Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü İl Sekreteri Emrah Öngel, 696 Sayılı KHK kapsamında kadroya geçecek işçiler hakkında kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerine bilgi verdi.
Kadroya geçecek işçilerin hak kaybına uğramaması için kurumların 11 Ocak’a kadar başvuruları alması gerektiğine dikkat çeken Öngel, konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
Düzenleme kimleri kapsıyor?
23.madde için; İŞKUR, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, SGK, Anadolu ve Osmangazi Üniversitesi gibi kurumlar.
24.maddede ise belediyeler, il özel idareleri ve bunların hisselerinin yüzde 50’sinden fazlasının sahip olduğu şirketler.
Personel gideri yüzde 70’in altındaysa kadro yok
Kapsama giren çalışanlar kısmı çok önemli. Burada 23.maddede 4 tane madde konulmuş. İhale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmesi. Bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılması. Yıl boyunca devam eden ve niteliği gereği süreklilik arz eden işler olması. Son madde çok önemli. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihalesinin yüzde 70’lik kısmının asgari işçilik maliyetinden oluşması. Eğer çıktığımız ihalenin bedelinin yüzde 70’i asgari işçilik maliyetinden ve işçilik giderlerinden oluşmuyorsa yani yemek, yol, yardım giderlerinden oluşmuyorsa maalesef bu kişiler bu kapsamda değerlendirilemeyecekler. Başvuru alalım mı şeklinde sorular var. Tabi ki alabilirsiniz. Fakat tespit komisyonu maalesef bu arkadaşlarımızın kadroya geçişlerinin uygun olmadığını açıklayacak.
Üç mesleğe ayrıcalık tanındı
24. maddede üç tane mesleğe ayrıcalık tanınmış. Yüzde 70 oranında. Park bahçe ve bakım onarım işlerinde, çöp toplama işlerinde, cadde, sokak ve meydan v.b. temizlik işlerinde diğer kriterler bakılacak ama yüzde 70’lik kriteri aramayacağız.
Bütün başvurular alınsın
Başvurusu süresiyle ilgili bir takvim yayınlandı. Bu takvimde sadece zorunlu olan başvuru süresi.10 gün içinde bu başvurunun tüm idarelerce tamamlanması lazım. Eğer kişilerin bu 10 gün içerisinde başvurusunu almazsak kişileri mağdur etmiş olabiliriz. Başvuru yapmak isteyen arkadaşlarımızın tamamının başvurusunu alalım. Tespit Komisyonu aşamasında da kapsama alınması uygun olmayan kişilerinde ilanını da yapacağız.
Başvuru evrakları
Başvuru için de iki tane evrak var. 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ekli listeleri. Örnek 1 ve Ek 1. Bunlar mutlaka olacak. Aynı zamanda arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması formunu da başvuru aşamasında istiyoruz. Diğer ekleri tespit komisyonu, sınav komisyonu ve benzeri işlemler bittikten sonra kadroya alma aşamasında alacağız.
Tespit komisyonu
Tespit Komisyonları en az il müdürlüğü başkanlığında üç asil üyeden oluşmak zorunda. İki de yedek belirlemek durumundasınız.
Mahalli idarelerde de tespit komisyonu benzer sayıda oluşur diyor. Burada bir istisna var. Sayın Valimizin belirleyeceği bir kişi de bu komisyonlarda yer alacak.
Belediyelerde sınav komisyonu başkanını Valiler belirleyecek
Sınav komisyonları da, tespit komisyonları gibi atamaya yetkili amir tarafından belirlenecek fakat en az üç asil ve iki yedekten oluşmak zorunda. 23. Madde kapsamına giren kurumlar için söylüyorum. 24.madde kapsamına giren belediyeler ve il özel idareler içinse 5 kişilik bir sınav komisyonu oluşturulacak. Bu sınav komisyonunun başkanı da Sayın Vali Yardımcılarımızın veya Valimizin belirlediği bir başkandan oluşacak.
Sınav usulden olacak
Sınav eleyici bir sınav olmayacak. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre kişiler istihdam edileceği için sınav usulden olacak. Sınav, atamaya yetkili amirlerimizin talimatları doğrultusunda kişilerin yetkinliklerini ölçmek için yapılacak. Yazılı, sözlü, uygulamalı şekilde yapılabilir. Sorular ve uygulamalar mutlaka kişinin fiilen yaptığı iş ile alakalı ve aynı zamanda eğitim düzeyine uygun olmak zorunda.
Beden işçilerine uygulamalı sınav
Sınav konusunda belediyeler ve il özel idarelerde çalışanlar için bir istisna var. Belediyelerde beden işçisi olarak çalışan kişiler sadece uygulamalı sınava dahil edilecekler. Yazılı ya da sözlü herhangi bir sınav olmayacak. Beden işçisi olarak çalışanlar için.
Belediyelerde artık personel çalıştırılmasına ilişkin hizmet alımı yapılamayacak
01.01.2018 tarihinden itibaren bundan sonra artık hiçbir şekilde personel çalıştırmaya dayalı hizmet alım sözleşmesi yapılamayacak. Hiçbir ihalenin yaklaşık maliyetinin yüzde 70 ve fazlası personel giderlerinden oluşmayacak.
O belgelerin hiçbir kanuni geçerliliği yok
Bazı firma yetkilileri bizim çalıştırdığımız kişilere feragatte sulh sözleşmeleri imzalatıyormuş. Kendi firmalarından herhangi bir hak talep edemeyecekleri ile alakalı. Bununla ilgili Bakanımızın özel talimatı var. Bunu bütün çalışanlarımıza lütfen anlatalım. Hiçbir alt işverenin böyle bir evrak imzalamasına izin vermesinler. Hiçbir çalışanın böyle bir evrak imzalamasına izin vermesinler. Hiçbir şekilde bu sözleşmelerin kanunen geçerliliği yoktur. Çalışanların içi müsterih olsun.
Kıdem hakları korunacak
Kıdem İşçiler hiçbir şekilde hak kaybına uğramayacak. Kıdem ve yıllık izinlerinden hak kayıplarına uğramayacaklar.