Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Doğançayırlılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği üyeleriyle bir araya geldi.
Kurt, Doğançayırlılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği’ne yaptığı ziyarette, başkanlığı döneminde Odunpazarı bölgesinde yaptığı çalışmaları anlattı.
-Döndürülebilir bir borcumuz var-
Kurt, 5 yılda hem ekonomik sıkıntılar hem de baskılara rağmen Odunpazarı’nda oldukça iyi işler yaptıklarını belirterek, “Belediyelerin borcu yok mu, var; ama bu döndürülebilir bir borç. Kendi kaynağı, giderini karşılayabilen bir belediye noktasına geldik. Bizden Önce Odunpazarı Belediyesi’nde çalışanlar 2-3 ayda bir yarım maaşla idare eder pozisyondaydı. Şimdi bu sorun kalktı. 5 yılda maaşların ödenmesinde aksama olmadı ve belediyeden alacağı olan çalışan kalmadı” dedi.
-Yoksul mahallelere halk merkezi yaptık-
Belediyelerin esas işinin yol, kaldırım, asfalt olmadığını kaydeden Kurt, “Bunu herkes yapıyor, az ya da çok. Biz, sosyal ve halkçı belediyeciliği öne çıkaran uygulamalar yaptık. Eskiden Tabakhane’de bir binada meslek edindirme kursları adı altında bir takım kurslar düzenleniyordu. Bütün Eskişehir oraya geliyordu. Sultandere, Yenikent, Büyükdere’den insanların oraya gelme şansı sıfırdı. Onun için de 1-2 bin kişi ile bu kursları döndürüyorlardı ve öğretmenleri de devlet veriyordu. Biz geldikten sonra devlet, onlar solcu belediye dedi ve öğretmen vermedi. Biz kendi öğretmenimizi kendimiz bulduk. Kenar ve yoksul mahallelere, 11 tane halk merkezi yaptık” dedi.
-Emek Mahallesi’ne ikinci Halk Merkezi-
Konuşmasında, Emek Mahallesi’nde yapılan çalışmalara da değinen Kurt, “En sıkıntılı olduğumuz mahalle. 35 bin civarında seçmeni var, CHP 3’üncü parti ama Emek Mahallesi geri, mahrum bırakılmış, yoksul kalmış. Yol bile yoktu. Orada açtığımız halk ve gençlik merkezlerinde çocuklara öğrettiklerimizle bir çocuğumuz geçen sene sınavda Türkiye’de yüzde 1’in içine girdi; ama ne yazık ki imam hatibi tercih etti. Öyle bir noktadayız. Eskişehir çağdaş, Avrupa kenti, ama Eskişehir’in kenarlarında kötü bir tablo var. Bu tabloyu aşmaya çalışıyoruz. Emek Mahallesi’ne ikinci bir halk merkezi daha yapıyoruz. İnsanları aydınlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
-Solculuğumuzu, sosyal demokratlığımızı hissettirdik-
Odunpazarı Tarihi Bölge’de Odunpazarı’nı tanıtan 4 tane uluslararası festival gerçekleştirdiklerini kaydeden Kurt, tiyatro, sinema, müzik gibi çalışmaların tamamında yoksul çocukların yetenekleri varsa keşfedip, öne çıkardıklarını anlattı. Bu yıl Odunpazarı Tiyatrosu’nda yetişen 16 kişinin devlet konservatuarını kazandığını belirten Başkan Kurt, “İleride umarım iyi sanatçılar olacak. Şunu anlatmaya çalışıyorum; biz, solculuğumuzu, sosyal demokratlığımızı Odunpazarı’nda hissettirmeye başladık, hissettirdik de. Biz, bu işi önümüzdeki dönemde daha iyi yaparız. Daha sağlam duruşlarla gerçekleştiririz” diye konuştu.
-Engelleme ve baskılara rağmen-
Kurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediyesi Meclisinde çoğunluğu yakalayacak bir tabloyu oluşturabilirsek, o zaman gerçekleştirmek istediklerimizi yapabileceğiz. Çünkü, bu dönemde büyükşehir belediyesinde azınlıktaydık ve bir çok kararımızı geçiremedik. Sanayi Çarşısı’nı dönüştürecektik, dönüştüremedik. İnatlaştılar, ‘yaptırmayacağız’ dediler. Oysa Sanayi Çarşısı Eskişehir’in yüz karası. 30-40 yıldır her gelen belediye başkanı ‘değiştireceğiz’ diyor ama yapamıyor. Biz projesini hazırladık, kredisini bile bulduk ama kararı geçiremedik. O nedenle büyükşehir belediyesinde çoğunlukta olmamız gerekiyor diyoruz. Engelleme ve baskılara rağmen neler yaptığımızı ve nasıl daha çok hizmet ürettiğimizi tüm Eskişehir gördü ve takdir ediyor. 31 Mart seçimlerinden sonra farkımızı daha net hissettirecek daha da iyisini yapacağız, buna yürekten inanıyorum.”