Öğretmen Okullarının kuruluşunun 169. Yıl dönümünde, Eskişehir Eğitim –İş Şube Başkanı Mücahit Bayraktar yaptığı basın açıklamasında öğretmenlik mesleğinin statü ve saygınlığının azaldığına dikkat çekti.
Bayraktar yaptığı açıklamada ‘‘Bir ülkenin geleceğinin mimarı öğretmenlerdir. Yeni nesillerin niteliği de hiç kuşkusuz onu yetiştiren öğretmenlerin niteliği ile eş değer olacaktır. 169 yıllık öğretmen yetiştirme tarihimiz ve Cumhuriyet tarihimiz boyunca Köy Enstütüleri’nden başlayarak öğretmen yetiştirme konusunda önemli adımlar atılmasına karşın günümüzde hem öğretmen yetiştime sisteminde hem de yetiştirilen öğretmenlerin istihdamında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.
Öğretmenlik mesleğinin statü ve saygınlığının azaltılmıştır
Eğitim planlamalarındaki yanlışlıklar ve aksaklıklar nedeni ile eğitime yapılan gelişigüzel müdahaleler nedeniyle ortaya çıkan öğretmen ihtiyacını kapatmak için , öğretmen niteliğini taşımayan kişilerin bu göreve atanması , öğretmenlik mesleğini kolay elde edilebilen , herkesin yapabileceği bir meslek konumuna getirmiştir. Bu uygulamaalr kuşkusuz, öğretmenlik mesleğinin statü ve saygınlığının azaltılmıştır.
Köy Enstitüleri felsefesi ile çağdaş özerk üniversite olanakları buluşturulmalı
Eğitim fakültelerine yeterli öğretim üyesinin sağlanamaması , fakültelere ihtiyaçtan fazla öğrenci alınması, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının en çok eğitim fakültelerinde olması öğretmen yetiştirme projesinin başarılı şekilde yürümesinin önündeki en büyük engeldir. Bugün yapılacak iş, Köy Enstitüleri’nin felsefesi ile çağdaş özerk üğniversitenin olanaklarını buluşturmak, üniversitede iyi öğretmen yetiştirme modelleri yaratmaktır. Bunun için ilk adım , üç büyük ilde birer ‘Eğitim Üniversitesi’ kurmaktır. Bu üniversiteler, yakınlarındaki eğitim fakültelerini burada toplayarak yeni birimler oluşturmalıdır. Teknoloji ve ekonomi üniversitelerinin enstitülerinin kurulabildiği ülkemizde, çok değişik branşlarda öğretmen yetiştiren bölüm ve dallardan oluşan ‘Eğitim Üniversitesi ‘ de kurulabilir.