Eskişehir ili teşvikleri sektörel ve bölgesel olarak arttırıldı. Eskişehir’in Alpu, Günyüzü ve Han ilçeleri özel teşvik kapsamına alındı.
Eskişehir Sanayi Odası tarafından uzun süredir dile getirilen ve her platformda değiştirilmesi için girişimde bulunulan yatırım teşvikleri konusunda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yapılan değişikliklerle birçok yatırım konusuna sağlanan devlet desteklerinin daha sade, anlaşılır ve etkin hale geldiğini ifade eden ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Yapılan düzenlemelerle hem stratejik alanlarda yapılacak yatırımların özel olarak desteklenmesi hem de bulunduğu ile göre daha az gelişmiş ilçelerimizin kalkınmasının hızlandırılması sağlanabilecek” değerlendirmesinde bulundu.
Vergi oranları ile ilgili yapılan düzenleme hakkında da yorumda bulunan Kesikbaş, “Yatırım harcamaları için sağlanan katma değer vergisi (KDV) iadesiyle vergi indirimi desteğinde uygulanan yatırıma katkı oranları ile vergi indirim oranları ve yatırım döneminde kullanılabilecek yatırıma katkı tutarı oranının artırılmasına yönelik düzenlemenin süresi uzatılmış oldu. Ülke ekonomisinde yarattığı katma değer, ihracat ve istihdam açısından önemli bir yere sahip olan imalat sanayine yönelik yatırımlara ivme kazandırılması adına bu düzenlemeyi anlamlı buluyoruz.” dedi.
Eskişehir’in Alpu, Günyüzü ve Han ilçeleri Özel Teşvik kapsamına alındı
Yapılan değişiklikler ile birlikte Eskişehir’in Alpu, Günyüzü ve Han ilçelerinin özel teşvik kapsamına alındığının altını çizen Kesikbaş, bu ilçelerimizde gerçekleştirilecek yatırımların Eskişehir’in bir alt bölgesi, yani 2. Bölge teşviklerinden faydalanabileceğini ifade etti.
1 Ocak 2021'den itibaren il ve ilçelerin gelişmişlik düzeyine göre yapılan sınıflandırma tablosu sonucu bulunduğu il sınırlarına göre görece daha az gelişmiş 263 ilçeye bulunduğu ile göre daha fazla destek sağlandı. Bulunduğu il sınırlarına göre daha az gelişmiş ilçelere bulunduğu ile göre daha fazla destek sağlanmak suretiyle il ve ilçeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına yönelik düzenleme yapıldı. Eskişehir’in Alpu, Günyüzü ve Han ilçeleri de değişiklik kapsamına dahil edildi. Böylelikle söz konusu ilçelerimizde gerçekleştirilecek yatırımlar Eskişehir’in bir alt bölgesi, yani 2. Bölge teşviklerinden faydalanabilecek. Bununla birlikte Alpu, Günyüzü ve Han ilçelerimizin organize sanayi bölgelerinde veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ise Eskişehir’in iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yani 3. Bölge teşviklerinden yararlanabilecek.
Eskişehir’in Stratejik Sektörleri için Özel Teşvikler
Yapılan değişiklikle 4. Bölge desteklerinden faydalanabilecek orta-yüksek teknolojili yatırım konuları” başlıklı tablo revize edildi. Bu konu için özel bir parantez açan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir sanayisini yakından ilgilendiren bu değişiklikle birlikte kentimiz için stratejik öneme sahip olan sektörler özel teşvik kapsamına alındı.” şeklinde konuştu.
Buna göre; Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı (ilaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı hariç), Makine ve Teçhizat İmalatı, Elektrikli Makine ve Cihazların İmalatı, Motorlu Kara Taşıtları İmalatı, Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ile Vagonlarının İmalatı, Ulaşım Araçları İmalatı 4. Bölge desteklerinden faydalanabilecek orta-yüksek teknolojili yatırım konuları olarak Karar’da yer aldı.
Teşvik sisteminde yapılan değişikliklerle birlikte Türkiye'nin rekabetçi konumunu güçlendirmek ve çevreye saygılı üretimleri desteklemek adına Ar-Ge ve çevre yatırımlarına sağlanan faiz desteğinin üst limiti 1 milyon liradan 1,8 milyon liraya çıkarıldı.Yüksek teknoloji yatırımlarını ülkeye çekebilmek adına yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik kullanılmış komple tesislere faiz desteği sağlandı. Ayrıca yatırımcıların ihtiyaçları doğrultusunda vergi indirimi desteğine alternatif olarak sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilecek azami oranları artıracak şekilde esnek bir düzenlemeye de gidildi.