İşçisiyle beraber ayakta kalmaya çalışan işverenlerimizin Kamu kaynaklı, geri ödemesi olmayan tek bir yasal hakkı bulunmaktadır. O da “Kısa Çalışma Ödeneği” dir.
23 Aralık 2019 tarihinde ilk kez Çin’de görülen Corono virüsü 11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde de ilk kez görülmüş ve o günden itibaren hızla yayılmaya başlamıştır. Bugün de halen yayılma hızı artarak devam etmektedir.
Tüm dünyayı etkisi altına alan virüs, hayatımızın da hemen hemen her alanını olumsuz etkilemiştir. Virüsün yayılma hızının azaltılması amacıyla “Evde kal” kampanyaları düzenlenmiş ve halkımız da bu konuda büyük bir duyarlılık göstererek evde kalmıştır.
Evde kalma durumunun virüsün yayılması açısından çok faydalı olduğu kesindir. Ancak evde kalınması, hem ticaret hayatını hem de iş hayatını derinden yaralamıştır ve yaralamaya da devam edecek gibi gözükmektedir. İş hayatının temel paydaşları olan esnaf, sanayici, serbest meslek erbabı ve tüm iş insanları virüs sebebiyle çok zor duruma düşmüştür. Zor duruma düşen esnaf ve sanayicilerimiz öncelikle ayakta kalmaya çalışmakta bunun yanı sıra da yanında çalıştırdığı işçilerini işten çıkartmadan, bu zor günleri birlik ve beraberlik içerisinde aşmayı arzulamaktadır.
Bu temel amaç çerçevesinde işçisiyle beraber ayakta kalmaya çalışan işverenlerimizin Kamu kaynaklı, geri ödemesi olmayan tek bir yasal hakkı bulunmaktadır. O da “Kısa Çalışma Ödeneği” dir. Bu yazımızın amacı, kısa çalışma ödeneği hakkında işçi ve işverenlerimizi bilgilendirmek ve bu yasal hakkını kullanarak yaralarını sarmaya çalışan esnaf ve sanayicilerimize katkı sağlamaktır.
1.Kısa Çalışma Ödeneği Nedir ?
İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
2. Kısa Çalışmanın Amacı Nedir ?
Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.
3. Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanma süresi ne kadardır ?
Kısa çalışmanın azami uygulanma süresi üç aydır.
4. Kısa Çalışma Ödeneğine Hangi İşverenler Müracaat edebilir ?
Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran işverenler kısa çalışma başvurusu yapılabilir.
5. Kısa Çalışma Ödeneği hangi katkıları sağlar ?
a) İşçilere kısa çalışma ödeneği verilmesi,
b) Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi,
6. Kısa Çalışma Başvurusu nereye ve nasıl yapılmaktadır?
İşverenler; gerekli belgeleri bağlı bulundukları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine göndermek suretiyle başvuru yapabilir. Elektronik posta adreslerine https://www.iskur.gov.tr/
isveren/kisa-calisma-odenegi/basvuru-icin-gerekli-belgeler-ve-il-iletisim-adresleri/ adresinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca evrakların fiziki ortamda teslimine gerek bulunmamaktadır.
7. Başvuru yaptıktan sonra süreç nasıl ilerlemektedir. ?
İŞKUR’a teslim edilen belgeler İŞKUR birimleri tarafından uygunluk tespiti yapılabilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderilmektedir. Bu çerçevede, iş müfettişlerince yapılacak uygunluk tespiti sonucu işverene başvurunun yapıldığı aynı yöntemle İŞKUR tarafından işverenin başvuru yaptığı e-posta adresine bildirilecektir.
8. Her işçi Kısa Çalışma Ödeneği Alabilir mi?
İşçilerin ödenekten yararlanabilmesi için;
• İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması,
• İşçinin kısa çalışmaya tabi tutulması ve
• Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.
9. Kısa Çalışma Ödeneği Kaç TL dir.
Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ı olarak belirlenir. Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılacak olup, tamamen faaliyetin durdurulması halinde 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenebilmektedir.
10. Kısa Çalışma Ödeneği kime ödenir ?
Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ödenir.
11. Kısa Çalışma Ödeneği uygulanırken sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkımız varmıdır?
Kısa çalışma uygulaması süresince işçilerin çalışmadıkları günler için Genel Sağlık Sigortası primleri İŞKUR tarafından SGK’ya bildirilmekte olup ilgililer ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
12. Kısa Çalışma yapılan sürede işveren işçisini işten çıkartabilir mi?
İşyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25/II bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir.