Hüseyin Akçar'ın bu haftaki konuğu Ali Erdoğdu...
Eskişehir’e her geçen gün hayranlığım katlanarak artıyor. Sanatçısı, seyircisi, bürokratı, belediye başkanları ile top yekün sanatın içerisinde aktif rol alan bir şehir, Eskişehir. İşim ve tiyatro oyunlarım gereği birden fazla şehre gidiyorum. Oyunlar oynuyorum, gittiğim yerlerdeki şehrin olanaklarını kendi gözlerimle görüyorum. Döndüğümde bir kere daha iyi ki Eskişehir’deyim diyorum.
Eskişehir’de planlaması çok iyi yapılmış bir görsel sanatlar hazinesi var. Tiyatro, anma geceleri, sergiler ve koroların sergilediği özel konserler. Bunu saymakla bitiremeyiz.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin sanat, meslek eğitim kurslarını tek bir çatı altına topladığı kurumu ESMEK, fabrika gibi çalışıyor. Yaptığı iyi projeler ve çalışmalarla adından sıklıkla söz ettiriyor.
Sanata Dair köşemin bu haftaki konuğu ESMEK’in başarılı koroları arasında yer alan Türk Halk Müziği Korosu ve onun değerli şefi Ali Erdoğdu.
Şehrimizde ilklere imza atmış bir koro ve şeften bahsediyorum. Geçtiğimiz hafta Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş Türküleri konseri ile unutulmayacak bir geceye imza attılar. Kendilerini tebrik ediyoruz.
Buyurun karşınızda; Ali Erdoğdu ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi THM Korosu...
- Ali Beycim, Eskişehir’liler sizi yakından tanıyor, biliyor. Biz sizi kendi cümlelerinizle tanımak istiyoruz. Ali Erdoğdu kimdir?
19 Nisan 1952 Eskişehir doğumlu kendinden büyük bir ağabey ve iki kız kardeşim var. TCDD çırak okulu, akşam ortaokulu ilk mezunu ve akşam lisesi öğrenim hayatımı oluşturuyor. Müzik babadan ve abiden sonra benim hayatıma da girdi. 1968 Eskişehir Halk Eğitim Merkezi THM korosu, 1970 gazino, konser vs. etkinliklerde sanatçılara bağlama ile eşlik ederek profesyonel müzik hayatım başlar.
Birçok ünlü sanatçıya eşlik ettim. Sanatçıların albümlerinde bağlama çaldım.
1976 de eşim Fatma ile evlendikten sonra bir müddet müziğe ara verdim. Daha sonra birçok korolarda bulundum. 2005 te Eskişehir Büyükşehir Belediyesi THM korosunun kurucuları arasında yer aldım. Sonrasında koro şefliğini üstlendim. O zamandan bu zaman birçok konser verdik.
- Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Korosu'nda başarılı işlere imza attınız. Bu koronun kuruluşundan bahseder misiniz?
Merhum Yılmaz KIRMIZI (Melodi Müzik Evi Sahibi) Eskişehir’de bir koro kurmak istiyordu. Bizler ona destek verdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Sayın Yılmaz BÜYÜKERŞEN hocamızın desteği ile koromuz kuruldu. O günden bu güne devam etmekteyiz.
Koromuz, esas işi müzik olmayanların fakat müziğe karşı yeteneği olanların bir araya gelerek birlikte müziğe gönül vermesiyle oluşmaktadır.
- Şefliğini yaptığınız koroya katılmak isteyenler nereye müracaat edebilirler?
Hemen her yıl koromuza alacağımız yeni korist ve saz adaylarını ilan yoluyla toplayıp bir eleme sonunda koromuza almaktayız. Yıl içerisinde aramıza katılmak isteyenleri de yaptığımız eleme sonunda aramıza alıyoruz. Bu ilanlar ve konser duyuruları için sosyal medyadan ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ THM KOROSU grubundan takip edebilirler.
- Koro yönetmenin ötesinde asıl enstrümanınız bağlama. Bu konuda da çok farklı işlere imza attınız? Enstrümanınıza aşık olduğunuzu biliyorum. Bununla ilgili neler söylersiniz?
Doğru bir tespit. Bağlamamı çok seviyorum, her zaman yakınımda oldu. Hatta çocuk yaşlarımda yeni evimizde bana bir oda verildi, her şeyim bu odada idi. Dersim, bağlamam her şeyim burada idi. Gece uyandığımda sessiz sessiz bağlama çalar, tekrar yatağıma yatardım. Bu sevgi beni daha yukarılara taşıdı. Büyük sanatçılara eşlik etmemi sağladı.
- Birden fazla konser verdiniz. Geçen hafta pazar günü 'Bozkırın Tezenesi' Neşet Ertaş türkülerinin repertuvarda olduğu bir konsere imza attınız. Bununla ilgili bilgi alabilir miyiz?
Çok konserler verdik. İlkokul üçüncü sınıfta mandolin çalmak ve müsamerelerde konser vermekle başladı. Kaç oldu saymamız mümkün değil. Koromuzla birlikte yaptığımız konserlerin sayısı da onlarca oldu. Temalı konserler ve oratoryo şeklinde konserler benim vazgeçemediklerimdir. Sizin de SARI ZEYBEK canlandırması ile eşlik ettiğiniz konserimiz bunlardan biriydi. Bozkırın Tezenesi’de böyle Anadolu kokan temalı bir konserimiz oldu. BOZKIR’IN TEZENESİ’ni işledik iki buçuk saat süren konserde bozkırı ve türkülerini zaman sınırı içinde gerçekleştirdik.
- Yürütmekte olduğunuz projelerinizden bahseder misiniz? Yakın zamanda konser var mı?
CUMHURİYET KONSERLERİ, ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA, KAHRAMANLIK KONSERLERİ, USTALARA SAYGI KONSERLERİ, USTALARI ANMA KONSERLERİ, ANNELER GÜNÜKONSERLERİ, ATAYA SAYGI KONSERLERİ, ORATORYALAR, ZÜLFÜ LİVANELİ ŞARKILARI KONSERİ gibi aklıma geliverenler. Tabi ki birçok proje var, ömrümüz yettikçe ve şartlar elverdikçe yeni konserler yapacağız. Sezon başında Belediyemizin yetkililerine verdiğimiz rapor ve oluşturduğumuz toplantılar sonucunda konserlerimiz gerçekleşiyor.
-Şehir içinde birden fazla konser verdiniz. Verdiğiniz konserler hep dilden dile konuşuldu. Bunu belki de iyi yapanlar arasındasınız? Bununla ilgili neler söylersiniz?
Beğenilmek için yeteneklerin doğru tespit edilmesi ve çok çalıştırılmaları gerekir. Bu maratona ayak uyduranlar çok güzel konserlere imza atarlar. Profesyonel Futbolcular günün büyük bir bölümünü antrenman yaparak geçirirler. Bende onlar gibi günümün büyük bölümünü müzikle iç içe geçiriyorum. Emek, disiplinli çalışma her konuda doğru seçim sonuca götürür.
- Yakın zamanda bir tanıtım geceniz oldu. Sevenlerinizle çok güzel bir gece oldu. Bunun hakkında ne söylersiniz?
Çok güzel bir çalışma yürütüyorlar. Sanatçı hayatta iken hakkını teslim ediyorlar. Büyük bir onur, adeta tescilleniyorsunuz, tarif edilemez büyük bir mutluluk. Düşünülmek bile onu veriyor. Bunun için de Odunpazarı Kent Konseyine teşekkür ederim.
- Müzik sektörünün şu anki durumu ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz? Eskişehir’de müziğin ve projelerin durumları ne durumda? Gerçekten hak ettiği değer müziğe veriliyor mu?
Herkes çok para kazanmak istiyor. Para kazanmak sanatın önüne geçer ise birçok doğrulardan uzaklaşılır. Şehrimizde Konservatuvar olmasına rağmen korolarımızda bu gençleri göremiyoruz. Enstrümanını ile birkaç eser çalanlar şehrin muhtelif yerlerinde çalıp para toplamak isteyenleri sizde görmüşsünüzdür. (Bunların içinde çok çok iyileri vardı onları ayırıyorum.) olmasın demiyorum iyisi çok iyisi olsun ki durup dinleyelim. Şehrimizde birçok koro var. Birçok rakam dolaşıyor sanırım ellinin üzerindedir şehrimizdeki korolar. Bu kadar çok hoca, şef olabilecek müzisyen var mı bilmiyorum. Şef olmak koronun önünde olmak değil sadece. Birçok yükümlülükleri var. Şef olmak yalnız müzik ile iştigal olmak değildir. Sorumluluğu olan bir aile bireyiyiz. Bizler, bardağın daima dolu tarafından bakmamız gerekir. Boş tarafını karşımızdakine hissettirmeden doldurmak gerekir.
- Yoğunluğunuz arasında Esgündem26 ailesine zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bu güzel sohbet için başta sana ve nezdinde Esgündem26 ailesine çok çok teşekkür ederim. Sanatçılar halkın önde giden ışıklarıdır. Bu konuda ve her konuda basın bizlerden ne kadar söz eder, ne kadar çok tanıtırsa ve sahip çıkarsa bizler daha çok güzelliklere imza atarız.
Bize fırsat ve destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof.Dr Sayın Yılmaz BÜYÜKERŞEN hocamıza sonsuz teşekkürlerimizi arz ederiz.