Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi ve Uluslararası İlişkiler Birimi 2015 yılından bu yana Erasmus+ kapsamında Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) projesiyle, öğrencileri gönüllülük faaliyetleri bulunmaları için 12 aya kadar yurt dışına gönderiyor.
Avrupa Gönüllü Hizmet projesi ile 18-30 yaş arası gençler Avrupa’da kar amacı gütmeyen bir kuruluşta 2 hafta ile 12 ay arasında gönüllü hizmette bulunabiliyor. Sosyal, kültürel ve sanatsal çalışmalar, medya ve iletişim, spor ve açık hava etkinlikleri, çevre ve iklim, sosyal dâhil etme ve fırsat eşitliği gibi birçok gönüllülük faaliyetinde bulunabilen öğrenciler, kültürlerarası çeşitliliği her açıdan deneyimlerken kişisel gelişimleri açısından da önemli bir yol kat ediyorlar.
İki yılda yaklaşık 50 öğrenci Avrupa'ya gönderildi
Uluslararası İlişkiler Birimi Koordinatörlüğünün gönüllülük programı için yazdığı ve Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen projelerden ilki 'Youth Empowering Youth - YEY 18-30' oldu. Açıköğretim Sistemi bu projeyle Bulgaristan’a 15 gönüllü gönderdi. Bir sonraki dönemde 'Beyond Yourself' isimli projesiyle Açıköğretim Sisteminden 2 öğrenci daha Macaristan’a gönüllü olarak kabul edildi. Bu süreçte Avrupa’daki ortaklık ağını genişleten Açıköğretim Sistemi, 'You’re up to Europe 1' ve 'You’re up to Europe 2' isimli iki proje daha üreterek toplamda 6 öğrencisini gönüllü olarak Avrupa deneyimi yaşaması için Portekiz’e gönderdi. Proje üretme konusunda hız kesmeyen Açıköğretim Sistemi ve Uluslararası İlişkiler Birimi, ortak çalışmasıyla 2017 yılında 'Diary of the Seed - Tohumun Günlüğü' isimli bir proje daha geliştirerek 26 öğrencisini Portekiz, Yunanistan ve Macaristan olmak üzere üç farklı Avrupa ülkesine göndererek büyük bir başarı elde etti.
Projeler 2018 yılında da devam edecek
Gerek bu alanda kazandığı tecrübe gerekse Avrupa’daki geniş ortaklık ağı sayesinde 2018 yılında da Avrupa’ya öğrenci göndermeyi planlayan Açıköğretim Sistemi, önümüzdeki dönem için 'Enlightment Age with EVS' ve 'Down Syndrome is Down Rhythm is Up' isimli iki farklı proje daha üretti. Hala Türk Ulusal Ajansı tarafından değerlendirme aşamasında olan projelerin kabul edilmesi halinde 'Enlightment Age with EVS' projesiyle; İspanya’ya 4, İtalya'ya 1, Bulgaristan’a 4, Hırvatistan’a 2, Portekiz’e 1, Macaristan’a 6 olmak üzere toplamda 18 öğrenci gönüllü olarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerine 2 aydan 12 aya kadar değişen sürelerde gönderilecek. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, down sendromlu hastalar için üretilen 'Down Syndrome is Down Rhythm is Up' projesiyle birlikte 15 down sendromlu gönüllü ve 15 ebeveyn olmak üzere toplam 30 gönüllünün de 2 haftalık süreyle Yunanistan’da yer almasını sağlayacak.
"Tüm ihtiyaçlar proje kapsamında karşılanıyor"
Avrupa Gönüllü Hizmetler projesini değerlendiren Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney, “Gönüllü öğrencilerimizin; pasaport, vize, sağlık sigortası, seyahat giderleri, konaklama ve yeme-içme giderleri, dil desteği, cep harçlığı gibi bütün ihtiyaçları proje kapsamında karşılanıyor. Ayrıca gönüllülerimize faaliyetleri boyunca bir de rehber eşlik ediyor. Gönüllü öğrencilerimiz çalışma saatleri dışındaki izin günlerini de bulundukları şehir ve ülke dışında tatil yaparak kullanabiliyorlar. Projeyi başarıyla tamamlayan öğrencilerimize bir de uluslararası geçerlilik taşıyan ve yeterliliklerini belgeleyen Youthpass Sertifikası veriliyor” şeklinde konuştu.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi ve Uluslararası İlişkiler Birimi Koordinatörlüğü, AGH için ilerleyen dönemlerde de ürettiği projelerle gönüllüleri yurt dışına göndermeye devam ederek Avrupa deneyimi yaşayan öğrencilerinin sayısını artırmayı hedefliyor.