TEPEBAŞI’NDA BİNİCİLİĞE ENGEL YOK

Tepebaşı Belediyesi tarafından zihinsel yetersizliği bulunan özel bireylere yönelik düzenlenen adaptif binicilik eğitimleri tamamlandı.

Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen eğitimlere 60 birey katıldı. Öğrenciler arasında Tepebaşı Belediyesi’ne bağlı Gökkuşağı Kafe, Montaj Atölyesi, Batıkent Sosyal Yaşam Merkezi’ne devam eden bireylerin yanı sıra Sporcity Otizm Yaşam Uygulama Merkezi’nden bireyler de yer aldı. Eğitimleri başarı ile tamamlayan öğrenciler düzenlenen tören ile sertifikalarını aldı. Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen törene Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra öğrenciler, veliler, eğitmenler ve Tepebaşı Belediyesi yetkilileri katıldı.

Burada bir konuşma yapan binicilik antrenörü Elif Çiftçi, adaptif binicilik hakkında katılımcılara bilgi vererek, “Adaptif binicilik özellikle Avrupa’da çok yaygın bir yöntem. Ülkemizde ise buna ulaşmak çok mümkün değil. Tepebaşı Belediyesi, özel çocuklarımıza mümkün olduğu kadar ulaşmaya ve onları adaptif binicilikten yararlandırmaya çalışıyor. Bu kapsamda atların yürüyüş ve ritimlerinden yararlanarak çocuklarımızın kas koordinasyonlarını geliştiriyoruz. Sosyalleşmelerinin yanında çocuklarımızın kas gelişimine katkı sağlanıyor, duruş bozuklukları en aza iniyor” şeklinde konuştu.

Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek ise yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 3 aydır devam eden programımıza toplam 60 öğrencimiz katıldı. Ben özellikle sevgili Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’a, özel çocuklarımıza desteğini ve ilgisini esirgemediği için çok teşekkür ediyorum. Bu etkinlikte emeği geçen herkese ve siz veliler ile öğrencilerimize de şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise konuşmasında her zaman özel bireylerin topluma kazandırılmasını hedeflediğinin altını çizdi. Yapılan işlerde bu doğrultuda adımlar atıldığına dikkat çeken Ataç, “Bugün, bu yaz yapılan önemli bir işin sertifika törenini gerçekleştiriyoruz. Belediye olarak ne kadar çok özel çocuğumuza ulaşabilirsek o kadar mutlu oluruz. Sadece adaptif binicilikte değil; Montaj Atölyelerimizde, Gökkuşağı Kafe’de ya da başka noktalarda sizlerle birlikte olmak bizim için önemli. Hedefimiz toplumdan soyutlanmış çocuklarımızın toplumun içinde yer bulmasını sağlamak. Çocuklarımız yavaş yavaş sosyalleşiyor ve toplum içinde birey olmaya başlıyorlar. Bu çok önemli ve bizim de hedefimiz bu. Gökkuşağı Kafe’de insanlarla temas halinde olarak daha iyi sosyalleşiyorlar. Montaj Atölyesi’nde bedensel yeteneklerini artırarak fayda sağlıyorlar. Diğer merkezlerimizde yapılabilen hobi çalışmaları ile yine topluma karışılabiliyorlar. Bunların hepsi bir araya geldiğinde özel çocuklarımızın birey olmalarını sağlamış oluyoruz, bahsettiğim hedefimiz de bu. Ben onların arasında bulunmaktan çok mutluyum çünkü dünyaları bambaşka bir dünya. Siz özel çocuklarımızın dünyasında döneklik, kalleşlik, kötü düşünceler yok. Bu yüzden hep yan yana olacağız, her işimizin içinde olacaksınız. Sizlerin ne kadar tertemiz ve melek gibi insanlar olduğunuzu çok iyi biliyorum. Bu işlerde emeği geçen belediyemiz çalışanlarına da ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Törende konuşmaların ardından Başkan Ataç, öğrencilere at üzerinde sertifikalarını takdim etti.

BİNİCİLİK EĞİTİMLERİ

Doğal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen binicilik eğitimleri kapsamında bir çok yaş grubu etkinliklere katılabiliyor. Ana sınıfı öğrencilerine yönelik olarak “Atla Tanışma Etkinliği” düzenlenirken bu eğitimlerde öğrencilere atlar, at bakımı ve at bakım malzemeleri ile bilgiler öğretiliyor. Uygun yaş grubundakiler daha sonra ata binebiliyorlar.

“Eskişehir’de Ata Binmeyen Kalmasın” projesine ise ilkokul öğrencileri katılabiliyor. Bu branşta binicilik eğitimi alan öğrenciler de ata binerek, ilk binicilik deneyimlerini yaşıyorlar.

Öte yandan Adaptif binicilik; bedensel ve zihinsel yetersizliği bulunan bireylere yönelik olarak düzenleniyor. Bireylerin at yardımıyla oluşan hareketi, bireyin sinir sistemi ve beyin dahil olmak üzere tüm vücuduna uyarılar göndermesi temeline dayalı eğitimler ile kasların uyarılması, merkezi sinir sistemindeki hareket, denge, dokunma, tatma ve görme duyu merkezlerinin harekete geçirilmesi sağlanıyor.

Tepebaşı Belediyesi yetkilileri ayrıca 2017 yılında Ağustos ayı itibariyle binicilik eğitimlerinden 2 bin 522 öğrencinin faydalandığını belirtti.

Haberler