Türk Eğitim-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı Haydar Urfalı, Milli Eğitim Bakanı tarafından açıklanan ve TEOG yerine getirilen yeni sistem ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yeni getirilen sistemin iki bölümden oluştuğunu belirten Urfalı, ilk bölümde 8. sınıf düzeyinde bulunan 1 milyon 200 bin öğrencinin tamamına açık ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 150-200 bin öğrencinin girmesinin beklendiği çoktan seçmeli sorulardan oluşan 60 soruluk merkezi bir sınav uygulaması ve merkezi yerleştirme olduğunu kaydetti. İkinci bölümde ise, Milli Eğitim Bakanlığı’nın beklentisine göre “Nitelikli okullara” sınavla yerleştirilecek öğrenciler hariç diğer öğrencilerin dahil olacağı isteğe bağlı olarak Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi olacağına değindi.
SİSTEM BİLİMSEL, MANTIKLI VE PEDAGOJİK DEĞİL
Söz konusu sistemin yeni olmadığını ve eskiye dönüş olduğunu savunan Urfalı, Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Yerleştirme Sisteminin makul, mantıklı, bilimsel ve pedagojik olmadığına dikkat çekti. Sistemle ilgili kaygılarını maddeler halinde sıralayan Urfalı şöyle devam etti:
“1-Her öğrenci istediği okula yerleşemeyecektir çünkü 5 tercih sınırı vardır.
2- 5 tercihe yerleşme orta öğretim başarısına göre yapılacaktır. Puanı yeten Anadolu Lisesine yerleşeceğinden seçkinci sistem devam edecektir.
3- 5 tercihe yerleşmede mecburen orta öğretim başarı notu esas alınacağından evine en yakın Anadolu Lisesine yerleşme diye bir şey asla olmayacaktır.
4-Genel liseler daha nitelikli okullar olacak diye Anadolu Lisesine çevrilmiş ve sınavlı hale getirilmişti, acaba nitelikten geri adım mı atılmaktadır?
5-Nitelikten geri adım atılmasının bir sebebi sınavsız alım ise, bir diğeri de Anadolu Liselerinin sınıf mevcutlarıdır. Okullarda sınıf mevcudu kaç olacaktır?
6-Adrese dayalı bir sistem hem sahteciliği hem de kast sistemini beraberinde getirmeyecek midir? TEOG bu yönüyle de iptal edilmemiş miydi?
7-Fen, sosyal bilimler liseleri ile proje okulları sınavlı olacağından, okul dışı kaynak ihtiyacı daha da artacak, yarış hızlanacaktır.
8-Akademik lise ihtiyacını karşılamak tam anlamıyla mümkün olmayacağı için, özel okullara duyulan ihtiyaç daha da artacaktır.
9-Fen, sosyal bilimler liseleri ve proje okulları için yapılacak sınavda 60 soru yetersiz olup, 6, 7, 8. sınıf müfredatını karşılamaktan uzaktır.
10-Sınavda sadece 8. sınıf müfredatı mı yoksa 6, 7, 8. sınıf müfredatları mı sorulmalıdır ? konusu, sınavın hedefine uygun olarak tartışılmalıdır.”
YENİ SİSTEMLE EN KARLI ÇIKACAK OLANLAR ÖZEL OKULLARDIR
Yeni sistemle birlikte ilk ve ortaokul kayıtlarında yoğun şekilde yaşanan sahte adres beyanı sıkıntısını lise kayıtlarına da taşıyacağına dikkat çeken Urfalı, “Nitelikli okullar olarak tanımlanan, sınavla girilen okullar olduğu sürece sınavı kaldırmak iddiasının tam bir hayal olduğu da artık anlaşılmıştır. Özel ders, kurs v.b. uygulamalar bu yeni sistemde de artarak son hız devam edecektir. Yarışılacak nitelikli okul sayısı azalacağı için yarış daha da hızlanacaktır. Yeni dönemde en karlı çıkacak olanlar yine özel okullar olacaktır. Çünkü Anadolu Liseleri nitelikli okul kavramı içine dahil edilecek okul sayısı ciddi oranda azalmış olacaktır. Bir önemli problem de adrese dayalı sistem açık bir kast sistemidir. Bu milleti sınıflara göre tanzim etmektir. Amaç bu olmasa da sonuç budur. Kayıtlarda yaşayacak sıkıntıların boyutlarını şimdiden görmek mümkündür. Allah evlatlarımızın yar ve yardımcısı olsun, yaşanacakları öngöremeyenlere de feraset versin. Eğitimde yapılan yanlış uygulama ve politikaların bedeli ise kaybedilen kaliteli, nitelikli ve yeterli eğitim alamayan evlatlarımıza olacaktır.”