Eskişehir’de bir yıl önce deprem riski bulunduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan Osmangazi Ortaokulu velileri yeni bir okul binası için imza kampanyası başlattı.
Eskişehir’de geçtiğimiz yıl şubat ayında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Osmangazi Ortaokulu öğrencileri, yaklaşık bir yıldır Osmangazi İlkokulu’nda eğitim görüyor. Okul, ikili eğitime geçti. Sabahın erken saatlerinde okula giden ortaokul öğrencileri ve geç saatlerde okuldan çıkmak zorunda kalan ilkokul öğrencilerinin velileri yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için imza kampanyası başlattı. İmza kampanyası kapsamında oluşturulan dilekçede öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılar yer alırken, veliler Sümer Mahallesi Kızılyer’deki yeni yapılan okul binasının Osmangazi Ortaokulu’na tahsis edilmesini talep etti.
Osmangazi İlkokulu ve Osmangazi Ortaokulu velileri tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilecek dilekçede şu ifadelere yer verildi:
***6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından Eskişehir Osmangazi Ortaokul binasında yapılan değerlendirmeler sonucunda okul binası için yıkım kararı alındı.
***Tam gün eğitim (09.00-15.00) veren Osmangazi Ortaokulu, yine tam gün eğitim hizmeti sunan Eskişehir Osmangazi İlkokulu ile birleştirildi.
***Eskişehir’deki bu iki okul hakkında verilen birleştirme ve ikili eğitim kararı 11. Kalkınma Planı’nda belirlenen tekli eğitime geçiş hedefi ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir.
***Osmangazi Ortaokulu binası için bir yıl öncesinde yıkım kararı alınmasına rağmen gelinen aşamada alınan karar henüz uygulanmış değildir.
***Osmangazi İlkokulu ve Ortaokulu uygun fiziki şartlardan yoksun şekilde, kısıtlı imkanlar dahilinde ikili eğitim sürdürmektedir.
***Çocuklarımız tam gün eğitim imkanından yüksek bir verim ile faydalanmakta iken; mevcut standartlarında ağır ve çocukları mağdur eden ani bir değişim yaşamakla, çocuklarımız alışageldikleri standartlardan yoksun ve dezavantajlı bir konuma düşmüşlerdir.
***Çocuklar açısından fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak büyük mağduriyetler söz konusudur.
* Ortaokul öğrencileri ilkokul olarak kullanıma özgülenmiş bir alanda küçük sıra ve masalarda her gün 7 ders saati boyunca eğitim almaya mecbur kalmaktadırlar.
***Orta öğretim öğrencilerinin daha önce faydalanmakta oldukları fen bilimleri laboratuvarı ilkokul binasında bulunmamaktadır.
***İlkokul binasında bulunan kütüphane ilkokul seviyesinde olduğu için ortaokul öğrencileri bu veya herhangi bir kütüphaneden dahi faydalanamamaktadır.
***Görsel sanatlar atölyesi, müzik atölyesi, zeka oyunları atölyesi ve spor salonu alınan ikili eğitim kararı dahilinde mekânsal imkansızlıklar nedeniyle ilkokul binasında bulunmamaktadır.
***Ortaokul öğrencilerinin ders saatleri bittikten sonra daha önce faydalanmakta oldukları destekleme ve yetiştirme kursları, LGS öğrencilerine yönelik verilen kursların tamamı da ikili eğitim kararı nedeniyle iptal olmuştur.
***İlkokul binası olarak tasarlanan ve faaliyet gösteren bir binaya bir gün içinde 1000’nin üzerinde çocuk girip çıkmaktadır.
***Ortaokullar için toplam ders sayısı günde 7 olup, ilkokul öğrencileri için bu rakam 6’dır.
***İkili eğitim kapsamında sabahçı olan ortaokul öğrencileri okuldan ders sayıları nedeniyle geç çıkmakta, ilkokul öğrencileri öğrenme ve dikkat adına günün en verimli saatlerini okul dışında geçirmektedirler.
***İlkokul öğrencileri derse öğleden sonra kabul edilebilecek bir saatte başlayıp, akşam gün batımından sonra saat 18.15 itibariyle okuldan çıkmaktadırlar. 6 ila 10 yaş arası çocukların evlerine geldiklerinde dinlenme, öz bakım, beslenme gibi zaruri ihtiyaçları haricinde çocukların ebeveynleri ile geçirecekleri zaman da, günün akademik tekrarını yapma ve sosyal aktivite imkanları da ortadan kalkmaktadır.
***Yine sabahçı ortaokul öğrencilerinin çok erken bir saatte derse başlamalarına rağmen ders sayılarının fazla oluşu, ayrıca ilkokul öğrencilerinin akşam geç bir saatte dersten çıkıyor olmaları teneffüs saatlerinin de her iki okul açısından da mecburen minimuma indirilmesine yol açmıştır.
***Sınıflarda bulunan akıllı tahtalar 7 saat ortaokul ve 6 saat ilkokul olmakla toplamda 13 saat çalışır durumda kalmaya uygun değildir.
***İki eğitim kurumu öğrencileri olarak karşılaşılan en büyük tehlikelerden bir diğeri de hijyen problemidir.
***Eskişehir Osmangazi Ortaokulunun ivedilikle Sümer Mahallesi, Kızılyer Mevkiinde bulunan boş okul binasına taşınarak, her iki eğitim kurumu tam gün eğitime geri dönmelidir.