Yönetimler Toplantısında yaptığım konuşmayı ve Avrupa Birliği’nin son zamanlarda gelişen olaylar nedeniyle Türkiye’ye karşı tutumu konusundaki görüşlerimi aktardım. Ayrıca Birliğin, Almanya başta olmak üzere önde gelen ülke hükümetlerinin Türkiye aleyhine tutumlarına karşı, o ülkelerdeki kardeş şehir belediye başkanlarının bize yolladıkları mesajlardaki olumlu ve dostane düşüncelerinin hükümetlerininkinden farklı olduğunu örnekleriyle anlattım. Hükümetler arası politikalara karşı yerel yönetimlerde daha güzel ilişkiler kurulabildiğine dikkati çektim. Ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin her hafta bir yabancı ülkenin büyükelçisini ağırladığını ve onlara İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılırken, bizim neden üyeliğe kabul edilmek istediğimizi anlattığımı açıkladım. Yerel yönetim olarak dış ilişkilerimizden anladığımıza göre Almanya’nın aksine İngiltere ve Fransa’nın, Türkiye ile daha yakın ilişkiler arzu ettiği sonucuna özellikle işaret ettim.
Peki iç politikada hangi konulara değindiğiniz Hocam?
İç siyasette ise, Türkiye’nin muhtelif illerinde partimizin il örgütlerince düzenlenen ve konuşmacı olarak davet edildiğim konferanslardaki izlenimlerimi aktardım.
Abuk sabuk tahminlerde bulanan münafıklara, Allah akıl fikir versin
Sayın Genel Başkan ile yaptığım görüşmenin, Eskişehir’deki bazı siyasetçiler ile benim hiç ilgilenmediğin konuların irtibatlandırıldığını görüyorum. Örneğin iki milletvekilimizin, ikisinin de grup başkanvekilliğine talip oluşuyla ilgili kulis yaptığım gibi… Aslı esası olmayan iddialar, dedikoducu köşe yazarlarının konusu yapılıyor. Bunları yazanlara ve abuk sabuk tahminlerde bulanan münafıklara, Allah akıl fikir versin.
Belediye başkanları olarak eskisinden daha çok birlik ve beraberlik içerisindeyiz
Bazıları da devamlı olarak Ahmet Ataç ile beni aramda geçimsizlik olduğunu söyleyip, partiye zarar vermeye çalışıyor. Bunlar tedavisi mümkün olmayan siyaset hastalarıdır. Belediye başkanları olarak eskisinden daha çok birlik ve beraberlik içerisindeyiz.
Bu ay içerisinde partinizin grup başkanvekilleri yapılacak seçimle belli olacak. Gaye Usluer ve Cemal Okan Yüksel adaylar arasında. Her iki aday da size çok yakın. Sizce birleşmeliler mi?
Temennim aralarında anlaşıp, tek bir aday olarak seçime girmeleridir.
CHP’de kongre süreci başladı. Merkez iki ilçede delegeler belli oldu. Sizce ilçe yönetimlerinde bir değişiklik olmalı mı?
İlçe delegeleri kendi aralarında bir araya gelerek tartışırlarsa doğruyu bulacaklardır. Hiç kuşku yok ki üzerinde birleştikleri ve parti teşkilatını bir bütün halinde seçime götürecek adayı bulabilirler.
Delege seçimleri sırasında Odunpazarı ve Tepebaşı’nda yaşanan rekabeti nasıl görüyorsunuz?
Delege seçimlerinin fıtratında var.
İl kongresine müdahil olacak mısınız?
Dikkat edilirse ben hep seçim alacak konularda kulislerden kaçarım. Ama buna rağmen rekabet içinde olan taraflar kazansalar da, kaybetseler de beni sebep göstermek alışkanlığından bir türlü vazgeçmezler.
Gönlünüzden geçen bir il başkanı adayı var mı?
Geçen seçimlerde vardı. Ama onlarında kabul etmediklerini öğrendim.
CHP içerisinde yaşanan kavgaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gönül ister ki, Eskişehir örgütünde taraflar arasındaki bu yarış genel seçimlerde iktidar olmak için yapılsın.
Hocam, son olarak ön seçim konusunda ne düşünüyorsunuz?
Partilerin hangisinde ön seçim yapılıyor! Ön seçimle seçilenler partide disiplin kurulmasına imkan vermiyorlar. ‘Biz seçimle geldik’ diyorlar. Genel Merkez’den alınan kararları dinlemiyorlar. Öyle olunca Genel Merkezler, milletvekillerini parti disiplini altında tutabilmenin yolunu merkez yoklamasında buluyor.