AÇIKLAMALAR KAFA KARIŞIKLIĞINI ARTIRIYOR

Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı Muammer Karaman, üniversiteye giriş sınav sistemi ile ilgili yapılan açıklamalar ve sistem değişikliği hakkında açıklamalarda bulundu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın, yaptığı açıklamaları değerlendiren Karaman, “Cumhurbaşkanının değişiklik yapacağız açıklamasından sonra, kısa sürede bir değişimin olmayacağını, mevcut sistemin en azından bu yıl da devam edeceğini ifade etmesi sınav sistemi bu yıl değişecek mi değişmeyecek mi noktasındaki kafa karışıklığını bir miktar azalmışken; Saraç’ın dört gün sonra, yaptığı konuşmada, üniversite giriş sisteminde değişiklik yapacaklarını ve iki aşamalı üniversite giriş sınavının tek aşamaya ve 18 puan türünün ise sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil olmak üzere dörde indirileceğini kamuoyuna duyurması kafa karışıklığını yeniden ortaya çıkarmış, hatta derinleştirmiştir. Çünkü açıklanan bu yeni düzenleme, bir sadeleştirmeden öte radikal bir değişikliği içermektedir. Cumhurbaşkanının “değişiklik yapacağız” ifadesine karşın “değişiklik olmayacağı” yönünde bir açıklama yapıldıktan birkaç gün sonra iki aşamalı ve çok oturumlu mevcut sınav sisteminin tek aşamalı hale getirileceğinin açıklanması, karar verme süreçlerinin sağlıklı işletilmediğini de göstermektedir. Milyonlarca aile ve aday, bu açıklama sonrasında tedirgin olmuş ve bir belirsizlik içine girmişlerdir. Bu yıl yeni sistemin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda da zihin karışıklığı yaşanmaktadır. Eğitim-Bir-Sen, Türkiye’nin en büyük sendikası olarak, milyonları ilgilendiren bu tür bir konuda herhangi bir oldubittinin kabul edilmesinin söz konusu olamayacağını açıkça ifade ediyoruz. Bu kadar geniş bir kitleyi ilgilendiren bir karar, aceleye getirilmemeli ve belirli bir mutabakattan sonra olgunlaştırılarak hayata geçirilmelidir.”dedi.

Üniversite giriş sistemi ile ilgili yapılan açıklamaların oraya çıkartan sorunları sıralayan Karaman şöyle devam etti: “Sadeleştirme adına Türkçe ve Matematik becerilerine ağırlık veren tek aşamalı bir sınav sistemi sorunları daha derinleştirecektir. YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıkladığı tek aşamalı sınav modeli 28 Şubat sonrası uygulanan üniversite giriş sınav modeline bire bir benzemektedir. 28 Şubat dönemi tek aşamalı sınav sistemi lise eğitimini tamamen önemsizleştirmiş, öğrencileri dersanelere yönlendirmiş, öğrencilerin üniversiteye hazırlıksız gelmelerine neden olmuştur. YÖK Başkanının geçileceğini söylediği üniversiteye giriş sistemi ile Cumhurbaşkanının ısrarla vurguladığı okulu merkeze alan, okul dışı kaynaklara yönelmeyi azaltan sistem hedefi ile çelişmektedir. Üniversiteye giriş sistemindeki en önemli sorun radikal bir sınav sisteminden daha çok yüksek öğrenime talep ile kontenjanlar arasındaki uyumsuzluktur. Üniversiteye giriş sisteminde yapılacak değişiklikler de konunun uzmanları ve tüm eğitim paydaşları ile tartışılmalı bir uzlaşma yakalanarak Türkiye şartlarına uygun bir sistem geliştirilmelidir. “

Haberler