Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından Proje Fuarı’nın ikincisi ESO ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliğinde “ETTOM Fair Play” ismiyle gerçekleştirildi.
ESO Hizmet Binasında gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Sanayi-Üniversite işbirliğinde artık daha çok varız ve var olmaya devam edeceğiz. Başarılı işlere imza atacağız. Çünkü bizim kitabımızda başarısızlığa yer yok” dedi.
Proje Fuarına katılan ve mezun olacaklardan söz isteyen Kesikbaş “Buraya katılarak proje ortaya koymuş genç mühendis arkadaşların yüzde 50’sinden müteşebbis olacakları konusunda söz istiyorum. Müteşebbislik ruhunu edinmiş herkes 30 ya da 40 yaşlarında kendi fabrikasını, üretim tesisini ya da atölyesini kurabilir. Çünkü ülkemiz ancak bu şekilde kalkınıp gelişir. Bu asla unutmamız gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmasında çalışarak, emek vererek bir işin doğru yapılacağının üstünde duran Kesikbaş, “Yaptığınız işe emek, vizyon, inovasyon katmak ve bunların hepsini iç içe koymak sizleri gelecekte belki de milyon dolar sahibi yapacaktır. Ama olay sadece paradan da ibaret değildir. Çünkü sanayiciyi, üreticiyi ayakta tutam ve motivasyon sağlayan şey başarıdır. Bir ürünü ortaya çıkarmanın verdiği başarıdır” dedi.
Eskişehir Sanayi Odası olarak üreten ve vizyon ortaya koyanların yanında olacaklarının altını çizen Kesikbaş, “Oda olarak arkanızdayız, yanınızdayız ve her taraftayız. Bu işbirlikleri daha hızlı bir şekilde devam edecek. Önümüzdeki sene bizde sanayimizin ihtiyaçlarını tespit edip üniversitelerimize bildireceğiz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda projeler hazırlanacak ve ihtiyaçlarımıza çözüm üreten projelerimizi de ciddi miktarda ödüllendireceğiz. Bununda sözünü buradan verelim” diye konuştu.
10 sonrayı konuşalım
ETTOM Fair Play Proje Fuarı’nda konuşan Rektör Yardımcısı ve ETTOM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çabuk ise üniversite olarak sanayide proje sunmaya ve bunları sanayicilerle paylaşmaya çok alıştıklarını ve bundan sonra da bu çalışmaların artarak süreceğini söyledi.
Üniversite olarak yapmak istediklerinin bilgiyi önce teknolojiye sonra ürüne dönüştürerek raflardan kalan çalışma olmasından kurtarmak olduğunu bildiren Çabuk, “Bir diğer hedefimizde sanayinin içindeki sorunların çözümünün ötesine geçerek, artık sanayinin 10 yıl sonra neler çalışacağını konuşmasıdır. Bugünkü sorunları çözecek birikim sanayide de var üniversitelerde de var. Biz teknolojiye yön verecek çalışmalara yapalım” dedi.
Konuşmasında bundan sonra posterleri kaldırarak bütün çalışmaların prototip olarak masada ya da yazılım olarak ekranda olmasını istediklerini açıklayan Çabuk, üniversitedeki gençlerin bunu yapacak güçleri olduğunu vurguladı.
Yapılan konuşmalardan sonra fuarda öğrenci projeleri sanayiciler ve öğretim görevlileri tarafından gezildi. Sonrasında ise 8 dalda dereceye giren öğrenci projelerine ödüllerini verdi.