Eskişehir’de, TÜYAP tarafından bu sene 4’üncü düzenlenen “Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı”nın açılışına çiftçilerin eylemi damgasını vurdu. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’un açılışını yaptığı fuarda, Eskişehirli çiftçiler mısır alım fiyatları başta olmak üzere yüksek girdi fiyatlarını ıslıklar ve alkışlarla protesto etti.
Eylem sırasında fuar alanında basın açıklaması yapmak isteyen çiftçiler ile güvenlik arasında da kısa süreli gerginlik yaşandı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in araya girmesiyle gerginlik sona ererken, çiftçilerin açıklama yapmasına izin verildi. Çiftçiler adına açıklama yapan Burak Kuşan, on iki aylık tarımsal girdi enflasyonun yüzde 76,36 olduğunu belirterek, mısır üreticisine verilen yüzde 5,3’lük zam kararını hezeyan olarak değerlendirdi. “Geçimini topraktan temin eden başta bizler olmak üzere, toplumun önemli bir kesiminin içine sürüklendiği ekonomik çıkmazın faturası emeğiyle geçinen kesimlerin sırtına sarılmak istenmektedir” diyen Kuşan şunları söyledi: “TMO’nun geçtiğimiz yıllarda ucuz ekmek ürettirmek bahanesiyle sanayici özelinde uyguladığı sübvansiyonun hazineye maliyeti milyarları aşmaktadır. Bugün çiftçiden esirgenen kaynaklar, konu sanayici olduğunda rahatlıkla kullanılmaktadır. Plansız, sorumsuz, vicdansız ithalat politikaları ve tarımsal girdi fiyatlarının aşırı yükselişi yerli üreticinin yaşadığı dar boğazın sebeplerinden biridir. Dünyada tarımsal emtia fiyatları gerilerken, bir de üzerine vergisiz ve kotasız uygulanan ithalat politikaları ve yüksek enflasyon yerli üreticiyi çaresiz bırakmıştır. Buğdayda sıfır gümrükle yapılan ithalatın benzeri mısırda da uygulanmış, 2021 yılından 30 Nisan 2023 tarihine kadar vergisiz ithalat yaptırılmıştır. Bildiğimiz üzere TMO, 2022 yılı mısır müdahale fiyatını 5.70 TL/kg olarak açıklamıştı. 2023 yılı için bir önceki yılın fiyatına oranla yalnızca yüzde 5.3 artışla 6 TL/kg açıkladı. Bu oran hem tarımsal girdi enflasyonu hem de TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonu rakamlarının çok çok altındadır.”
“Bıçak kemiğe dayandı”
TÜİK verilerine göre 2023 ağustos ayında margarinin yüzde 23,5, ekmeğin yüzde 18,5, tereyağın yüzde 15,8, yumurtanın yüzde 15, peynirin yüzde 12,5, şekerin yüzde 8,9, şebeke suyunun yüzde 7,4, unun yüzde 7,3, çayın ise yüzde 8 zamlandığına dikkat çeken Kuşan, buna karşılık bir yılın sonunda mısır fiyatına yapılan yüzde 5,3’lük zammın insan aklıyla alay etmek anlamına geldiğini savundu. Bu zam oranını kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, yetkililere seslenen Kuşan, “Bıçak kemiğe dayandı, çiftçi dayanma direncini kaybetti. Telafisi olmayan, uzun yıllar çiftçiyi mağdur edecek bu yanlıştan acele dönün. Bu memleketin hayrınadır. Bizler ürettiğimiz için cezalandırılmak istemiyoruz. Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan 10 Eylül’e kadar ETO Fuar Merkezi’nde açık kalacak fuarda traktör ve biçerdöverler, hayvancılık, tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sulama sistemleri, sera teknolojileri, çiftçilik ekipmanları ile hayvansal üretim makineleri sergileniyor.