CHP lideri Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi durumunda Türkiye’nin bir parti devletine dönüşeceği uyarısında bulundu.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi durumunda Türkiye’nin bir parti devletine dönüşeceğini ifade ederek, “Türkiye büyük ülke. Bugün tarihi bir sorumluluğumuz var. Türkiye’yi bir totaliter zihniyete asla temsil etmeyeceğiz” dedi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da OHAL ilan edilerek “gerçek bir darbe”nin yapıldığını savundu. Kılıçdaroğlu, dün partisinin olağan PM toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
- GÜÇLER AYRILIĞI: Milli egemenliğin saraydan alınıp halka verilmesinin temelinde Anayasalar yatar. Vatandaşlar kimsenin kulu ve kölesi değildir, kendi ülkesinin özgür eşit yurttaşıdır. Hakların güvence altına alınması güçler ayrılığı ilkesinin varlığına bağlıdır. Eğer siz güçleri bir kişinin elinde toplarsanız vatandaş hak arayamaz noktaya gelebilir.
- Yenikapı RUHU: Yenikapı’da saydığım 12 maddenin arkasındayım. Yenikapı ruhuna ihanet etmeyen, tek lider benim. Bu anayasa değişikliği parlamentodan geçerse ne olur? Bir partinin genel başkanı 15 AYM üyesinin 12’sini atayacak, HSYK’nın çoğunu atayacak. Bu, yargıya duyulan güveni dinamitlemek demektir. Getirilen değişikliğin, ne kadar vahim sonuçlar doğuracağını büyük kitlelere anlatmak boynumuzun borcumuzdur. El kaldırıp indirmekle demokrasiyi ortaçağın karanlığına götürmelerine izin vermeyeceğiz.
- BURASI Patagonya MI?: Eğer bu anayasa geçerse Türkiye Cumhuriyeti bir parti devletine dönüşecektir. Hangi parti iktidardaysa devlet ona göre şekillenecektir. Yeni gelecek genel başkan, bütün bakanlıkları kapatabilecektir, yeni vilayetler inşa edebilecektir. Burası Patagonya mı? Bir iki partinin mutfağında anayasa taslağı hazırlanmaz. 12 Eylül darbe anayasasında bile daha özenli davranıldı.
- TOTALİTER REJİM: 20 Temmuz darbecileri fiili durumu anayasal zemine çekmek istiyorlar. Demokratik parlamenter rejimi, totaliter bir rejime dönüştürmek istiyorlar, güçler ayrılığı ilkesini kaldırıp vatandaşın hak arama güvencesini sonlandırmak istiyorlar. 15 yıldır AKP iktidarı, hangi kanunu istedi de parlamentodan çıkaramadınız?
Türkiye bir ortaçağ karanlığına sürüklenmek isteniyor. Her türlü hukuksuzluk milli irade kisvesiyle meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. TBMM, Cumhurbaşkanı’nın arka bahçesi değildir. Türkiye tek başına bir otokratın ve onun etrafında kümelenmiş küçük otokratların tahakkümüne mahkum edilemeyecek kadar büyük bir ülkedir. bugün tarihi bir sorumluluğumuz vardır. Türkiye’yi bir totaliter zihniyete asla teslim etmeyeceğiz.
ASIL DARBE 20 TEMMUZ’DA YAPILDI
2010’da AKP dayatmayla anayasayı değiştirmeye çalıştı. Pensilyvanya’da o dönem dost, şimdi düşman belledikleri kişi demeçler veriyordu: ‘İmkan olsa mezardakini bile kaldırarak evet oyu kullandırmak gerekir.’ Yargıtay’a 160 militan atanmadı mı, yargı FETÖ’ye teslim edilmedi mi? 15 Temmuz’a gelindi, FETÖ bir numaralı düşman oldu. 15 Temmuz kontrollü darbe girişiminden sonra, 20 Temmuz’da gerçek darbe yapıldı... 20 Temmuz darbesinden sonra ne oldu? 9 madde halinde bilgilerinize sunuyorum: TBMM, OHAL kararnameleriyle devre dışı bırakılmıştır. Bu süreçte kolektif suç yaratılmış, evrensel hukuk kuralları çiğnenmiş, Türkiye’nin itibarı ile oynanmıştır. OHAL ile muhalif medya susturulmak istenmiş, gazeteler, televizyonlar kapatılmış, hapishanelerinde 150’ye gazeteciyle Türkiye dünyada kara listeye girmiştir.
- İSTİHBARAT DEVLETİ: Tarihte ilk kez, hükümet, BM’e başvurarak, adil yargılamayı rafa kaldırdığını, işkence yapacağını, bütün dünyaya ilan etmiştir. Darbe girişiminde bulunanlarla mücadele hukuk zemininden çıkmış, mücadele, adeta bir kişinin kin ve öfke nöbetlerine teslim edilmiştir. Şu anda Türkiye’de hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. KHK’larla üniversiteler susturulmuş, yüzlerce akademisyen ya hapse atılmış ya da görevlerine son verilmiştir. Yaratılan atmosfer nedeniyle suçlu suçsuz demeden, araştırmadan hâkim, her önüne geleni tutuklamıştır. Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkmış, totaliter bir istihbarat devletine dönüşmüştür.
‘AYM’ye götüreceğiz’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bugün görüşmelere başlanması öngörülen anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “onur mücadelesi” nitelemesini yaparak, “Teklifin yasalaşmaması için varımızı yoğumuzu ortaya koyacağız. Demokrasi tarihinin en önemli günlerinde, tüm inancımızla demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz” dediği belirtildi. Teklifin anayasanın ilk 4 maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne gidecekleri mesajını veren Kılıçdaroğlu’nun, Ak Parti hükümetine de, “Teklifinize güveniyorsanız görüşmeleri televizyondan canlı yayınlarsınız” çağrısında bulunacağı öğrenildi. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, suikast iddialarına ilişkin olarak da, “Korkmuyorum, korkmayacağım” ifadesini kullandı.