Köşe yazarları bugün ne yazdı? 28 Aralık köşe yazıları...

Gazetelerin köşe yazarları bugün neler yazdılar, gündemi nasıl gördüler? İşte günün öne çıkan köşe yazarları...

Köşe yazarları bugün ne yazdı? 28 Aralık köşe yazıları...
28 Aralık 2018 Cuma 09:50

Komşuda yangın varsa “Bana ne!” diyemezsin…/Murat Taşkın/ İstikbal

-“Eskişehir’i dolaşıyoruz. Cafelere gidip oturuyoruz örneğin. Bizim sipariş ettiklerimizi getiren gençlere soruyorum. Garson olarak çalışanların büyük bir kısmı Üniversite öğrencisi… Aralarında mezun olanlar var. Ciddi bölümleri bitirmişler. Bitirdikleri bölümlerle alakalı bir iş bulmaları mümkün olmadığı için mecburen bu işi yapıyorlar. İnsan ister istemez ‘Bu çocuklar yıllarca bu eğitimi niçin aldı? Madem bu işte çalışmak durumunda kalacaklardı, keşke turizm ve ilgili bölümlerde okusalardı. Ya da meslek eğitimi alsalardı’ diye düşünüyor. Bu elbette onların suçu değil. Suç bizim. Onlara, eğitimini aldıkları iş imkânlarını sağlamamız lazım.”
-“Belediye başkanları için rutin belediye hizmetleri ile ilgili sınırlar çiziliyor. ‘Yol yap, kaldırım yap, çöp topla gibi’ Hâlbuki gençlere aldıkları eğitimle alakalı işler yaratılması da belediye başkanlarının görevidir. Ben bunu önemsiyorum. ‘belediye başkanı olarak iş bulmak, iş yaratmak benim görevim değil’ diyemem. O yüzden Eskişehir her alanda ileri teknoloji malların üretiminin yapıldığı bir şehir olmalı. Silikon vadileri kurulmalı. Dünya’da, Avrupa’da, İstanbul’da, üretim ve iş anlamında ne varsa Eskişehir’de de olmalı…

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

*****

Eskişehir’e yerli ve milli uygulama! / Arif Anbar/ Anadolu

Döviz arttı.Dolayısıyla yurtdışından gelen asfalt kaplama malzemesi bir hayli pahalandı. Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (ESOB) Başkanı Nadir Küpeli’nin getirdiği ‘beton yol’ önerisini kabul ederek, Eskişehir’de bir ilke imza attı ve ‘beton yol’ uygulamasını başlattı.
Tamamen yerli ve milli kaynakların kullanıldığı, dışa bağımlılığı büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan ve yol yapım maliyetini bir hayli düşürecek beton yol fikrinin nasıl ortaya çıktığını merak ettim. Merakımı gidermek için de EOSB Başkanı Nadir Küpeli’yle görüştüm.
Bakın Küpeli, beton yol sürecini nasıl anlattı. Okuyalım…

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

*****

Hoca neden 20 senedir yapmadı?/Kerem Akyıl/ Yenigün

Yılmaz Büyükerşen'in önümüzdeki dönemde kırsal alanlara ağırlık vereceğini hissediyoruz. Kendisiyle bu konuyu görüşme fırsatım olmadı. Ancak yakın çevresine kırsal kalkınmaya ağırlık vermek niyetinde olduğunu söylediği de kulağımıza geliyor.

Nitekim Halk Süt uygulaması gibi dut fidanı ve sebze fideleri dağıtılması gibi uygulamalar da ortada. Yakın bir zamanda ucuz ve sağlıklı yumurtaların da Eskişehirlilerle buluşturulacağını öğrendik. Gözümden kaçmış olabilir ancak, 'Halk Yumurta' uygulaması – sanırım – ilk kez basında okumakta, olduğunuz 'Analiz' köşesinde yer alıyor. Ayrıca keçi ve manda dağıtımının yapılacağını da biliyoruz. Bunun dışında çiftçimizin ürettiği meyvelerin kurutulacağı bir tesis de kuruluyor. Gazetecilerin kimsenin adamı olmaması ve cesur olması gerekir. Dolayısıyla "Hoca neden 20 senedir bunları yapmamış?" diyen meslektaşlarıma saygı duyuyorum. Ancak mevzubahis meslektaşlarıma yalnızca saygı duyuyorum; yoksa iştirak etmiyorum.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

*****

Geriye kalan?/Kemal Aydoğmuş/ Sonhaber

Bursa gibi olup,
Yılda 18-20 milyar dolar ihracat mı yapalım,
Yoksa Eskişehir gibi olup,
Yılda 1-2 milyar dolar ihracat mı yapalım?
İşte asıl soru bu…
Bir dönem de Eskişehir, Kayseri ile, Konya ile karşılaştırılır, oraların ne fevkalade şehirler olduğu, Eskişehir’in onların yanında esamisinin bile okunmaya değer olmadığı savunulurdu…
Kayseri’ye Konya’ya ne oldu bilmem,
Ama bu iki şehir şimdi yerlerini Bursa’ya bıraktılar…
Anlayamadığım şu,
Bu şehir için bir şeyler yapmak isteyenler, Eskişehir’i niye başka şehirlerle karşılaştırıyorlar?
Neden Eskişehir’de ne yapmak istediklerini anlatmak için başka şehirleri örnek gösteriyorlar?
Bir kere hiçbir Eskişehirli şehrinin Bursa’ya, Konya’ya, Kayseri’ye benzemesini istemez…
Çünkü her Eskişehirli şehrinin önce kendisine benzemesini,
Sonra da Eskişehir’in kendi koşulları, değerleri, olanakları ve sahip olduğu kaynaklarla birlikte güzel ve mutlu bir şehir olmasını ister…

*****

Cumhur İttifakı kesinleşti Eskişehir’de tablo ne olur?/ Özdemir Uçak/ Şehir

MHP Lideri Devlet Bahçeli Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. Orada Bahçeli, 31 Mart'taki seçimlerde MHP'nin aday çıkarıp çıkarmayacağı sorusuna, "Cumhur İttifakı, önemli ve hayırlı bir ittifaktır, Yenikapı ruhunun devamıdır. 30 büyükşehirde prensip anlaşması sağlandı. Ancak MHP, yerel seçimde belediye meclis üyelikleri ve ilk genel meclis üyelikleri için kendi adayları ile yarışacak” dedi. Eskişehir için durum netleşmiş oldu. 30 Büyükşehir konusunda bir sorun yok. Yani AK Parti-MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı Eskişehir’de başta Büyükşehir olmak üzere bazı ilçeler için kesin anlaşmaya varmış durumda. Kısacası Ankara işi çözmüş. “Eskişehir’de olmadık formülleri herkes unutsun. Bu hamlelerden doğru sonuç çıkmaz.” Çok yakın zamanda yani 29 Aralık veya 2 Ocak’ta adaylar ilan edilecek gibi duruyor. Bahçeli, ittifakta hangi partinin adayı öndeyse ona destek verileceğini söylüyor. Bu basit tarif aslında Eskişehir’de olacakları da netleştirmiştir. Yani örneğin “2014 yerel seçiminde Büyükşehir adayı Harun Karacan 204 bin oy alırken, MHP adayı Kadir Çalışıcı 58 bin oy almış. Seçimi 235 bin oyla CHP’li Yılmaz Büyükerşen kazanmış. Odunpazarı’nda AK Parti adayı Nevzat Önder 83 bin oy alırken MHP adayı Emine Edizgil 51 bin oy aldı. Seçimi ise 95 bin oyla CHP’li Kazım Kurt kazandı. Tepebaşı’nda AK Parti adayı Orhan Soydaş 79 bin oy alırken, MHP adayı Murat Sanlar 25 bin oy aldı. Seçimi ise 93 bin oyla CHP’li Ahmet Ataç kazanmış.”

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.