Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, KOBİ’lerin bu dönemden en çok zarar gören işletmeler olduğunu belirterek, KOBİ tanımında güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti. Küpeli OSB’lerde yapılacak yüksek teknoloji yatırımlarının bu dönemde ek desteklerle birlikte daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınmasının sanayimiz açısından önemli olduğunu vurguladı.
KOBİ tanımında yeni güncellemeye ihtiyaç var
KOBİ niteliğindeki firmaların içinden geçilen bu süreçten en çok ve en olumsuz etkilenen kesim olduğunu belirten Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte çalışan sayıları aynı kalmak şartıyla, işletme tanımlarında ciro bazında yeni düzenleme yapılmasının gerektiğini belirtti. Başkan Küpeli, “KOBİ Yönetmeliğinde mikro işletme firma tanımındaki yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço rakamının 3 milyon TL’den 5 milyon TL’ye, küçük işletme rakamının 25 milyon TL’den 40 milyon TL’ye ve orta büyüklükteki işletmelere ilişkin rakamının ise 125 milyon TL’den 200 milyon TL’ye çıkartılması gerekiyor. Böylece çok daha fazla KOBİ’miz, devlet desteklerinden yararlanma imkânı bulur ve az da olsa nefes alabilirler. Bu limitlere takıldığı için desteklerden faydalanamayan işletmelerimiz var. Düzenlemenin hayata geçmesiyle KOSGEB desteklerinden daha fazla firmamızın da yararlanması sağlanmış olur. Bu düzenlemenin yapılması sanayimize katkı sağlayacaktır.” dedi.
Yüksek teknoloji yatırımlarının daha fazla teşvik edilmesi gerekiyor
Küpeli, bu salgın döneminde özellikle bazı sektörlerdeki yatırım ve yatırımcının korunması gereken bir döneme girdiğimizi aktararak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomide belirsizliğin her geçen gün giderek büyümekte olduğu bir döneme doğru gidiyoruz, böyle bir dönemde ülkemizin geleceği açısından önem taşıyan bazı sektörlerdeki yeni yatırımları teşvik edecek ve bu alanda ülkemizi dünyada öne çıkaracak yatırımların daha fazla yapılmasını sağlamak için Yatırım Teşvik mevzuatında yeni düzenlemeler yapılmalı. Bu kapsamda NACE Koduna göre havacılık, ilaç, sağlık, savunma sanayi, beyaz eşya, otomotiv, raylı sistemler, robotik, bilişim, otomasyon gibi Yüksek Teknoloji sektörleri, orta-yüksek teknoloji sektörleri ile sadece gıda sanayiinde seçilmiş bazı alt dallardakiyatırımlar ile OSB’lerde yapılacak tüm yeni yatırımlara daha önce 90’lı yıllarda uygulanan ve çok başarılı bir etki gösteren makine alımlarındaki KDV+10 puan desteği tekrar acilen geri getirilmelidir. Ek olarak belirtilen bu sektörlerde OSB’lerde yapılacak yeni yatırımlar için belli sayının üstünde istihdam sağlaması ve bunu korunması şartıyla işletme dönemindeki elektrik ve doğalgaz gibi enerji tüketim bedellerinin sektörün önemine göre belirli süreler için devlet tarafından karşılanması sağlanmalıdır. Sanayicimizin yatırım yapma isteğini arttırmamız gerekir. Ne kadar fazla yeni sanayi yatırımı yapılması sağlanırsa, o kadar hızla bu krizi atlatır ve işsizliğe çare üretiriz.Bu dönemde yatırım yapan firmaların KDV alacakları çok daha hızlı firmalara nakit olarak ödenmeli, buna ilişkin prosedürler basitleştirilmeli veya firma tercihine göre mahsuplaşma işlemleri çok daha hızlı tamamlanmalıdır.”
Tüm sektörler mücbir sebep kapsama alınmalı
Başkan Küpeli, açıklamasının devamında koranavirüspandemisi ortaya çıktıktan sonra ilk olarak bazı sektörleri bu salgından ciddi oranda etkilendiğini göz önünde bulundurarak onları kapsam altına aldığını söyleyerek, “Ancak görüldüğü gibi salgının etkisi iş yaşamında sadece bazı sektörleri etkilemenin çoktan dışına çıkmış durumda, tüm sektörler bu salgıdan çok ciddi oranda etkileniyor, o yüzden devletimizden en önemli beklentimiz tüm sektörleri mücbir sebep kapsamına almasını istiyoruz. Devlet tarafından sağlanan tüm desteklerin sektörel ayrım yapılmadan tüm sektörlere eşit biçimde uygulanmasını bekliyoruz. Uygulamadaki gecikmeler her geçen gün bazı sektörlerde geri dönülemez hasarlara ve işletme kayıplarına yol açacaktır. Devletimizin bundan önce olduğu gibi, bu konuda da gereken adımları atarak, tüm sektörleri mücbir sebep kapsamına alacağına inanıyoruz” diye konuştu.