ODUNPAZARI MODERN ARŞİV BİNASI’NA KAVUŞTU

Odunpazarı Belediyesi 75. Yıl’da bir arşiv binası kurdu. Basına tanıtılan toplantıda Başkan Kurt, çok zor şartlar altında çalışan arşiv görevlisi arkadaşlarının daha rahat bir çalışma alanına kavuştuğunu söyledi. Arşiv Sorumlusu Aylin Tekin ise, 2 milyon liraya mal olacak dijital arşivi kendi imkanları ile çok düşük bir maliyete oluşturduklarını ifade etti.

Odunpazarı Belediyesine ait olan ve belediyenin bodrum katında; çuvalların içince saklanan belgeler artık 75. Yıl Mahallesi’nde yer alan Odunpazarı Belediyesi Arşiv Binası’nda muhafaza edilecek.

Odunpazarı Belediyesi, belleğini tek çatı altında topladı. Belediye tarihinin tüm resmi dokümanları, 75. Yıl Mahallesi’ndeki modern Arşiv Binası’nda bir araya getirildi. Yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerine inşa edilen binada, tüm müdürlüklerin arşivi bulunuyor. Belgeler listelenip raylı sistemli özel dolaplara yerleştirildi. Arşivde görevli özel eğitimli personel istenilen belgeleri anında bulup ilgilisine ulaştırabilecek.

ARŞİV BİNASI BASINA TANITILDI

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Arşiv Binasını basına tanıttı. Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin yıllardır süren arşiv sorununu bu bina ile beraber çözdüklerini ifade etti.

Belediyeye ait belgelerin yıllardır uygun olmayan koşullarda saklandığını söyleyen Kurt, “20 yıllık bir süreci rahatlıkla götürebilecek bir mekan oluşturduk. Burada temel amacımız her şeyin kayıt altına alınabilmesini sağlamaktır. Daha sonra da bunu arayınca bulmaktır. Bütün dosyaların taranma işlemleri başladı. Sanıyorum birkaç müdürlüğün ki bitti. Yılsonuna kadar tüm belediyenin arşivi dijital ortama aktarılmış olacak” dedi.

ARŞİV SÜRGÜN YERİ OLMAKTAN ÇIKTI

Amaçlarının daha düzenli ve derli toplu bir belediye yaratmak olduğunu ifade eden Kurt, “Bunu da kısa bir süre içerisinde gerçekleştiren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ciddi bir çalışma gerçekleştirdiler. Artık arşiv sürgün yeri olmaktan çıktı. Arşivde çalışmak daha rahat bir ortam haline gelecek. Burası Eskişehir ’ede yararlı hizmetler yapacak. İnşallah bütün Türkiye’deki belediyelere örnek olur” diye konuştu. 

ODUNPAZARI ARŞİVİ DİJİTAL ORTAMDA

Arşiv Sorumlusu Aylin Tekin ise, arşivleme ile ilgili teknik bilgileri basın mensupları ile paylaştı. Tekin, arşiv binasının 2 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu ve mevcut haliyle 120 bin adet klasör aldığını ifade etti. “Fiziksel arşivi oluşturduk ama bizim asıl hedefimiz dijital bir arşiv oluşturmak” diyen Tekin, “Dijital arşiv oluşturmak için başka bir firma ile görüştüğümüzde bize 2 milyon lira fiyat sundular. Biz ise bunu tamamen kendi imkanlarımız ile çok düşük bir maliyete, kendimiz oluşturduk. Bir yazılım sistemimiz var. Arşivimiz dijitalleştikçe arşivimize evraklar işlenecek ve akıllandırılacak. Belediye personeli hiçbir sıkıntı yaşamadan istediği evraka anında erişebilecek. Buradan, Sultandere’deki binamızdan 8 kilometre uzaklıktaki belediye binamıza bir kablosuz ağ ile bağlanıyoruz. Burada yapılan tüm çalışmalar anında belediyeye yansıyor. Her türlü genişlemeye açık, yeniliğe açık, isteklere açık bir yazılım sistemimiz var” ifadelerini kullandı.   

Haberler