banner536

KULAĞINIZI TEMİZLERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Özel Ümit Hastanesi Kulak Burun Boğaz Doktoru Op. Dr. Bekir Oksay, yanlış kulak temizliği nedeniyle yaz aylarında sıkça yaşanan dış kulak iltihabı hakkında konuştu.

KULAĞINIZI TEMİZLERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
09 Ağustos 2017 Çarşamba 12:45


Dış kulak yolu enfeksiyonun, kulağın koruyucu mekanizmasının bozulmasıyla başladığını söyleyen Oksay, “Kulağın kendi üzerinde koruyucu bir yağ tabakası var. Havuz suyu, nem, ter gibi etkenler kulağın enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelmesine sebep oluyor. Biz de kulağımızı temizleyerek kulak derisi üzerindeki yağ tabakasını ortadan kaldırdığımızda kulak derisi enfeksiyona açık hale geliyor” ifadelerini kullandı.

Özellikle yaz aylarında dikkat!

Bu durumu yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulunan Oksay, şunları söyledi:
“Özellikle yaz aylarında insanların kulaklarını çubuklarla temizlememelerini ve kaşımamalarını öneriyoruz. Kulağını temizleyip kaşıdığında iki önemli kötü şey meydana geliyor. Bunlardan birincisi kulağın üzerindeki yağ tabakasını ortadan kaldırıp mikropların derinin içine girmesini sağlıyorlar. İkincisi ise kulak kirinin içeriye doğru ittirilmesini sağlayıp kulağın daha çabuk tıkanmasını sağlıyorlar. Kulağın tıkanması insanların kulağını daha fazla temizlemesine, daha çok tahrişe ve kulak enfeksiyonuna sebep oluyor. Bir de işin içine havuz ve denizden gelen sıvılar eklenince kulak enfeksiyonları daha sık görülüyor. Havuz ve deniz suyunun bakterisi önemli değil, önemli olan vücudumuzun koruyucu sisteminin ortadan kalkması. Biz kulağı temizleyerek o koruyucu sistemi ortadan kaldırırsak enfeksiyonlar kaçınılmaz oluyor.”

Kaşınan kulağı kaşımak ve temizlemek tehlikeli

Hastalığın belirtilerinden söz eden Oksay, “Belirtiler öncelikle kaşıntı ile başlıyor. Kulak kiri var ve biz onu temizlerken içeriye doğru ittirdiysek kulakta tıkanıklık da meydana gelmiş olacak. Kaşıntı kulağı temizlemeye provoke eder, temizledikçe daha çok kaşınır. Bu kısır döngü bir müddet sonra ağrılı ve akıntılı bir hale gelir. Kulak yolu derisi, dış kulak yolunu şişerek daraltır ve tıkanarak iltihaplı hale dönüşür. Tedavisi de oldukça güçtür. Kulağı kaşınan kişi, kulağını artık kaşımamaya başlamalı. En önemli yapılacak şey o tahrişi arttırmamaktır. Eğer tatile gidilecekse, havuza, denize girilecekse kişilerin kulağını temizletmesinde fayda var. Eğer kulağı kaşınıyorsa kaşımamak lazım. Eğer kaşıntı devam ediyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz doktoru ile görüşmekte fayda var” dedi.

Oksay, tedavisi hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:

“Bakteriyel bir enfeksiyon varsa, iltihaplı bir kulak akıntısı başlamışsa mutlaka antibiyotik vermek gerekiyor. Özellikle dış kulak enfeksiyonlarında antibiyotiklere dirençli bakteriler görüyoruz. Kültür alınıp kültürün sonucuna göre antibiyotiği değiştirmek gerekiyor. Biz güvendiğimiz bir antibiyotiğe başlıyoruz. Şayet enfeksiyon dirençli çıkarsa o zaman uygun antibiyotiğe geçiyoruz. Çünkü kültür testi sonucu 4 günde çıkıyor. Bu 4 gün tedavisiz bırakmak hasta için çekilmez bir süreç olacaktır.”
Kulağınızı temizlerken kulak zarını yırtabilirsiniz

Kulak temizliğinde kulak zarı yırtılmalarının da meydana gelebileceğine dikkat çeken Oksay, “Kulağı temizlerken biraz daha sert hareketlerle kulak zarını delebiliyorlar. Orta kulak boşluğu steril ve vücudumuzun içinde bir bölgedir. Kulak zarı delindiğinde dış kulak yolundaki bakteriler orta kulağa geçip bir enfeksiyona sebep oluyor. İşte o zaman iş büyüyor. Dış kulak yolu işitme kaybına neden olmaz ama orta kulak enfeksiyonları işitme hasarına neden olabilir. Orta kulak enfeksiyonu başlamışsa hemen antibiyotiklerle tedavi edip mümkün olan en kısa zamanda o deliği tamir etmek gerekir” diye konuştu.

Kulağınıza su tutarak yıkayın

Oksay, kulak temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini konusunda da bilgi vererek, “Eğer kulak zarında delik yoksa duşta kulağa su tutulmasını öneriyoruz. Kulağa sular girsin, çıksın. Çıkınca ise havluyla kulağın dışını silsinler ama içini silmesinler” dedi.
Son olarak yüzerken kulağa su kaçması konusunda da konuşan Oksay, “Yüzerken kulağın içerisine takılan tıkaçlar, derinin üzerindeki yağ tabakasını silerek içeriye bakterilerin daha çok girmesine sebep oluyorlar. Bu tip tıkaçlar kullanılmamalı. Yüzerken kulağa su kaçmasında (kulağı tıkayan bir kir yoksa) hiçbir sakınca yoktur” diye konuştu.

Etiketler; #kulak temizleme
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.