banner536

Sayfalarında çiçek kurutulamayan kitap; e-kitap

Eskişehir’de okuduğu bir kitaptan etkilenerek sahaflığa başlayan Devran Bildik, sahte çiçekle gerçek çiçek arasında ne kadar fark varsa e-kitapla gerçek kitap arasında da benzer farklılıkların olduğunu söyledi.

Sayfalarında çiçek kurutulamayan kitap; e-kitap
26 Ocak 2018 Cuma 10:25


Teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte dijital e-kitaplar normal kitapların yavaş yavaş yerini almaya başladı. Sahaf Devran Bildik, dijitalleşme ile gerçek ilişkilerdeki sıcaklığın kaybolmaya başladığını ifade etti. Sahaf Bildik, "Teknolojinin getirdiği her şey yanında bir çeşit diyetler de ödetir. Kitabı bırakıp elinize teknolojik bir eşya aldığınız zaman artık somut bir dünyadan kopmak için gerekli olan adımlardan bir tanesini atmış oluyorsunuz. Gerçek dünyadan bir adım daha uzaklaşmış oluyorsunuz. Çünkü e-kitap alışkanlığı sizi yavaş yavaş bazı şeylerden uzaklaştırıyor. Sadece sahaflardan değil, sıfır ürün satan mağazadan da kitap alabilirsiniz ama e-kitap alma sürecinde insani ilişkilere yabancılaşıyorsunuz. Bir sahafla kurabileceğiniz dostluktan ve onun muhabbetinden mahrum kalıyorsunuz. Orada tanıdığınız insanlardan ve arkadaşlıklardan kopuyorsunuz" diye konuştu.
"Kitapla kurulan bağ her zaman gerçektir"
E-kitap ve benzeri dijital metinlerin kitabın yerini tam olarak alamayacağını vurgulayan Bildik,"Kitabın verdiği estetik hazza ve o estetik dünyaya uzak kalıyorsunuz. E-kitap ile birlikte tüm bu inceliklerden tüm bu estetikten sıyrılmış oluyorsunuz. Mesele kitap okumaksa nereden nasıl okursak okuyalım. Şunu unutmayalım; kitapla kurulan bağ her zaman gerçektir" dedi.
"İş kitaptan vazgeçme noktasına gelirse aslında tüm gerçeklikten de vazgeçmek gerekir"
Gerçek sayfalarla e-kitap sayfalarının arasındaki ilişkiye değinen Bildik, "Sahte çiçekle gerçek çiçek arasında ne kadar fark varsa e-kitapla gerçek kitap arasında da o kadar fark var. Siz başına bir iş getirmedikçe yapay çiçekler sonsuza kadar yaşar, yıpranmaz, solmaz ama bu çiçeğin gerçek olmadığını değiştirmez. İş kitaptan vazgeçme noktasına gelirse aslında tüm gerçeklikten de vazgeçmek gerekir. Yani teknolojiyle alakalı olarak şunu anlamak zorundayız. Teknolojik ürünlerle her bağ kuruşumuz da eski ve gerçek ilişkilerimizi de geride bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Son olarak dijitalleşmenin insanların aktarabileceği somut şeyleri elinden aldığını belirten Sahaf Bildik şunları söyledi;
"En basitinden insanlara bırakacağınız mirasınız eksilecek. Bir kitaplık veya kütüphane bırakabilmek varken bir flash bellek ya da kayıt cihazı bırakmak durumunda kalacaksınız. Bunların hiçbiri geçerliliği olan ve zamana direnebilecek şeyler değil. Bunlar ancak gerçeğin kopyasının farklı bir kopyasından ibaret."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.