Eskişehir Sanayi Odası, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sürdürülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. ESO Meclis Salonunda üreticilerle bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, teknolojide paradigmaların vakitlice sezinlenmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programının kapsamı ve hedefleri hakkında Eskişehir İş Dünyası’na yönelik bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ESO Yönetim Kurulu Başkan Celalettin Kesikbaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanı Sn. Hakan Erten, ESO Yönetim Kurulu Üyeleri ile sanayi-ticaret temsilcileri katıldı.
Üretim kabiliyeti Eskişehir’in DNA’sına kodlanmıştır
Toplantının açılışında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Hamle Programını katma değerli ürünlerin artması, stratejik sektörlerin gelişimi ve ithalata bağımlılığın azaltılması adına çok önemli bulduklarının vurguladı.
Katma değeri yüksek ürün üretiminde en önemli konuların başında, ürünün Ar-Ge ve tasarım aşamasından itibaren yerli kaynaklar ile geliştirilmesi ve üretilmesinin geldiğini söyleyen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Hamle Programına baktığımızda ülkemizin geleceği açısından kritik öneme sahip olan sektörler özenle belirlenmiştir. Makine, kimya, bilgisayar, elektronik, ulaşım araçları, elektrikli teçhizat ve tıbbi cihaz gibi sektörlerden 1.000’e yakın ürün destek kapsamına alınmıştır. Bu sektörlere ciddi yatırım yapmamız, Ar-Ge ile gelişmemiz, milli teknoloji ile büyümemiz dünya ile yarışta payımızı arttırmamız için çok önemli faktörlerdir. Biliyoruz ki Hamle Programı kapsamında desteklenen ürünlerin çeşitliliğini artırarak yolumuza devam etmek ve ithalata bağımlılığı azaltmak zorundayız. Eskişehir’in demiryolları ile başlayan, sonrasında beyaz eşya, otomotiv, savunma ve havacılık ile devam eden teknolojik üretim kabiliyeti şehrimizin DNA’sına kodlanmıştır.” dedi.
Desteklere tek pencereden başvuruluyor
Sanayinin kalkınması amaçlı sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından hazırlanan hamle programının uygulanması ve hedefleri yönünde bilgilendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Hamle Programını, yüksek katma değerli üretim ve ürünü dünyaya ihraç etme adımı olarak tanımlayabiliriz. Geliştirdiğimiz ürünü dünyaya sunmayı yerli imkanlarımız ile gerçekleştireceğiz. Hem yüksek teknoloji ürünlerinin Türkiye’de üretilmesini hem de kritik teknoloji ürünlerinin yerlileştirilmesini önemsiyoruz. Bunu sadece bir teşvik programı olarak görmüyoruz. Programda hiçbir Ar-Ge projesinin rafta kalmamasını istiyoruz. Bu nedenle TÜBİTAK ve KOSGEB ile birlikte çalışarak Ar-Ge ve Yatırım Teşviklerini ilk kez bir araya getirdik. Kısaca Hamle Programı tek pencere mekanizmasıyla bir arada tanımlanabiliyor. Ayrıca, 50 milyon lira üzerinde sabit yatırım öngörülen projeler için proje bazlı teşvik sistemi devreye girebiliyor. Program, bir ürünün Ar-Ge, Ür-Ge, ticarileşme, seri üretim ve işletme dönemi süreçlerini kapsayacak şekilde uçtan uca tüm aşamalarının desteklenebilmesine imkan tanıyor.” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin 2000’li yılların başında aldığı kritik karar sonrasında insansız hava araçları üreten ülkelerden biri olma iddiasını ortaya koyduğunu söyledi. Kacır, yerli otomobil konusunda ise "Yaklaşık 2 milyona yakın araç üretme potansiyeline sahibiz" dedi.
Türkiye’nin Tesla'sını geliştirebiliriz ve üretilir diyen Kacır, “Bizden çok daha büyük ve tecrübeli görünen pek çok markayı dahi geride bırakma imkanına sahip olabiliriz. Tıpkı milli insansız hava araçlarındaki gibi” yorumunda bulundu.
Sanayimiz büyük hamleler yapacak
Toplantının açılışında konuşan Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, “Kuruluş’ tan Kurtuluş’a, geçmişin mirasını her sektör ve alanda geleceğe taşımayı hedeflediğimiz Eskişehir’de sanayi hususunda da seferberlik ruhu içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi. Vali Ayyıldız konuşmasında, Türkiye’nin ilk ağır sanayi işletmesine ev sahipliği yapan Eskişehir’in dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahip olduğu ifade etti. Ayyıldız konuşmasının devamında “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi”nin; bu potansiyeli gözler önüne sermekle birlikte, ilimizin yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı sanayideki gücünü de öne çıkaracağına inanıyoruz. Yüksek teknolojiye dayalı, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve millî bir sanayi yapısı oluşturmak misyonundan hareketle, büyük Türkiye'yi inşa etmek için sanayi ve ticarete yön veren katma değerli sektörlerde dışa bağımlılığı azaltmak mühimdir. Bizler de mevcut alt yapımızın geliştirilmesi çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekle mükellefiz. Geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizi inşa ederken vaktiyle bu topraklarda ayak izi olan Şeyh Edebali’nin ifade ettiği gibi davamızın esası; sevgi, azim ve çalışmaktır. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Toplantısı’nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Teşvik ve yatırımları içeren program
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Birçok kez Eskişehir'de birlikte olduk bugün de hamle programımız için buradayız. Eskişehir için kıymetli olduğunu düşündüğümüz bir program. Bugünkü toplantı ile daha üst düzeye taşınacağını düşünüyoruz. Bu program tek kapıdan tüm kamunun Ar-Ge teşvikleri ve sanayi yatırımlarını içeren bir program. Bu memlekette doğmuş büyümüş suyunu içmiş bir hemşehriniz olarak bu konuda üstüme düşeni yapmaya hazırım. Programın şehrimiz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Toplantı sonrası katılımcıların soruları yanıtlandı ve daire müdürleri program hakkında bilgi verdiler.