Erdal Akyazı yazdı...
Maalesef işçi hakları giderek gasp ediliyor. Eskiden işten atılan bir kişi mahkemelere başvurduğu zaman çok cüzi bir ücretle dava açılabiliyordu. Şimdi ise bir kişi işten atıldığı zaman 500 ile 1000 tl arasında sadece dosya masrafı ödüyor avukat ücretini peşin isterse zaten işsiz kalmış ve cebinde parası olmayan kişi dava açamayacak bu da bir çeşit yıldırma yoluyla hak gaspı oluyor.
Sürekli yeni çıkan yasalarla işçilerin hakları ya gasp ediliyor ya da hak arama yolları zorlaştırılıyor bu da bir çeşit yıldırma ve vazgeçirme politikası olarak karşımıza çıkıyor. Ülkeyi yöneten siyasi partiler ne yazık ki iktidara talip olurken ezilenden yana olacağız derler ama yönetimi ele alınca önce oy aldıkları sınıfı ezerler.
Arabulucuya nasıl başvurulur
Başvurular Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerde kurulan arabuluculuk bürolarına yapılır. Arabuluculuk bürosu olmayan yerlerde ise arabuluculuk bürosu yetkileriyle görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne başvurarak işlemlerin başlatılması istenmelidir.
Hangi iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk süreci zorunludur
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve tazminat(kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti gibi) işe iade taleplerinde dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Buna karşılık iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bunlarla ilgili tespit ve itiraz durumları bu kapsamda değildir.
Arabulucuya başvurmak için başvuru süresi var mıdır, varsa bu sure ne kadardır.
İş sözleşmelerinin sonlandırılmasında fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içerisinde işe iade talebiyle arabuluculuğa başvurulması zorunludur. Bu sure kesinlikle kaçırılmamalıdır.
Feshe bağlı olacak kalemleri içinde yer alan ücret alacakları 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. ( yasadan önce bu alacaklar on yıl ile sınırlandırılmıştı.)
Arabuluculuk atandıktan sonra üç hafta içerisinde karar verilmelidir. Bu süre kimi zorunlu durumların ortaya çıkması halinde bir hafta daha uzatılabilmektedir. Arabulucu ile yapılan görüşme sonucunda işçi ve işveren tarafının işe iade konusunda anlaşmaya varamamaları durumunda, arabulucu tarafından son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesine dava açılabilecektir.
Taraflardan biri görüşmeye gelmez ise ne olur
İlk toplantıya herhangi bir mazeret bildirmeden katılmayan taraf dava açıldığı takdirde, bu taraf dava sonucunda kısmen ya da tamamen haklı çıksa bile yargılama giderlerinin tamamından sorumludur. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilemez.