Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, TEOG yerine getirilen sistemle ilgili açıklamalarda bulundu. Alkan, “Pek çok eğitim bölgemizi düşündüğümüzde öğrencinin kendi ilgi, yetenek ve isteklerine göre okul bulması zordur. Emek, 71 Evler, Gökmeydan taraflarında öğrencinin tercih edebileceği 5 tane Anadolu Lisesi var mı? Bu durum Eskişehir için pratikte tercih hakkının kalkması anlamına gelmektedir.” dedi.
Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanan yeni sistemin birçok sorunsalı içerisinde barındırdığını söyledi. Yeni sistemle birlikte özel okullara yönelimin artacağına işaret eden Alkan, kamu okullarının da nitelikli ve niteliksiz olarak ayrıma uğrayacağını söyledi.
Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sisteminin sorunlarına dikkat çeken Alkan, “Eğitim sisteminde var olan eşitsizliği yoksul mahallelerde oturan emekçi çocukları için daha da derinleştirecektir. MEB, okullarımızı nitelikli/niteliksiz şekilde ayırarak açıkça eğitimin eşit ve adil şekilde sunulmadığını, kabul etmiştir. Eğitim Sen olarak her bütçe döneminde vurguladığımız okullara yeterince kaynak ayrılmıyor bu da bütçe göstergelerinde yer alıyor eleştirimizin ne kadar doğru olduğunu göstermektedir.” dedi.
Türkiye’deki eğitim politikasının iflas ettiğini söyleyen Alkan, “Ülkemizde veliler çocuklarının daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için bir çok zorluğa göğüs germektedirler. Eğitimde fırsat eşitsizliğinin kaldırılması için adımlar atılması beklenirken öğrencilerin geleceğini daha da karartacak bir sistemin açıklanmış olması bu iflasın sonucudur. Sonuç itibarıyla bu sistem insanların umutlarını, hayallerini çalmıştır. Sosyo-ekonomik durumu iyi olanlar için yeni sistem sadece birkaç detay değişikliğinden başka bir şey ifade etmemektedir. Açıkçası yeni liseye giriş sistemi de daha öncekiler gibi MEB’ in paran kadar eğitim uygulamasının devamından başka bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.
ESKİŞEHİR’DEKİ LİSELERİN NİTELİĞİ TARTIŞMALI
Öğrencilerin evlerine yakın okullara kayıt olma durumunun gerçekleşmeyeceğine değinen Alkan şöyle devam etti: “Mahalli yerleştirme sistemi ile öğrencilerimiz adresine en yakın okula yerleşmeyecektir. Çünkü ilkokul ve ortaokullarda uygulanan adrese dayalı kayıt sistemi ne kadar hayata geçirildi ki bu sistem de hayata geçirilsin? Veliler bugünden itibaren nitelikli liselerin etrafından kiralık ev aramaya başlayacaklardır. Eskişehir’deki liselerin mahalle okulu olma niteliği tartışmaya açıktır. Pek çok eğitim bölgemizi düşündüğümüzde öğrencinin kendi ilgi, yetenek ve isteklerine göre okul bulması zordur. Emek, 71 Evler, Gökmeydan taraflarında öğrencinin tercih edebileceği 5 tane Anadolu Lisesi var mı? Bu durum Eskişehir için pratikte tercih hakkının kalkması anlamına gelmektedir.”
İMAM HATİP LİSELERİNE YÖNLENDİRİLECEKLER
“MEB, 8. sınıfta okuyan öğrencilerin % 10’ nun isteğe bağlı girilecek bir sınavla nitelikli okullara gireceğini açıklamıştır. TEOG ‘ un kaldırıldığı günden itibaren oluşturulan algı sınavda başarılı olanların fen liselerine, sosyal bilimler ve proje okullarına yerleşeceği yönündeydi. Oysa ki ülkemizde proje okulu olarak adlandırılan okulların büyük bölümü Anadolu İmam Hatip Liseleridir. Buradan öğrenci istemeyerekte olsa imam hatiplere yerleştirme ile karşı karşıya kalacaktır. Uygulanacak sınava yönelik diğer bir kaygıda şudur. Sınava giren bir öğrenci nitelikli bir okula giremezse mahallesindeki okulda kontenjan sorunuyla karşılaşmayacak mı?”