Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ortakları arasında olduğu Avrupa Birliği hibe programı kapsamında yürütülen “ ESKİ ŞEHRİN KUKLALARI” projesi yapılan tanıtım kokteyli ile basına tanıtıldı.
Avrupa Birliği ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın , “Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ortak kültürel mirası koruma ve diyalog geliştirme” amacıyla yürüttüğü “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”na Eskişehir’de uzun yıllardır kültürel ve sanatsal çalışmalar yürüten Eskişehir Sanat Derneği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Bulgaristan’dan Golden Key Vakfı “ESKİ ŞEHRİN KUKLALARI” isimli proje ile başvuruda bulundu ve hibe almaya hak kazandı.
1 Nisan 2021 tarihinde resmi olarak başlatılan ve sözleşmede öngörülen 15 aylık sürenin sonunda 30 Haziran 2022 tarihinde son bulacak olan proje ile ilgili olarak,Şehir Tiyatrolarının Tepebaşı Sahnesi fuayesinde gerçekleştirilen basın tanıtım kokteylinde, Proje Koordinatörü Şahabeddin Tosuner ve Büyükşehir Belediyesi ile Şehir Tiyatrolarından proje ekibinde yer alan yetkililer açıklamalarda bulundular.
Yapılan açıklama ile; Projenin çalışma programı doğrultusunda öncelikle Proje ekibi, ardından da Kukla Yapımı için Atölye Mekânı oluşturulduğuna ve eğitim çalışmaları için gerekli ekipman temini sağlandığına değinildi. Kukla atölyesinin, kukla sanatına ve Eskişehir’in kültür sanat hayatına hizmet etmenin yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kurslarında (ESMEK) kukla yapım ve kukla oynatım eğitimlerine ev sahipliği yapacağı vurgulandı.
Çekya’dan gelen ve kukla yapım - oynatım çalışmalarını sürdüren iki eğitmen Pavel Vangeli ve Ivan Moravec eşliğinde profesyonel ve amatör tiyatro oyuncularından oluşan kursiyerlerle birlikte atölye çalışmalarının başlatıldığı, Kukla Yapımı ve Oynatımı Teknikleri eğitimi sürecinde; Eskişehir’deki eğitim çalışmalarına ek olarak, Sofya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirileceği dile getirildi. Çalışmalar sonuçlandığında kursiyerler ile Bulgaristan'dan misafir olarak gelecek olan bir yönetmen eşliğinde bir kukla oyunu sahneleneceği ve bu özgün kukla oyununun, Eskişehir’de ve Avrupa’da izleyici ile buluşacağı, nihai hedefin ise, Uluslararası Eskişehir Kukla Tiyatrosu Festivali’ni ülkemize ve küresel sanat sektörüne nitelikli, sürdürülebilir bir festival olarak kazandırmak olduğu vurgusu yapıldı.
Tüm katılımcılar, Eskişehir Sanat Derneği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Bulgaristan Golden Key Vakfı birlikteliği ile yürütülen “ESKİ ŞEHRİN KUKLALARI” projesinin,Türkiye ve AB arasında kültür ve sanat alanındaki diyaloğun gelişmesi ve bunun sonucunda Eskişehir’in Avrupa’da yeni bir “Kukla Tiyatrosu Merkezi” haline gelmesi açısından son derece önemli olduğunu belirttiler.