banner536

YA DEPREM YIKARSA!

Elazığ depreminin ardından Eskişehir’in depremselliği yeniden tartışmaya açıldı. Konuyla ilgili yetkililer Eskişehir’in  deprem üretecek fayların üzerinde bulunduğunu belirtirken, Büyükşehir belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’de iptal edilen afet riskli alanları hatırlattı.

YA DEPREM YIKARSA!
29 Ocak 2020 Çarşamba 10:16

 Başkan Büyükerşen, bakanlar kurulu tarafından alınan ve Eskişehir’in Porsuk’a yakın 8 mahallesini kapsayan afet riskli alan planlarının mahkemeye verilerek iptal ettirildiğini belirterek; “Allah korusun Eskişehir’de muhtemel bir deprem yaşanırsa, bunun sorumluluğunun kime ait olacağının takdirini halkıma bırakıyorum” dedi.

Elazığ depreminin ardından Eskişehir’in depremselliği yeniden tartışmaya açıldı. Konuyla ilgili yetkililer Eskişehir’in  deprem üretecek fayların üzerinde bulunduğunu belirtirken, Büyükşehir belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’de iptal edilen afet riskli alanları hatırlattı.

Bakanlar Kurulu’nun şehrin merzekindeki 8 mahalleyi kapsayan bölgede için aldığı afet riski kararını hatırlatan Büyükerşen, “Porsuk’un yarattığı sıvılaşma yüzünden meydana gelen tehlike bu sayede önlenebilecekken, kurulan bir dernek ve akıl hocalarının sayesinde afet riski kararının önce yürütmesi durduruldu ardından bakanlar kurulu kararı iptal edildi” dedi.

DÖNÜŞÜM PROJESİ HAZIRLANDI

Konuyla ilgili geçmişte atılan adımları hatırlatan Büyükerşen, “Halen Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı olan A.Ü. Öğretim Üyesi Can Ayday, A.Ü. adına Eskişehir’in deprem durumunu belirlemek için bir araştırma yaptı. Öte yandan aynı dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı, Porsuk Çayı’nın sıvılaştırdığı alanlar yeniden ele alınarak dönüşüm projesi bakanlığa sunuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Can Ayday'ın araştırmasını işaret ederek, hazırlanan projenin 8 mahalleyi kapsayacak şekilde hazırlanmasını istedi. Bunun üzerine söz konusu alanda çalışmalara başlanıp, toplanan  gerekli veriler sınırları belirlenerek bakanlığa sunuldu.

BAKANLIK YETKİYİ BELEDİYEYE VERDİ

Ardından yaşanan süreci de anlatan Büyükerşen şunları söyledi; “Bakanlık 1 ay sonunda projeyi Bakanlar Kurulu Kararı ile onayladı ve gerekli uygulama projesinin yaptırılma yetkisini Mayıs 2013’de belediyemize verdi. Büyükşehir belediyesi uygulama projesi için Türkiye’nin en deneyimli ve tecrübeli üniversitesi olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne talepte bulundu. Yapılan anlaşma üzerine, üniversite bölgenin jeolojik etüdünü de yaptı. Ve 3 yıl süren bir ekip çalışması ile proje hazırladı. Bu süre içerisinde bölgedeki hak sahiplerinin tespiti, gayrimenkullerin değerlendirilmesi, halihazır haritaların üretilmesi, mevcut durumun anilizi, 1/5000’lik, 1/1000’lik ve 1/500’lük plan ve projeler tamamlandı. Bölgede yapılacak yenilikleri somut hale getiren maketler hazırlandı ve kurulanim merkezinde bölgedeki halka bilgiler verildi. 17.04.2017 tarihinde hazırlanan proje onay için bakanlığa teslim edildi”

BAKANLIK SÜREKLİ REVİZYON İSTEDİ

Planların bakanlığa sunulmasının ardından, bakanlıktan belediyeye plan üzerinrde tadilet yapılması için revizyon taleplerinin geldiğini söyleyen Büyükerşen, “Bu süreçte de afet riskli bölgede evleri olanlardan 5-6 Kişilik bir grup “Afet Riskli Alan mağdurları Derneği” adıyla bir örgüt kurarak, bilinen bir jeoloji mühendisi öğretim elemanının desteği ile bakanlar kurulu kararına bağlanan ve belirlenen sınırın iptali için danıştay nezdinde dava açtılar.” Diye konuştu.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Büyükerşen sözlerini şöyle sürdürdü, “Danıştay son projenin bakanlığa tesliminden 6 ay sonra, ODTÜ’den 3 Kişilik bilirkişi raporunu dikkate alarak, önce projenin dayanağı olan Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Bu karar sonrasında projeyi aylarca bekletip onaylamayan bakanlık, “Yürütmeyi durdurma kararını gerekçe göstererek, mahkemenin kesin kararını beklemeden plan ve projeleri Büyükşehir Belediyesi’ne iade etti. Bundan 6-7 ay sonra Danıştay kesin kararını vererek Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu süreçlerin hiçbirinde bakanlık Baüyükşehir Belediyesi’ni bilgilendirmedi ve görüşte istemedi.”

SORUMLULUĞUN KİME AİT OLDUĞUNA HALKIM KARAR VERSİN

Başkan Büyükerşen, bakanlar kurulu kararının iptali ile sonuçlarar sürüçe dair yaptığı yorumda ise, “Ortaya çıçkan bu durum karşısında depremin ne zaman olacağı belli olmadığından bakanlığın, Mağdurlar Derneği’ndeki 5-6 Kişinin ve akıl hocalarının gayreti ile oluşan riski hiç olmazsa, sıvılaşmanın kesin olduğu Porsuk Kıyılarında önlenebilmesi için Büyükşehir Belediye Beaşkanlığı olarak ivedilikle çalışma başlattık. Bu kapsamda, bakanlık yerine belediye meclisinin yasal olarak yetkili bulunduğu Porsuk 1 ve Porsuk 2 Dönüşüm Projeleri ile Gündoğdu 1,2,3 Projeleri oybirliği ile onaylanarak uzlaşma, imar uygulamaları ve kamulaştırma işlemlerine başlanıldı. Sonuç olarak, Allah korusun, Eskişehir’de muhtemel bir deprem vukuu halinde sorumluluğun kime ait olacağını Eskişehir halkının takdirine bırakıyorum”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.