banner536

Kritik gün 19 Ağustos

ÇED olumlu raporu verilen Murat Dağı’ndaki siyanürlü altın madeni projesine karşı çevre örgütlerinin ve belediyelerin müdahil olduğu iptal ve yürütmeyi durdurma davasında Kütahya İdare Mahkemesi 19 Ağustos’ta keşif ve bilirkişi incelemesi yapacak.

Kritik gün 19 Ağustos
18 Ağustos 2019 Pazar 13:02

Türkiye’deki su kaynaklarının yüzde 40’ının doğduğu ve birinci derece deprem bölgesi olan Murat Dağı’nda altın ve gümüş madeni çıkartılmak isteniyor. Projenin sahibi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yeğeni Bahattin Özal’ın sahibi olduğu Odaş Enerji’ye bağlı Anadolu Eksport Maden firması. Maden projesinin hayata geçirilmesi durumunda içme ve yeraltı sularının yok olacağı ve bölgede kuraklığın baş göstereceği belirtiliyor.

Murat Dağı’nda altın-gümüş madeni çıkarma projesi için 8 Mayıs’ta ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için Karaağaç köylüleri ve birçok köy muhtarlarının içinde olduğu 60’a yakın kurum ve kişi dava açtı. ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için kritik gün ise 19 Ağustos. Mahkemenin atadığı 7 kişilik bilirkişi heyeti 19 Ağustos tarihinde Kütahya’nın Gediz ilçesinde bulunan Karaağaç köyüne giderek Murat Dağı’nda incelemelerde bulunacak. Yaşam savunucuları ve çevre örgütleri aynı tarihte maden faaliyeti yapılması planlanan Karaağaç köyüne gidip orada kitlesel eylem yapacak.

Maden şirketi Murat Dağı’nın çeşitli bölgelerinde bugüne kadar 60’a yakın sondaj kuyusu açmış durumda. Bu sondaj kuyuları Karaağaç köyünün su kaynağının yaklaşık 1 kilometre yer değiştirmesine sebep olmuş durumda. Diğer yandan sondaj kuyuları Murat Dağı’nda yaklaşık 1400 metre yükseklikte bulunan Asarkaya tepesine kadar çıkmış durumda. Bu tepede ise hangi çağdan kaldığı bilinmeyen tarihi yerleşim yeri kalıntıları ve su sarnıcı bulunuyor.

8 Mayıs’ta ÇED raporu onaylanan Anadolu Eksport şirketi ise, bölgedeki diğer 5 maden ruhsatının birleştirilmesini isteyerek Kütahya ve Uşak illerinin maden sahası olmasını talep etti.

SU YOK OLACAK

Kararın son derece vahim sonuçlar doğuracağını söyleyen Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Öz Akcura, “Anadolu Export, ÇED raporu onaylanan Karaağaç bölgesinde şimdilik toplam bin hektarda altın/gümüş arayıp işleyeceğini söylüyor. Bu bölge maden sahası ilan edilirse diğer şirketlerin de önünü açmış olacaklar” dedi.

Murat Dağı’nın kırık fay hatlarından oluştuğunu belirten Akcura, “Maden faaliyet için kullanacakları dinamitlerle fay hatlarını harekete geçirecekler. Bu bir olasılık değil kesinlikle böyle olacak. Bu faylar hareketlendiğinde yeraltı suları ya yatak değiştirecek ya da kaybolacaktır. Gediz Nehri, Porsuk ve Banaz çayları bu bölgeden çıkıyor. Bunlar Sakarya ve Menderes nehirlerini besliyor. Yani bu dağın suları Ege ovalarını suluyor. Tüm Ege Bölgesi, hatta Marmara ve İç Anadolu Bölgesi bile etkilenecek” diye konuştu.

YILDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Karaağaç köyü maden faaliyeti alanına 350 metre yakınlığıyla en yakın köy konumunda. Köy şirketin kuracağı çözelti havuzlarına ise 750 metre uzaklıkta. ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için dava açan köylüler, dava açtıkları tarihten beri sürekli ifade vermeye çağrıldıklarını belirtti. Dava açanlardan Durmuş Aksoy da, “Bizim çocukken oyun oynadığımız dağlara maden yapmak istiyorlar. Ben burada toprağıma sahip çıkıyorum. Köyüm için mücadele ediyorum. Ben terörist miyim de köyüme jandarmadan, istihbarattan birileri geliyor. Vatanseverlik toprağına sahip çıkmaktır. En büyük vatansever benim. Biz doğamıza sahip çıkacağız. Ormanı olmayanın vatanı olmaz” dedi.

Murat Dağı’nın bir diğer tarafı olan Uşak’ın Banaz ilçesinin köylüleri de madene karşı birlik oldu. Maden yapmak isterlerse direneceklerini belirten köylüler, Murat Dağı’na maden yapılırsa burada tarımın ve hayvancılığın biteceğine vurgu yaptılar. Gürlek köyü muhtarı Mehmet Aksoy köylerinde balık çiftlikleri olduğunu ve bu çiftliklerin yok olacağını söyledi.

TAM BİR FELAKET

Kütahya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Ali İhsan Bakır ise, yapılmak istenen madenin bölgedeki canlıların yaşamı açısından tam bir felaket olacağını vurguladı.

Kaynak 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.